Η ιταλική οικονομία υποβαθμίστηκε και τώρα βρίσκεται μόνον μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο «σκουπίδια» στο BAA3, ωστόσο η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θέλει να κάνει.
Ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει και ότι «ο καιρός θα δείξει ότι οι οίκοι αξιολόγησης έκαναν λάθος όπως και στο παρελθόν».
Παράλληλα, από τα Πέντε Αστέρια, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσερχόμενος το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να οπισθοχωρήσει σε ό,τι αφορά το έλλειμμα στο 2,4%» και συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης πως «αν το πράξει δεν θα μπορέσει να δώσει το εισόδημα του πολίτη, να μειώσει την συντάξιμη ηλικία και να αποζημιώσει όσους έχασαν χρήματα από την πτώχευση των τραπεζών».
Το πόσο ρευστή όμως είναι η κατάσταση προκύπτει και από το ότι νωρίτερα, είχε διαρρεύσει από πηγές της κυβέρνησης Κόντε, ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί ενδεχομένως μέχρι περίπου 2% του ΑΕΠ.
Φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία
Ο ίδιος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πάολο Σαβόνα έχει δηλώσει ότι «αν τα επιτόκια αυξηθούν ο προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει». Σήμερα πάντως πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πτώχευσης διότι το ιταλικό δημόσιο χρέος υπερκαλύπτεται από τις αποταμιεύσεις των πολιτών».
Η Ιταλία όμως δεν είναι σε θέση να αντέξει συνεχείς πιέσεις των αγορών. Την στιγμή μάλιστα κατά την οποία πολλοί επενδυτές άρχισαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και εάν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, «η φυγή των κεφαλαίων» πρόκειται σαφώς να αυξηθεί.
Μέχρι τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει μια οριστική απάντηση από την Ρώμη, σχετικά με το αν εννοεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της για το επόμενο έτος. Μια απάντηση η οποία μπορεί να σταλεί ήδη αύριο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αρνητική αντίδραση των αγορών.
Forbes: Μεγάλη προσοχή με την Ιταλία
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει την Ιταλία, όπως σημειώνει το Forbes, καθώς πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συνοχή της ζώνης του ευρώ.
Στο άρθρο του Forbes καταγράφονται όλες οι κόντρες μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης, αν και το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μία προσπάθεια να πέσουν ελαφρώς οι τόνοι.
Παρά ταύτα κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο από τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, παρά την επιστολή-προειδοποίηση της Κομισιόν αλλά και την υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s.
«Εάν η ΕΕ θεώρησε ότι το Brexit είναι μία δύσκολη υπόθεση, τότε πρέπει να κατανοήσει πλήρως ότι το ζήτημα της Ιταλίας είναι ακόμη πιο δύσκολο και κυρίως να προσέξει τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Άλλωστε οι Ιταλοί – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Βαρόμετρο της Κομισιόν – δεν φαίνονται και τόσο ευχαριστημένοι με την ΕΕ, καθώς μόλις το 44% θεωρεί ότι η Ιταλία ωφελήθηκε από την είσοδό της στην Ένωση.