«Μάλλον ο κύριος Μπαμπινιώτης έχει ελλιπή ενημέρωση και βεβαίως ο χρονικός συνδυασμός το να γίνεται αυτό μία μέρα μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη να γίνουν όλα τα Ιδρύματα αστυνομοκρατούμενα δεν βοηθάει κανέναν μας», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αναφορικά με θέσεις που εξέφρασε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης για γενική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «πρέπει κανείς να σέβεται και την ιστορία του –όλοι μας, όχι μόνο ο κ. Μπαμπινιώτης- και να υπάρχει μία στοιχειώδης συνέπεια. Εγώ λέω ότι το αίτημα να κλείσουν όλα τα Πανεπιστήμια, αυτή τη στιγμή, δεν βοηθάει ούτε τη δημοκρατία αλλά ούτε και μία δημοκρατική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα Πανεπιστήμια, γιατί ας μην τα γενικεύουμε όλα».
Παράλληλα, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ο κ. Μπαμπινιώτης, όταν ήταν υπουργός Παιδείας «έγιναν δυο συγκλονιστικά πράγματα. Πρώτον το «κούρεμα», των ομολόγων. Τα Πανεπιστήμια από 120 εκ. αποθεματικά που είχαν, έπεσαν στα 33 εκ. Ήρθαν τότε, όλοι οι πρυτάνεις στον κ. Μπαμπινιώτη και του ζήτησαν μία μέρα να κλείσει το πανεπιστήμιο για συμβολικούς λόγους και ο κ. Μπαμπινιώτης αρνήθηκε».
«Το άλλο είναι όταν ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους διοικητικούς και στα πανεπιστήμια. Και τότε ζητήθηκε για λόγους συμβολικούς να κλείσουν τα πανεπιστήμια και ο κύριος Μπαμπινιώτης πάλι αρνήθηκε», πρόσθεσε ο Κ.Γαβρόγλου.
Τέλος, ο υπορυγός Παιδείας πρόσθεσε ότι «Δεν είμαστε χώρα που τα Πανεπιστήμιά της είναι ρημαδιό. Δεν είμαστε με κανένα τρόπο και σας προκαλώ να πάτε να δείτε τα Πανεπιστήμια και όχι τις τρεις εστίες για τις οποίες από την άλλη βδομάδα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».
Η συνάντηση με τα στελέχη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ – ΤΕΙ
Δώδεκα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, από πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας υποδέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που έθεσαν σε επιστολή τους προς τον υπουργό τα μέλη της ΔΑΠ, έγινε εκτενής συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος μετά το πέρας της συνάντησης και σημείωσε ότι έγινε μία «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων».
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, ο κ. Γαβρόγλου προέτρεψε τους φοιτητές, μαζί με τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, να συνεχίσουν να διεκδικούν τους χώρους τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ να θέσει στον δημόσιο διάλογο την πρόταση που εξέφρασε κατά τη σημερινή συνάντηση για εγκατάσταση καμερών ασφαλείας στα πανεπιστήμια και για μπάρες εισόδου στα Ιδρύματα, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα να τοποθετηθεί επ’ αυτών.
«Μας εξέθεσαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, το ΟΠΑ και το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι σοβαρά προβλήματα αυτά, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και ως προς το κακουργηματικό σκέλος ο νόμος είναι σαφής. Για τα υπόλοιπα περιμένουμε τις απόψεις και τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στα πανεπιστήμια και στα όργανα, αλλά και στον τρόπο του χειρισμού που σήμερα επιχειρείται από τα ίδια τα Ιδρύματα ενισχύοντας το αυτοδιοίκητό τους».
Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, με τον υπουργό να σημειώνει ότι η παρούσα κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 45%, μετά από πολλά χρόνια περικοπών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι ένα ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει δεσμευτεί, αλλά δεν έχει απορροφηθεί από τα Πανεπιστήμια και θα ήταν χρήσιμο οι φοιτητές να διεκδικήσουν για το θέμα αυτό απαντήσεις από τις πρυτανικές αρχές.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν σημεία διαφωνίας, όπως είναι το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.
«Υπάρχει μία τάση, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των φοιτητών που ήρθαν εδώ, να υπάρξει πολύ έντονη παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια», σχολίασε ο υπουργός προσθέτοντας: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι αποτελεί λύση η συνεχής παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια».
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