«Στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Γιατί το κακό όνομα του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα δεν ήταν επειδή ήταν δημόσιος, αλλά επειδή δεν τον κρατήσαμε αρκετά δημόσιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον δημόσιο τομέα να είναι χωράφι για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα και όχι να είναι πραγματικός δημόσιος τομέας» έλεγε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με αφορμή τη συμπλήρωση της μισής θητείας του Διοικητικού του Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκαν τα μελλοντικά σχέδια και καταγράφηκε ο τρόπος με τον οποίο έγινε πραγματικότητα ένα μεγαλόπνοο όραμα.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Δ.Σ., κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για την «εξαιρετική οικονομική διαχείριση» της ομάδας του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Μανωλόπουλου και ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.
“Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα, έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μια συνεργασια που αντίστοιχό της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο” συνηγορούσε από πλευράς του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, που συμμετείχε από τη Νέα Υόρκη σε τηλεδιάσκεψη, συμπληρώνοντας ότι “η επιτυχία αυτού του έργου, που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται, συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό, να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους”.
Κεντρικό σημείο αναφοράς και τόπος προτίμησης των πολιτών, το ΚΠΣΝ στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του υπό το Δημόσιο, έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, της οικονομικής διαχείρισης και της διασφάλισης της μεταφοράς και λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, μπορεί κάλλιστα να επικαλείται, πέρα από τις εκδηλώσεις του, και τη γλώσσα των αριθμών. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες του, το 2017 ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ για το 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο το επισκέφθηκαν 3,4 εκατ., καταρρίπτοντας έτσι την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για 700.000 επισκέψεις τον χρόνο. «Οι κάτοικοι της Αττικής έρχονται και ξανάρχονται, επιβραβεύοντας τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής και πολιτισμού, που τους προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια» έλεγε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μανωλόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, «το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ καλύτερο από τον προϋπολογισμό του επιχειρησιακού σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα». Στο απολογιστικό μέρος συγκαταλέγονται επίσης περισσότερες από 6.000 δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις με δωρεά του ΚΠΙΣΝ.
«Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του κέντρου προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη του κέντρου, της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι στόχος – κλειδί για την περίοδο που διανύουμε» υπογράμμισε ο Ν. Μανωλόπουλος. Υπό αυτή τη συνθήκη, τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ εντάσσονται ο εμπλουτισμός του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες, έτσι που να καταγραφεί η διεθνής του παρουσία σε συνεργασία με τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται στον χώρο αποκτούν μονιμότητα πλέον στο ΚΠΙΣΝ μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη. Βασική επιδίωξη επίσης είναι να δημιουργηθούν νέες «εστίες εμπειριών» στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ με αφετηρία τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων, να εμπλουτιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών και κυρίως να ενθαρρυνθούν η δημιουργικότητα και η συμμετοχικότητα των νέων και επιπλέον η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητές του μέσω προγραμμάτων για την προφορική Ιστορία με τη συμμετοχή των κατοίκων της Καλλιθέας σε συνεργασία με τον δήμο.
Δίνοντας έμφαση στις μελλοντικές επιδιώξεις του Κέντρου, η πρόεδρος του Δ.Σ. Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε ότι «η εξωστρέφεια του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τον επόμενό μας στόχο. Μπορούμε πλέον να εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει υλοποιηθεί, αλλά και αυτό που πρόκειται στο μέλλον να παραχθεί, να φτάσει σε άτομα και πληθυσμούς εκτός Αθηνών αλλά και στο εξωτερικό».
ΠΗΓΗ: avgi.gr