Ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Το στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που τον μετέφερε και είχε αναχωρήσει χθες το βράδυ από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, προσγειώθηκε στην Γερμανία. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ ανήρτησε στο twitter φωτογραφία του ιδίου μαζί με τον Μπράνσον στον αεροδιάδρομο της αεροπορικής βάσης Ράμσταϊν.
**NEW: Pastor Andrew Brunson… alongside his wife… kisses the US flag as Ambassador Richard Grenell greets him in Germany. Brunson arrives back on US soil on Saturday some time after noon. @OANN (pic: @RichardGrenell) pic.twitter.com/kTFXv23RGG
— Patrick Hussion (@PatrickHussion) October 13, 2018
Νωρίτερα σήμερα, ο Μπράνσον, του οποίου η φυλάκιση και στη συνέχεια ο κατ’οίκον περιορισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, προσήχθη ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, το οποίο έλαβε και την απόφαση για την άρση των περιορισμών που του είχαν επιβληθεί.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1050747691062493185
Υπενθυμίζεται ότι ο Άντριου Μπράνσον, βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό από τον Ιούλιο, μετά από προφυλάκιση ενάμιση έτους για “τρομοκρατικές δραστηριότητες” και “κατασκοπεία”.
Όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, η απελευθέρωση του πάστορα αναμένεται να βάλει τέλος στην κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Την είδηση της απελευθέρωσης του πάστορα, σχολίασε μέσω Twitter και ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι για τον Μπράνσον και πως ελπίζει να επιστρέψει σύντομα ασφαλής στην πατρίδα του.
Το προφίλ του πάστορα
Ο Μπράνσον που κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα, εγκαταστάθηκε στην Τουρκία από το 1993 μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, ενώ και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια επτά παιδιών.
Ο 50χρονος διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές αρχικά, τον Οκτώβριο του 2016, τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Για την ακρίβεια, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, βρήκε στο σπίτι του θυροκολλημένο σημείωμα για να παρουσιαστεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα. Αρχικά πίστευε πως η κλήση είχε να κάνει με τη βίζα του. Ωστόσο, άμα τη εμφανίσει του, πληροφορήθηκε αμέσως πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν και εκείνος “Γκιουλενιστής”. Η Τουρκία ζητά άλλωστε την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Τραμπ έχει απορρίψει πολλάκις την έκδοση Γκιουλέν και έχει αποσυνδέσει την υπόθεσή του από εκείνη του πάστορα.
“Θα ήταν προσβολή προς τη θρησκεία μου. Είμαι αμερικανός πατριώτης και χριστιανός, δεν θα εντασσόμουν ποτέ σε ένα ισλαμιστικό κίνημα”, είχε πει στην απολογία του ο Μπράνσον ο οποίος διατείνεται πως ουδεμία σχέση έχει με τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Είχε δηλώσει δε πως διώκεται για τη θρησκεία του.
Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε και για κατασκοπεία προς όφελος των ΗΠΑ. Μάλιστα, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας είχε συλληφθεί και η σύζυγός του, η οποία όμως αφέθηκε ελεύθερη. Ακόμη, του ανακοινώθηκε η κατηγορία της στήριξης και “εκχριστιανισμού” Κούρδων του PKK, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “τρομοκράτες” από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν είχε δει ούτως ή άλλως θετικά τη στήριξη των Κούρδων στο Κομπάνι από τις ΗΠΑ, κατά τη μάχη τους κατά του ISIS.
Οι κατήγοροι περιέγραφαν την προτεσταντική εκκλησία του Μπράνσον στη Σμύρνη, ως “σύνδεσμο” στις σχέσεις ΗΠΑ-PKK, και σαν “εστία στήριξης των Κούρδων”. Όλες οι πηγές ωστόσο που έχουν εξεταστεί, διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ερντογάν είχε “υπονοήσει” άλλωστε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει τον πάστορα, μόνο αν οι ΗΠΑ παρέδιδαν στην Άγκυρα τον Γκιουλέν. Και παρότι υποστηρίζει πως η δικαστική εξουσία είναι εντελώς ανεξάρτητη στη χώρα του, είχε δηλώσει: “Μας λένε δώστε μας τον πάστορα. Όμως κι εκείνοι έχουν έναν ιερωμένο που θέλουμε. Δώστε τον μας και θα δικάσουμε τον πάστορα και θα τον εκδώσουμε”.
“Εγώ είμαι ο κατάσκοπος”
Σχολιάζοντας την καταδίκη Μπράνσον τον Απρίλιο, ο Τραμπ έλεγε μέσω Twitter φυσικά, πως… πράκτορας είναι εκείνος και όχι ο πάστορας.
“Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, ένας εξαίρετος κύριος και χριστιανός ηγέτης στις ΗΠΑ, δικάζεται και τον κατηγορούν στην Τουρκία χωρίς κανέναν λόγο. Τον αποκαλούν κατάσκοπο, αλλά εγώ είμαι πιο πολύ κατάσκοπος απ’ όσο εκείνος. Ελπίζω ότι θα του επιτρέψουν να γυρίσει στην πατρίδα, στην όμορφη οικογένειά του, όπου ανήκει!”.