Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2003. Στα δελτία ειδήσεων, πρώτη είδηση σε κανάλια υψηλής τηλεθέασης είναι οι δηλώσεις “επωνύμων” της Μυκόνου, όπως του σχεδιαστή Γιάννη Γαλάτη, για την καθημερινότητα της φερόμενης ως τρομοκράτισσας του ΕΛΑ Ειρήνης Αθανασάκη στο κοσμικό νησί.
Ακολουθεί η συνταρακτική είδηση ότι στα ορεινά θα χιονίσει Φεβρουάριο μήνα, τρίτο σε σπουδαιότητα εσωτερικό νέο είναι τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών στους κόμβους Μελισσοχωρίου και Βελεστίνου, και τέταρτο οι δηλώσεις της μεταφράστριας του Κώστα Πάσσαρη από τη Ρουμανία για το πώς τα περνάει ο κρατούμενος.
Μέσα σε όλον αυτόν τον καταιγισμό συγκλονιστικών ειδήσεων, σε κάποιο γραφείο, μακριά από το αδιάκριτο μάτι της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου “S” του Πολεμικού Ναυτικού, με την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ως κύριο ανάδοχο με απευθείας ανάθεση και υπεργολάβο την Thales Nederland, έναντι συμβατικού τιμήματος 380 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μετά τις αναπροσαρμογές θα ανέλθει σε 480 εκατομμύρια ευρώ.
Από την εποχή της τεχνητής ευφορίας της φούσκας της “ισχυρής Ελλάδας” και των Ολυμπιακών Αγώνων, την εποχή του Τσοχατζόπουλου που πλούτιζε παράνομα και του Μαντέλη που λαδωνόταν από την Siemens, θα παρέλθουν 13 χρόνια ωσότου η κοινή γνώμη της χώρας πληροφορηθεί, στις 26 Ιουλίου 2016, ότι δόθηκε παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία κατά 11 ατόμων για τη σύμβαση αυτή. Μεταξύ τους, ο πρώην γενικός γραμματέας οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρος Τραυλός που υπέγραψε τη σύμβαση. Η εισαγγελέας έδωσε εντολή να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή προς αναζήτηση τυχόν ευθύνης του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς υπολογίζεται ζημία για το Δημόσιο 30.000.000 ευρώ. Η υπόθεση θα μπει στο μικροσκόπιο μετά τη διαπίστωση για όρους στη σύμβαση που ενεργούν μονομερώς υπέρ της υποκατασκευάστριας εταιρείας και σε βάρος του Δημοσίου, όπως είναι το ποσοστό αναπροσαρμογής του τιμήματος και ο σχετικός μαθηματικός τύπος των αναπροσαρμογών, οι οποίοι τροποποιήθηκαν υπέρ των αναδόχων, καθώς και η ρήτρα μη υπέρβασης της ετήσιας αναπροσαρμογής τιμών (ως ποσοστό και επί του πληθωρισμού και επί του αρχικού τιμήματος), η οποία δεν τέθηκε στη σύμβαση ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό.
Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών είχε αποφασιστεί δύο χρόνια νωρίτερα, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, όμως στη πορεία διαπιστώθηκε ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν επαρκούσαν για έξι πλοία. Γι’ αυτό τον λόγο, η Διεύθυνση Εξοπλισμών είχε ταχθεί κατά του προγράμματος, αφού τα περιορισμένα κονδύλια θα είχαν άσκοπο αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες πιστώσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αγορά νέων φρεγατών. Παρ’ όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης, κάτι που τουλάχιστον στους επαΐοντες περί το ζήτημα “μύριζε”.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται να “λαδώθηκε” με 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα από τη γαλλική εταιρεία Thales για να προωθήσει και τη σύμβαση και τα αντισταθμιστικά, μέσω off shore συμφερόντων του αποβιώσαντος επιχειρηματία Χαράλαμπου Μπεκατώρου που εκπροσωπούσε την Thales στην Ελλάδα. Αυτό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξε μέρος σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό, ύψους 4,6 εκατ. ελβετικών φράγκων, και που διατηρούσε στην Ελβετία αποκρύπτοντάς το από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές.
