Στη μάχη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ρίχνεται η Αθήνα με ορίζοντα το 2030 και σκοπό η πόλη να καταστεί ανθεκτική στις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η παρουσίαση χθες από τη δημοτική αρχή Καμίνη των άμεσων παρεμβάσεων για την αναζωογόνηση του λόφου του Λυκαβηττού έκτασης 400 στρεμμάτων με μονοπάτια 2 χιλιομέτρων.
Το επόμενο διάστημα, με εξασφαλισμένους πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η δημοτική αρχή Καμίνη θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρασίνου στη σύνδεση του λόφου Λυκαβηττού με τον λόφο του Στρέφη, αλλά και στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Σε πρώτη φάση, όμως, προβλέπεται η εκτέλεση πέντε παρεμβάσεων στον Λυκαβηττό με αρχικό προϋπολογισμό στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο εκτιμώμενος μειώνεται στο ήμισυ. Η δημοπράτηση των έργων πρόκειται να γίνει το επόμενο δίμηνο. Στις παρεμβάσεις προβλέπεται το αντιδιαβρωτικό – αντιπλημμυρικό έργο στη νοτιοανατολική πλευρά, όπου το πρανές είναι επιβαρυμένο με ήπιες τεχνικές ενίσχυσης και φύτευσης των πρανών με βιολογικά γεωσυνθετικά υφάσματα. Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση της ασφάλτου με ειδικό υδατοδιαπερατό υλικό ώστε να υπάρχει περισσότερη διαδρομή για τους πεζούς και η αποκατάσταση της πεζοπορικής γραμμής 3 χλμ. που θα συνοδευτεί από αποκατάσταση μονοπατιών. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται ο καθαρισμός της χλωρίδας με καθαρισμό νεκρών φυτών σε χαράδρες και κλαδοκαθαρισμό. Τέλος, προβλέπεται η επαναλειτουργία των παλιών αναψυκτηρίων και αναβίωση της “πράσινης τέντας”, που σταμάτησε να λειτουργεί το 2003.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με την εμπλοκή των κατοίκων, των φορέων της περιοχής και την επιστημονική συνδρομή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Η Μ. Παπαφωτίου, καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο πρόκρινε την αναζωογόνηση της χλωρίδας στον λόφο ξεκαθαρίζοντας ότι “η κατάσταση της χλωρίδας δεν μπορεί να θεωρηθεί μη αναστρέψιμη”. Από την πλευρά του, ο Θ. Παγώνης, επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, αφού τόνισε ότι ο λόφος είναι σημαντικός για τη θέαση της πόλης, υπογράμμισε ότι σταδιακά πρέπει να απομακρυνθούν τα οχήματα και να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης στον λόφο.
“Ο λόφος του Λυκαβηττού έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Αθήνα. Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο των Αθηναίων για την πόλη τους”, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ξεκαθαρίζοντας ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο η επικοινωνία με την ΕΤΑΔ, η οποία σχεδιάζει έργα επισκευής του θεάτρου και του πάρκινγκ. Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων στο Λυκαβηττό στηρίζονται σε διαχειριστική μελέτη, με τον Γ. Καμίνη να υποστηρίζει ότι “αυτή αποτελεί τη βάση για τις επόμενες παρεμβάσεις”, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω της δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος Αθηναίων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: avgi.gr