Τις επόμενες κινήσεις εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, με γνώμονα τη νέα κρίση στη συγκυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ περί blan B στη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον αυτή δεν ευοδώσει. Προς το παρόν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ισχύει στο ακέραιο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Το Σαββατοκύριακο το θέμα της πορείας της συγκυβέρνησης θα συζητηθεί στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περισσότερα ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν από τη συνάντηση που θα έχουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας Τσίπρας και Καμμένος μετά την επιστροφή του Υπ. Άμυνας από τις ΗΠΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ήπιους τόνους αν και με καυστικό σχόλιο θεωρούν ότι οι δηλώσεις Καμμένου έδωσαν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ενώ θεωρούν επίσης ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και άρα οι κινήσεις του μπορεί πλέον να γίνουν απρόβλεπτες.
Ενδεικτικό της δυσφορίας στην κυβέρνηση είναι τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε ο κ. Καμμένος και το άδειασμα ουσιαστικά για την εν γένει πολιτική του στάση στις ΗΠΑ.
Στο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όρια τους με τη συγκυβέρνηση με τον Πανο Καμμένο. Οσο όμως στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης (που έχει και… προηγούμενα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ) ή στελέχη εκ των 53 ζητούν διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, το Μαξίμου είναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων να ακολουθεί τη ρεαλιστική οδό της αναγκαστικής συμβίωσης καθώς δυνατότητα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλη δεν υπάρχει.
Ο κ.Καμμένος όμως έχει πρόβλημα επικοινωνίας και με το ίδιο το το κόμμα, στο οποίο είναι πρακτικά σχεδόν απομονωμένος. Η πλειοψηφία των βουλευτών του φλερτάρει με την ψήφιση της συμφωνίας (ορισμένοι όπως Παπαχριστόπουλος- Κουντουρά και με την συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ) και άλλοι λοξοκοιτάζουν προς τη ΝΔ με αφορμή και το Σκοπιανό και με την ελπίδα ότι εκεί μπορεί να διασφαλίσουν μία θέση στη Βουλή ή έστω σε ένα κομματικό μηχανισμό κόμματος εξουσίας και όχι ενός κόμματος προς διάλυση.
Από τη ΝΔ την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς παρά τα ρητορικά λάβαρα των “μακεδονομάχων” και τις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί πως θα επιχειρήσει ουσιαστικά την ακύρωση της συμφωνίας ως προς το σκελος της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, στο Μοσχάτο εύχονται στην πραγματικότητα να μη σκάσει αυτή η βόμβα στα δικά τους χέρια εφόσον η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση.