Η Βραζιλία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου να παίζουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της χώρας, αλλά και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, και ο κόσμος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου έχει περάσει από την εποχή του θρυλικού, για τους δημοκρατικούς του αγώνες, Σόκρατες, στους «επιγόνους» του, που φτάνουν στα όρια της προδοσίας της τάξης τους!
Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, με πρωτοπόρο την κορυφαία τότε ομάδα της χώρας, την Κορίνθιανς, την ομάδα της εργατιάς του Σάο Πάουλο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της χούντας με την «Κοριανθιακή Δημοκρατία», σήμερα πρώην άσοι, όπως ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Κακά, ο Καφού, αλλά και ο Τζιοβάνι, «συστρατεύονται» με τον Μπολσονάρο, τον πρώην λοχαγό του στρατού, νοσταλγού της δικτατορίας της περιόδου 1964-1985, υπέρμαχου της θανατικής ποινής και της κατάργησης των αμβλώσεων και πολέμιου κάθε «διαφορετικού», από τους ομοφυλόφιλους, μέχρι τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς.
Ο 43χρονος Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, που έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη με τη φανέλα της Λυών, ήταν αυτός που αντέδρασε με τη στάση των πρώην συμπαικτών του στην Εθνική ομάδα: «Ενοχλούμαι όταν ένας παίκτης ή πρώην παίκτης υποστηρίζει τη Δεξιά. Ερχόμαστε από χαμηλά, είμαστε ο λαός. Πώς πάμε από αυτή την πλευρά; Πώς μπορείς να υποστηρίζεις τον Μπολσονάρο, αδερφέ;». Σε απλά… βραζιλιάνικα, ο Ζουνίνιο υπενθυμίζει σ’ αυτά τα άλλοτε «αστέρια» του ποδοσφαίρου ότι είχαν μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αποτέλεσμα της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα και ότι δεν θα έπρεπε να στηρίζουν έναν πολιτικό που είναι υπέρμαχος εκείνης της «μαύρης εποχής».
«Για μια Βραζιλία καλύτερη, επιθυμώ ειρήνη, ασφάλεια και κάποιον να μας επιστρέψει τη χαρά. Εγώ επέλεξα να ζω στη Βραζιλία και θέλω μια Βραζιλία καλύτερη για όλους» είχε γράψει Ροναλντίνιο στο Twitter, ενώ ο Ριβάλντο ανέφερε: «Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η βία, η υγεία, η εκπαίδευση και η διαφθορά. Με την ψήφο σου διαλέγεις Πρόεδρο, όχι πατέρα. Χρειαζόμαστε τον Μπολσονάρο να λύσει τα προβλήματα στη χώρα μας και να μας δείξει αξίες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε στο σπίτι και το σχολείο».
Πόσο διαφορετικά, αλλά προφητικά, ήταν τα λόγια του Σόκρατες, που πέθανε το 2011: «Δεν μου αρέσει αυτή η Βραζιλία, που έρχεται ναι αντικαταστήσει τους Γιάνκηδες στη Νότιο Αμερική». Κι ακόμη: «Οι άνθρωποι μου έδωσαν δύναμη ως δημοφιλή ποδοσφαιριστή. Εάν ο κόσμος δεν έχει δύναμη να μιλήσει, τότε μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του. Εάν ήμουν στην άλλη πλευρά, όχι με το μέρος του κόσμου, δεν θα υπήρχε κανείς να ακούσει τις απόψεις μου»…
ΠΗΓΗ: avgi.gr