Με ένα θερμό χειροκρότημα αποχαιρέτησαν τον «δάσκαλο» Γιώργο Μιχαηλίδη στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης, στη γενέθλια γειτονιά απ’ όπου μπήκε στην περιπέτεια της τέχνης του με το Θέατρο της Νέας Ιωνίας. Πλάι στα παιδιά του, την Ντίνα, τη Δόνη, τον Αντώνη, και τη μητέρα τους Μπέλα Μπερδούση, τα «παιδιά» του από το Ανοιχτό Θέατρο, αυτό το φυτώριο που τροφοδότησε επί χρόνια την ελληνική θεατρική σκηνή, ηθοποιοί και ομότεχνοί του, αλλά και γείτονές του από τα χρόνια της Νέας Ιωνίας, κατευόδωσαν τον σπουδαίο σκηνοθέτη και συγγραφέα.
Έναν διανοούμενο που μέσα από τις παραστάσεις και τα βιβλία του «διάβασε» την εποχή μας σε συστοιχία με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου και του κόσμου, ανέδειξε τα μεγάλα έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου μέσα από την προσωπική ανανεωτική και πάντα εικαστική ματιά του, ενώ ενίσχυσε, όσο λίγοι, τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Αθόρυβα ανάμεσα στον κόσμο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Λίγο πιο κάτω η πρώην υπουργός Λυδία Κονιόρδου. «Όλοι οι ηθοποιοί σού οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σου οφείλουμε πολλά, το ίδιο το κοινό σού οφείλει πολλά» έλεγε εμφανώς συγκινημένος ο Σπύρος Μπιμπίλας, συνεργάτης του Γιώργου Μιχαηλίδη από την πρώτη περίοδο του Ανοιχτού Θεάτρου. Για τον δημιουργό που «ανδρώθηκε με την ουμανιστική παιδεία της προδικτατορικής Αριστεράς, βρισκόταν σε διαρκή διάλογο με την Ιστορία» και «επέστρεφε διαρκώς στην πόλη του μέσα από το έργο του» μίλησε ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης. «Οι παραστάσεις του», είπε, «δεν σημάδεψαν μόνο το ελληνικό θέατρο, άλλαξαν και τη σχέση πλατείας και κοινού». Με απόφαση άλλωστε του Δήμου Νέας Ιωνίας, η κηδεία του Γιώργου Μιχαηλίδη έγινε δημοσία δαπάνη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης και Πάνος Σκουρολιάκος αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μιχαηλίδη. Ο Πάνος Σκουρολιάκος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και δάσκαλο Γιώργο Μιχαηλίδη, που πλούτισε το νεοελληνικό θέατρο με την ορμή, την ευαισθησία και την αγωνιστικότητα της δουλειάς του. Φεύγει έχοντας κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό του κοινού, της συντεχνίας του θεάτρου αλλά και σύμπαντος του πνευματικού κόσμου».
«Εκ των κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών του θεάτρου και της λογοτεχνίας, σημάδεψε όσο ελάχιστοι με το έργο του μια δύσκολη εποχή. Πλάσμα σπάνιας ευαισθησίας, αφοσιωμένος όσο ελάχιστοι στην τέχνη του. Έζησε και δημιούργησε ανυπότακτος» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Θέμης Μουμουλίδης προσθέτοντας ότι ο θάνατός του «για το ελληνικό θέατρο ένα μεγάλο κενό. Για τους Δον Κιχώτες της δημιουργίας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ο ακάματος επαναστάτης δημιουργός της ουτοπίας. Έζησε με πάθος αγνοώντας το κόστος των ονείρων και των επιλογών του».
Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης ήταν οι Νικήτας Τσακίρογλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ζαχαρίας Ρόχας, Δήμητρα Χατούπη, Μάνια Παπαδημητρίου, Αγνή Ντούτση, Γιάννης Ροζάκης, Σίσσυ Παπαθανασίου, Λέανδρος Πολενάκης, Ηρώ Αργυράκη, Γιώργος Κοτανίδης, Στέλιος Ελληνιάδης, Μαίρη Σταυρακέλλη, Κώστας Γαλανάκης, Κώστας Φαλελάκης, Θόδωρος Κατσαφάδος, Άντρια Ράπτη, Νίκος Αναστασόπουλος, Γιώργος Γεωγλερής, Νίκη Σερέτη, Δέσποινα Κούρτη, Γιώργος Λιάντος, Θόδωρος Μπογιατζής κ.ά.
Ανάμεσα στα στεφάνια ξεχώρισαν του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργείου Πολιτισμού κ.ά.
ΠΗΓΗ: avgi.gr