Μήνυμα και προς την Ελλάδα έστειλε το πρωί της Παρασκευής από το Μπαλί της Ινδονησίας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, λέγοντας ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό χρέος θα πρέπει να δημιουργούν δημοσιονομικό απόθεμα. Στην τοποθέτηση του για το σύνολο της Ευρώπης και της Ευρωζώνης τόνισε με νόημα, ότι υπάρχουν προηγμένες οικονομίες στην Ε .Ε, οι οποίες αναπτύσσονται με ρυθμούς πάνω από το δυνητικό τους ΑΕΠ.
«Αυτές οι χώρες και ειδικά αυτές που έχουν μεγάλο χρέος θα πρέπει τώρα που η ΕΕ αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο πληθωρισμός πλέον πλησιάζει κοντά στους στόχους της ΕΚΤ θα πρέπει να δημιουργήσουν αναχώματα για τις δύσκολες μέρες», είπε ο κ. Τόμσεν για να καταλήξει: «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικό τώρα για τα επόμενα χρόνια», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό έδειξε να απαντά σε μια ερώτηση – που δεν έγινε – για τη βούληση της Ελλάδας να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, περιορίζοντας σημαντικά το υπερπλεόνασμα.
Ήταν όμως πολύ προσεκτικός όταν αναφέρθηκε στην Ιταλία. Τόνισε ότι η χώρα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς πάνω από το δυνητικό της ΑΕΠ και άρα θα πρέπει σίγουρα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η Ιταλία θα πρέπει να δημιουργήσει δημοσιονομικό απόθεμα», είπε δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του Ταμείου στην πρόθεση της Κυβέρνησης της χώρας να διατηρήσει υψηλά το έλλειμμα. Τόνισε ακόμη ότι παρότι το Ταμείο προβλέπει για το 2019 υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για την γειτονική χώρα αλλά σίγουρα η Ιταλία θα πρέπει να συμβαδίσει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την απόφαση της Ισπανίας να αυξήσει τους κατώτερους μισθούς και να προχωρήσει σε μια μερική δημοσιονομική χαλάρωση Σημείωσε μεν ότι η Ισπανία έχει προχωρήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτική σε κάθε α πόπειρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής απρότι τόνισε ότι καταλαβαίνει την ανάγκη αύξησης του κατώτερου μισθού.
Απέφυγε επίσης τα τοποθετηθεί συγκεκριμένα αν η συμφωνία για το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε λιτότητα την Μεγάλη Βρετανία. «Δεν έχουμε δει ακόμη την συμφωνία άρα δεν μπορούμε να μετρήσουμε τις συνέπειες της», είπε.
Τέλος στο ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη αν τελικά ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο απάντησε μάλλον τυπικά. «Μπορώ να απαντήσω μόνο για το Ταμείο» είπε για να συνεχίσει. «Είμαστε ένα οργανισμός που βοηθάει τα μέλη του. Συνεπώς αν ένα μέλος μας στην ΕΕ μας ζητήσει συνδρομή θα είμαστε εκεί», είπε.
ΠΗΓΗ: news247.gr