Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία διαζυγίου με το Hνωμένο Βασίλειο αλλά με “καλές προθέσεις” προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για ένα “δείπνο κορυφής” αφιερωμένο στο Brexit.
“Δυστυχώς η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα από τον Μισέλ Μπαρνιέ καθώς και η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας”, δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη “πηγή ελπίδας” για μια συμφωνία είναι η “καλή πρόθεση” και η “αποφασιστικότητα” των δύο πλευρών.
Όπως ενημέρωσε χθες ο Ντ. Τουσκ, θα ζητήσει από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι “συγκεκριμένες προτάσεις” προκειμένου να αρθεί το “αδιέξοδο”, που αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθούν τα “σκληρά σύνορα” μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.
“Μοιάζει με νέα εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς έναν δημιουργικό ηγέτη όπως αυτόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το αν θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο εξαρτάται από τους αρχηγούς, ενώ η προϋπόθεση είναι να υπάρχει “η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία”.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε. που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το καλό σενάριο, για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι Βρυξέλλες, ήταν, εφόσον είχε επιτευχθεί συμφωνία για το “διαζύγιο” μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών – μελών μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια οι ηγέτες σήμερα το βράδυ να επικεντρώνονταν στο προσχέδιο κοινής πολιτικής δήλωσης Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου. Επειδή, όμως, η συμφωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή, η ατζέντα της συνόδου άλλαξε και δεν θα τεθεί επί τάπητος η κοινή πολιτική δήλωση που θα σφραγίσει την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και θα θέσει το πλαίσιο για τη μέλλουσα σχέση. Ως εκ τούτου, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει πρώτα τους ομολόγους τους για τη βρετανική θέση και μετά θα αποχωρήσει, έτσι ώστε οι “27” να επικεντρωθούν στο “plan B”, δηλαδή το ενδεχόμενο της “μη συμφωνίας”, για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής.
Αύριο το πρωί οι “28” της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν και πάλι με βασικό θέμα αυτή τη φορά το μεταναστευτικό. Με την αναθεώρηση, όμως, του Κανονισμού του Δουβλίνου να έχει ουσιαστικά παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, δεν αναμένεται καμία απόφαση, παρά μόνο η συνέχιση των διαβουλεύσεων για την περαιτέρω αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Στην ατζέντα βρίσκονται ακόμα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γεύματος θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ιδιαίτερα η τραπεζική ένωση και η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενόψει των αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί στο παρασκήνιο ο νέος “πονοκέφαλος” των Βρυξελλών, δηλαδή ο ιταλικός προϋπολογισμός που δεν συμβαδίζει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως παρ’ όλο που πρόκειται για “καυτό θέμα”, δεν βρίσκεται στην ατζέντα και εφόσον τεθεί από κάποιον, θα τοποθετηθούν οι ηγέτες “με σεβασμό” στη διαδικασία. Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ πάντως αναμένεται να δει σήμερα τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, στο περιθώριο της Συνόδου.
Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της επίσημης συνόδου, αύριο το απόγευμα θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής Ασίας – Ευρώπης (ASEM), την οποία φιλοξενεί φέτος η Ε.Ε. Στην εν λόγω σύνοδο, που θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός από τα 28 κράτη – μέλη θα συμμετάσχουν 21 ασιατικές χώρες, η Νορβηγία και η Ελβετία. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και του περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ: avgi.gr