Θετικά έκλεισε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στη Βουλή της ΠΓΔΜ αφού υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φέριντ Μούχικ. Ετσι τώρα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται άλλους επτά βουλευτές για να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την πρώτη ψηφοφορία.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.
Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.
Χτες ο Ζοραν Ζααεφ στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί ότι όσοι ψηφίσουν θετικά ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2016 που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση. «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του»,σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας και παράθυρο για τροποποιήσεις επί των αλλαγών που προωθούνται με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώσουν το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη διαδικασία συνταγματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιχείρησε να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, λέγοντας ότι η απόρριψή της θα έθετε την χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.
ΠΗΓΗ: news247.gr