Προάγγελος πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων είναι η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, καθώς δρομολογείται, πλέον, η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εφόσον, φυσικά, ο Ζόραν Ζάεφ κατορθώσει να περάσει -κάτι που αναμένεται- και τις δύο επόμενες ψηφοφορίες.
Το μεγάλο ερώτημα, τώρα, είναι πότε θα φθάσει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, καθώς αυτό το χρονοδιάγραμμα θα επηρεάσει αναμφίβολα και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ήδη η αντίδραση του Πάνου Καμμένου στην έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από τη βουλή των Σκοπίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το τι θα πράξουν τελικά οι ΑΝΕΛ. Κι αυτό παρά τη δέσμευση του Πάνου Καμμένου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα συναινέσει σε πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ.
Υπό το φως των νέων εξελίξεων, όλα δείχνουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή περί τα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου, και η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο πως θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών.
Τα επόμενα βήματα και ερωτήματα (όπως τα περιγράφει και ο Βασίλης Σκουρής στο news247.gr )είναι:
1. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υπάρχει η δυνατότητα να έρθει και τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει μιλήσει ήδη για Μάρτιο. Είναι σαφές ότι η Αθήνα θα επιλέξει και με πολιτικούς όρους το χρόνο που θα φέρει τη Συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή.
2. Όλα δείχνουν ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και οριακή, για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυο των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά), η Κατερίνα Παπακώστα, οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού, σε περίπτωση που δεν συνδεθεί η ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ως γνωστόν, για να περάσει η Συμφωνία, απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, πολιτικά όμως είναι σαφές ότι πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.
3. Οι πληροφορίες, αλλά και η κοινή λογική επιμένουν πως η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, με σκοπό να θέσει ενώπιον μείζονος διλήμματος τον Πάνο Καμμένο και να τον «εκθέσει» σε περίπτωση που δεν υπερψηφίσει την πρόταση.
4. Με τα σημερινά δεδομένα καμία. Η πρόταση δυσπιστίας για να γίνει δεκτή πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Ακόμα και στην περίπτωση που το ΚΚΕ αλλάξει θέση και δεν απόσχει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά) ακόμα και στην περίπτωση που υπερψηφίσει το κόμμα τους οι ίδιοι θα καταψηφίσουν, ενώ θα καταψηφίσουν η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης, πιθανόν δε και δυο ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές.
5. Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, το ενδεχόμενο να καταθέσει η κυβέρνηση πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης είναι απολύτως ανοιχτό. Θα εξαρτηθεί από την στάση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ και από τον συσχετισμό δυνάμεων.
6. Ασφαλώς. Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αντίδρασης των ΑΝΕΛ. Αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει απλώς από την κυβέρνηση και δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν με τον τρόπο που επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι απλώς στα λόγια, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συνεχίσει έως τις κάλπες.
7. Αλλιώς, ή ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες κάλπες ή θα συνεχίσει η κυβέρνηση ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα σχηματιστεί μία άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.
8. Μόνο με βουλευτές που θα φύγουν από τα κόμματά τους και ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίξουν τη νέα πλειοψηφία. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται ότι μπορούν να προστεθούν –και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις- η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, ο Σπύρος Δανέλλης και ενδεχομένως ένας ή δυο ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι όμως φανερό ότι δύσκολα μια τέτοια πλειοψηφία μπορεί να πάει πέρα από το χρονικό όριο των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.
9. Σαφώς ναι, με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών…
10. Η Ν.Δ αισθάνεται, αναμφίβολα, καλύτερα καθώς είναι, πλέον, βέβαιο πως η συμφωνία δεν θα φθάσει στα δικά της χέρια. Ασφαλώς, αν και θα πιεστεί στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση από την δεξιά της πτέρυγα και το εθνικιστικό «κίνημα» που δημιουργείται στη χώρα –με ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τουλάχιστον, για σημεία της Συμφωνίας…