Αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), η οποία ίσχυε από το 2003, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (Β’ 4745).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δασαρχείο Πειραιά και το Δασονομείο Αίγινας προέβησαν, ύστερα από πολλές καταγγελίες, σε δύο ελέγχους στον χώρο του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, με τελευταίο τον Αύγουστο του 2018.
Η αρμόδια πενταμελής γνωμοδοτική επιτροπή, που βρέθηκε στον τελευταίο έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση του 2000 για τα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ), εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας λόγω της πραγματικής, όπως διαφάνηκε από τις αυτοψίες, αδυναμίας του ΕΚΠΑΖ:
– Να παρέχει έργο περίθαλψης.
– Να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις.
– Να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται.
– Να παρέχει υδροδότηση και ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις.
Επιπλέον λόγους αποτελούν:
– Η μη τήρηση των όρων που τίθενται στην απόφαση του 2000 (ΦΕΚ Β’ 223) για τα κριτήρια και τις διαδικασίες αναγνώρισης και εποπτείας των ΚΕΠΕΑΠ.
– Η μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
– Η λήξη του χρησιδανείου που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τη χρήση του κτιρίου εγκατάστασης του ΕΚΠΑΖ και η μη ανανέωσή του.
Στην απόφαση του κ. Φάμελλου ορίζεται, επίσης, περίοδος έξι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών της πανίδας θα πρέπει να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά για τον ορισμό ως μεσεγγυούχων για τα ζώα αρμόδιων δημόσιων φορέων με αντικείμενο εργασίας την άγρια πανίδα.
Βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι η επιβίωση αυτών των άγριων ζώων. Γι’ αυτόν τον λόγο κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το εν λόγω Κέντρο.
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την περίθαλψη της άγριας ζωής θα πρέπει από εδώ και στο εξής να απευθύνονται στα Κέντρα Περίθαλψης Αλκυόνη και Αρκτούρος και στους συνεργαζόμενους με αυτά Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.