Οι αρχές ερευνούν ακόμη άλλα 2,25 εκατ. ευρώ που μεταβιβάστηκαν από την Thales μέσω off shore εταιρειών του Μπεκατώρου σε άγνωστους έως τώρα αποδέκτες.
Το ”λάδωμα” εμφανίζεται να ξεκινά από το καλοκαίρι του 2003 με δύο εμβάσματα της Thales, από την ολλανδική ABN AMRO προς τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη, εταιρείας συμφερόντων Μπεκατώρου. Από εκεί μεταφέρθηκε σε κυπριακές off shore του επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά, και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκε επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς στενού φίλου του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός. Ο τελευταίος φέρεται ότι ανέλαβε να «ξεπλύνει» το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος αντιμετωπίζει και αυτός κατηγορία, ανήκει στο περιβάλλον Παπαντωνίου και φέρεται να «διευκόλυνε» τον Γ. Παπαντωνίου στο «ξέπλυμα» καθώς μέσω λογαριασμών του κατέληξαν στον Παπαντωνίου οι μίζες από την Thales προκειμένου η γαλλική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.
Με τις πολυδαίδαλες αυτές διαδρομές προσπάθησε ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να καλύψει την πορεία του χρήματος που απέκτησε αφού κατέληγε σε λογαριασμούς του έμπιστού του και συγκατηγορουμένου του χωρίς να εμφανίζεται άμεση διατραπεζική τους σύνδεση με τους λογαριασμούς των κυπριακών εξωχώριων εταιρειών. Συν το ότι ο πολιτικός μηχανικός φίλος του μετέφερε τα ποσά αυτά τμηματικά στην Ελβετία σε δικούς του λογαριασμούς.
Στην επιχείρηση νομιμοποίησης των παράνομων ωφελημάτων, ο πρώην υπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών (σε πρώτη φάση βρέθηκαν 7 λογαριασμοί και 35 υπολογαριασμοί), μέσω των οποίων εκτελέστηκαν, καθ’ υπόδειξή του, εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις που στόχο είχαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος και να το “ξεπλύνουν”.
Έτσι, 15 χρόνια μετά, φτάνουμε στην προσωρινή κράτηση (λόγω του ενδεχόμενου να διαφύγει στο εξωτερικό) του ζεύγους Παπαντωνίου, καθώς στις μαραθώνιες απολογίες τους ούτε ο Γιάννος Παπαντωνίου ούτε η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κατορθώνουν να πείσουν τους δικαστικούς λειτουργούς ότι δεν διέπραξαν κάποια αξιόποινη πράξη.
Ο συγκατηγορούμενος πολιτικός μηχανικός: “Βοηθούσα έναν έντιμο πολιτικό”
Σε απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν παρουσιαστούν ενώπιόν τους ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, είχε προχωρήσει ο στενός φίλος του ζευγαριού, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο, παρείχε διευκόλυνση στον πρώην υπουργό και την Στ. Κουράκου, προκειμένου να καλύπτουν παράνομα ποσά. Μάλιστα, παραδέχτηκε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ανέλαβε να καλύψει 2,5 εκατομμύρια ευρώ του κ. Παπαντωνίου.
Ο κατηγορούμενος πολιτικός μηχανικός, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, φαίνεται να παραδέχτηκε στους δικαστικούς λειτουργούς ότι το διάστημα 2002 – 2003 έστελνε για λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου χρήματα στο εξωτερικό, για να βοηθήσει «τον φίλο του, επιτυχημένο πολιτικό και έντιμο και σωστό άνθρωπο». Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Άμυνας φέρεται επίσης να είπε στους ανακριτές ότι την κρίσιμη για την υπόθεση της σύμβαση των φρεγατών περίοδο, δηλαδή «μέσα σε δύο χρόνια, το 2002 και 2003, πήρε τμηματικά από τον κ. Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά».
ΠΗΓΗ: avgi.gr