Προετοιμασμένος για μία…κούρσα στην τελική ευθεία (προς τις εκλογές), χωρίς τον επί πάνω επί 3 1/2 χρόνια Πάνο Καμμένο δηλώνει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα πριν, κατά, και μετά τη ταραχώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δείχνουν πως η έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή θα σημάνει αναμφίβολα και το τέλος της (κυβερνητικής) συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Την προσεχή Τρίτη, στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος θα δώσει το στίγμα αυτής της πορείας. Συντάξεις, ψήφιση νομοσχεδίων με θετικά μέτρα, αποκατάσταση αδικιών στον χώρο της εργασίας, φοροελαφρύνσεις, είναι μερικά απ΄ όσα θα προωθήσει άμεσα η κυβερνητική πλειοψηφία. Μαζί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση συγκροτούν μία πλατφόρμα πολιτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού που, όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να δημιουργήσει πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς για το κυβερνών κόμμα.
Βεβαίως, η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, και η σφοδρή πιθανότητα η εξέλιξη διαφόρων δικαστικών ερευνών να φέρει στην δημοσιότητα πτυχές μεγάλων σκανδάλων, είτε στο χώρο της Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν κ.ά), είτε αλλού (κάποιοι ίσως υποτιμούν την αργή και “βουβή” εξέλιξη της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens…), είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν νέες αναταράξεις, πιθανώς και νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, είναι ο καταλύτης όλων αυτών των εξελίξεων. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει το δύσκολο έργο να περάσει από τη Βουλή δύο ακόμα ψηφοφορίες για τις συνταγματικές αλλαγές, μία με πλειοψηφία 61 βουλευτών και μία με 80. Η δεύτερη αποτελεί αφορμή για έναν ακόμα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους 8 βουλευτές του VMRO και με τους 3 των μικρότερων αλβανικών κομμάτων, οι οποίοι ζητούν αντιφατικά μεταξύ τους ανταλλάγματα. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι πήρε την άγουσα για τη φυλακή, κατηγορούμενος για σοβαρά σκάνδαλα, κάτι που επηρεάζει, αναμφίβολα, το πολιτικό κλίμα στην χώρα.
Εφόσον, ωστόσο, όλα εξελιχθούν ομαλά, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο περί τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε η ελληνική Βουλή υποχρεούται να κυρώσει τη συμφωνία άμεσα, ήτοι εντός του Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη χρονική στιγμή θα λυθεί, εκ των πραγμάτων, η συνεργασία Τσίπρα- Καμμένου και ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει (στην πραγματικότητα αυτό θα έχει ήδη συμβεί στο παρασκήνιο) νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα προχωρήσει σε έναν ευρύ εκλογικό ανασχηματισμό.
Στόχος της κίνησης αυτής, όπως γράφει και το news247.gr, είναι:
* Θα σηματοδοτεί την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Θα περιλαμβάνει δε σε αυτή, κάποιους από εκείνους που δεν θα ακολουθήσουν τον Π. Καμμένο στη νέα του πορεία, αλλά θα συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα.
* Δεν θα περιλαμβάνει όσους νυν υπουργούς είναι υποψήφιοι για μεγάλους δήμους, περιφέρειες ή για την ευρωβουλή, αναδιατάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών.
* Θα σηματοδοτεί το μεγάλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, χώρο που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εμφανίζεται ευάλωτος στις πιέσεις της Κουμουνδούρου.
* Θα ενισχύει τη συμμετοχή νέων σε ηλικία στελεχών στην κυβέρνηση.
* Θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει διεύρυνση και προς το χώρο της κεντροδεξιάς, όσο δύσκολο και αν μοιάζει το συγκεκριμένο εγχείρημα στην παρούσα στιγμή. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε-και αναλόγως πάντοτε των εξελίξεων- θα αξιοποιηθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Πρόσωπα και…διευθύνσεις
Οι πληροφορίες θέλουν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να έχει ήδη κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ, οι οποίοι έχουν ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει ίσως ορισμένοι είναι πως τέτοιοι βουλευτές δεν εκκινούν μόνο από την πολιτική τους ταύτιση με το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και από έναν πηγαίο θυμό διότι αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Καμμένος διοικεί το κόμμα και λαμβάνει αποφάσεις ερήμην όλων.
Εκτός απροόπτου, η νέα αυτή κοινοβουλέυτική πλειοψηφία μπορεί να σχηματισθεί, έστω και οριακά, και να επιτρέψει στον πρωθυπουργό να φτάσει άνετα μέχρι τον Μάϊο, ίσως και μέχρι τον Οκτώβριο εάν κριθεί απαραίτητο.
Ο εκλογικός ανασχηματισμός, δε, θα φέρει στο σχήμα της τελικής ευθείας πρόσωπα που έχουν πλησιάσει εδώ και καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα σηματοδοτούν αφενός την αλλαγή του κόμματος από τον συγκρουσιακό ριζοσπαστιμό του 4% στην παράταξη της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς του 25-30%. Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει απέναντί του τις επιφυλάξεις στελεχών, όπως του Νίκου Φίλη και άλλων, ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί με προοπτική που να υπερβαίνει τον ορίζοντα των επόμενων εκλογών και με στόχο να εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στον διπολισμό με τη δεξιά και τη Ν.Δ.
Μια τέτοια κίνηση ίσως προκαλέσει νέα πίεση στο ΚΙΝ.ΑΛ -το οποίο αντιμετωπίζει με προβληματισμό τη στασιμότητα ή και μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του- αλλά θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα να αλιεύσει και τον χώρο της κεντροδεξιάς. Γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακραία πτέρυγα του κόμματος ( η κοινοβουλευτική σύγκρουση του Νίκου Παππά με τον Μάκη Βορίδη για την ΕΡΤ ήταν ένα τέτοιο δείγμα όσων θα ακολουθήσουν).
Προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος και άλλοι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροδεξιάς, ίσως διαδραματίσουν ρόλο δια της συμμετοχής, είτε στο κυβερνητικό σχήμα της τελικής ευθείας, είτε στα ψηφοδέλτια. Το ίδιο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουϊκ. Ο πρωθυπουργός δέχεται, μάλιστα, εισηγήσεις, σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα που δεν θα εξαρτάται από τον Πάνο Καμμένο να επιστρέψει και ο Νίκος Κοτζιάς. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις του ιδίου το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται πως η κόντρα του με τον υπουργό Άμυνας δημιουργεί προβλήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό και δίνει τροφή στα αντιπολιτευτικά σενάρια της Ν.Δ.