Με ιδιαίτερη προσοχή επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα και του υπουργού Εξωτερικών.
Το ζήτημα απασχόλησε τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον κ.Τσίπρα στο νέο του ρόλο και διπλωματικές πηγές στη συνέχεια ανέφεραν ότι θα ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας και αφού πραγματοποιηθεί διάλογος, τελικά η διαδικασία δε θα προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, όπως είχε αναγγείλει κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής ο Νίκος Κοτζιάς, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος, ενώ έδωσε οδηγίες για την απάντηση της Αθήνας στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία απειλεί μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και στο Αιγαίο.
Ουσιαστικά όμως αυτή η απόφαση του κ.Τσίπρα συνιστά αν μη τι άλλο… κομψές αποστάσεις από τους χειρισμούς του κ.Κοτζιά στο ζήτημα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο διπλωματικό κόσμο της χώρας, καθώς η υπόθεση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA ανέφερε, ότι εκείνος απλώς ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και δεν υλοποίησε την επέκταση. Οσον αφορά στο κατά πόσον η ανακοίνωση ήταν βιαστική (υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατά την τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ στον κ.Τσίπρα) ο πρώην υπουργός απάντησε ότι δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν “όταν έρθει η ώρα”.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην άσκηση αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος (με τον πρωθυπουργό να προσδοκά στη στήριξη και την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων), παρά τις τουρκικές αντιδράσεις.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ενημέρωσε για τις τουρκικές απόψεις όσον αφορά στα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα ο οποίος σήμερα το πρωί μετέβη στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας για συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από την Παρασκευή. “Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ότι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερα παράλια. Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα”, δήλωσε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απάντησε, κατόπιν οδηγίας του πρωθυπουργού, πως η σχετική απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Γεννηματάς καθιστά σαφές πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους, διαμηνύει και επισημαίνει πως αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Τονίζει επίσης πως αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.
ΠΗΓΗ: news247.gr