Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς έδειξε ξεκάθαρα χθες ότι δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να δημιουργήσει πρακτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση παραιτούμενος και από το βουλευτικό του αξίωμα, αλλά ούτε και να σταματήσει να δημιουργεί πολιτικό θέμα.
Και αυτό καθώς προανήγγειλε ουσιαστικά εξ αριστερών εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ (η κίνηση “Πράττω” όπως δήλωσε θα συνεχίσει να συμπλέει με την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά όχι με την κυβέρνηση), βάλλοντας και κατά των συντρόφων του που ασκούν κριτική στην παραίτηση του και κατά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνεχίζει να μην προβαίνει σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση, λαμβάνοντας προφανώς σοβαρά υπόψη του την τελευταία προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Όπως μεταδίδει το news247.gr το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε με αφορμή τη στάση του Πάνου Καμμένου απέναντι του έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι δυσφορούν για τις συνέπειες της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και άλλοι καταλογίζουν στον πρώην πλέον υπουργό Εξωτερικών υπέρμετρο “εγώ” την ώρα που το μείζον ήταν η επιβίωση της κυβέρνησης και η διασφάλιση πως ουδείς απο τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος θα μπει στον πειρασμό να παίξει παιχνίδια με τη ΝΔ- στην οποια όπως αποκάλυψε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 υπάρχουν σκέψεις για πρόταση μομφής ξανά με αφορμή το Σκοπιανό.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Κοτζιά, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση που εκ των πραγμάτων θα έχει με τον κ.Τσίπρα κατά την παράδοση παραλαβή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προγραμματίζεται για το Σάββατο. Ενδιαφέρον θα έχει και τι θα πει, εάν ερωτηθεί, σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για τον πρώην υπουργό του όσο και για τον κυβερνητικό του εταίρο.
Ο κ.Τσίπρας από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών (ο δεύτερος βαθύτερος βέβαια ήταν πως έτσι εξουδετέρωσε σε ένα βαθμό τις εντυπώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό από την παραίτηση Κοτζιά). Διότι προφανώς ήθελε να διασκεδάσει φήμες περί αποχώρησης Κοτζιά εν όψει αλλαγής πολιτικής στο Σκοπιανό. Την προσήλωση αυτή μετέφερε και στον Ζόραν Ζάεφ κατά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την παραίτηση Κοτζιά, όπως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε χθες, καλώντας ταυτόχρονα τους βουλευτές της σκοπιανής βουλής να πάρουν σήμερα γενναίες αποφάσεις.
Στη σκοπιανή Βουλή θα κριθεί στην πραγματικότητα και το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών, εκ των πραγμάτων. Και ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είτε απαλείφοντας τον κύριο λόγο της ενδοκυβερνητικής κρίσης, είτε δρομολογώντας εκλογικές εξελίξεις.
Στη ΝΔ ενώ οι αυτοαποκαλούμενοι “Μακεδονομάχοι” αναζητούν τρόπους πτώσης της κυβέρνησης με αφορμή το Σκοπιανό και ταυτόχρονα βάζουν ψηλά τον πήχη σε ενδεχόμενη επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πιο μετριοπαθείς και ρεαλιστές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να πάρει το ρίσκο ακόμη και για εκλογές το Νοέμβριο, ειδικά εάν παράλληλα οδηγηθεί σε εκλογές ο Ζάεφ. Το Σύνταγμα εξάλλου ορίζει ως λόγο προκήρυξης πρόωρων εκλογών τα εθνικά θέματα – άλλο που ο ορισμός αυτός διαχρονικά έχει γίνει…λάστιχο.
Από την κυβερνητική πλευρά πάλι ομνύουν στην ανάγκη να νομοθετηθούν οι δεσμεύσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα και γενικότερα να προχωρήσουν θέματα που θα δώσουν στην κοινωνία την αίσθηση πως η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν απλά ένα ρητορικό σχήμα. Ως εκ τούτου διαψεύδουν τέτοια σενάρια, με το σκεπτικό ότι εκλογές πριν νιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους την περίφημη έξοδο, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.
Κάποιοι όμως στη ΝΔ ανησυχούν πως ο κ.Τσίπρας θα μπορούσε να αφήσει “αμανάτι” στον κ.Μητσοτάκη τη διαχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών, την εφαρμογή της οποίας επιθυμούν διακαώς οι εταίροι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τη μετάθεση της κύρωσης της συμφωνίας για μετά τις επόμενες εκλογές έχει λίγο πολύ προτείνει και ο κ.Καμμένος, ο οποίος όμως έχει κάθε λόγο επίσης να θέλει να καθυστερήσει η ώρα της κάλπης. Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία διάθεση στην πραγματικότητα να πάνε σε εκλογές άμεσα, εκτός φυσικά και εάν οι εξελίξεις τους προλάβουν.
Εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται και με αφορμή τον καυγά Καμμένου- Κοτζιά περί μυστικών κονδυλίων. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εμμέσως άδειασε τον πρώην υπουργό, ο οποίος όμως ερμήνευσε υπέρ του τις σχετικές δηλώσεις επιμένοντας στο ζήτημα και καρφώνοντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ με το σχόλιο “αυτός που ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια”. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν απαντήσεις για τα μυστικά κονδύλια, ενώ το Μαξίμου αντέδρασε σε υψηλούς τόνους σε δημοσίευμα που παρουσίαζε φερόμενη κατανομή μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια, την οποία μάλιστα απέδωσε ευθέως στον κ.Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαμηνύουν τη στήριξη τους στη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση Ζάεφ: Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της ΠΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ δύο δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Και εν τω μεταξύ ο κ.Καμμένος θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 29 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του κ.Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα έχει κλείσει για τις 7 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε βέβαια, η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει ήδη κριθεί στη σκοπιανή Βουλή…
ΠΗΓΗ: news247.gr