Η ιστορία, η επίδραση αλλά και η κληρονομιά του Bauhaus στην αρχιτεκτονική, το ντιζάιν, τα εικαστικά, τον χορό, τον κινηματογράφο, την παιδαγωγική αλλά και τη μουσική θα βρεθεί από σήμερα έως και τον προσεχή Ιούνιο στο επίκεντρο ενός μεγάλου αφιερώματος στο Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του.
Αποτέλεσμα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, το Bauhaus επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική όσο σχεδόν κανένα άλλο κίνημα, παραμένοντας ακόμη και σήμερα συνώνυμο της έννοιας του μοντέρνου.
Η αποψινή γιορτή θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και μύθος» σε σκηνοθεσία Niels Bolbrinker και Kerstin Sutterheim, με ελληνικούς υπότιτλους, που αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του κινήματος από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ.
Θα ακολουθήσει στις 9μ.μ. ρεσιτάλ πιάνου της Λενιώς Λιάτσου με έργα Josef Matthias Hauer, Νίκου Σκαλκώτα, Eriκ Satie, Stefan Wolpeο Μακεδονίας. Η βραδιά θα κλείσει με ένα dj set από τον Γιώργο Μωραΐτη.
Ένα εργαστήριο για παιδιά και νέους θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι με αφετηρία το αριστουργηματικό έργο «Τριαδικό Μπαλέτο» του Oskar Schlemmer. Κατασκευάζοντας κοστούμια και δουλεύοντας πάνω σε φόρμες, σχήματα, κίνηση με μουσική, οι νεαροί συμμετέχοντες σχηματίζουν μια εικόνα του Bauhaus και της θρυλικής του σκηνής ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν οι ίδιοι τον συνδυασμό κίνηση – μουσική. Το εργαστήριο διευθύνει η ιστορικός και κριτικός χορού Νατάσα Χασιώτη. Οι δηλώσεις συμμετοχής λήγουν στις 29.10.
Στις 19 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Bauhaus και χορός – Το τριαδικό μπαλέτο” του Oskar Schlemmer στις 8.30μ.μ. Η ταινία διερευνά, μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως, το πεδίο έντασης ανθρώπου – χώρου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης.
Το αφιέρωμα στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του Ινστιτούτου περιλαμβάνει προβολή βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκδόσεις, φιλμ, εγκαταστάσεις φωτισμού κ.ά.
ΠΗΓΗ: avgi.gr