Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλους και ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις απείχαν επιδεικτικά από τη χθεσινή εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ “δικαιολογημένα απών” ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Ο τελευταίος βρέθηκε ευθέως στο στόχαστρο του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έφθασε στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη του κόμματος γιατί τον τοποθέτησε στην κυβέρνηση, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Άμυνας να έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να τον απομακρύνει. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο αίτημα, αντιθέτως στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο ΥΠΕΞ μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο υφυπουργός μάλλον αναβαθμίζεται σε αρμοδιότητες. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν fake news όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί σχετικού αιτήματος του υπουργού Άμυνας στον πρωθυπουργό.
Ο Τέρενς Κουίκ απάντησε μετριοπαθώς στις αιχμές Καμμένου, από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν, ενώ θεωρείται πολύ κοντά, πλέον, στο Νίκο Κοτζιά, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα είναι βαρύ, πάντως, στους ΑΝ.ΕΛ και το χάσμα βαθαίνει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Κουντουρά και Παπαχριστόπουλος έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Κώστας Ζουράρις (που είναι συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛ) έχει καταστήσει σαφές πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν χρειαστεί.
Πλην της Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά που παραμένει κοντά στον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ έχει χάσει τα ερείσματά του στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα εμφανίζει σημεία διάλυσης δημοσκοπικά αλλά και οργανωτικά, ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Η συμφωνία, δε, Κυριάκου Βελόπουλου και Φαήλου Κρανιδιώτη αξιολογείται πως μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.