Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένα Κοινοβούλιο, αυτήν της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ετοιμάζεται να εισέλθει από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων, αρχής γενομένης από την πρόταση 50 κατ’ ελάχιστον, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητά αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει η Επιτροπή να αποτελείται από 38 ως 50 μέλη, και τη σχετική απόφαση θα πάρει ο Ν. Βούτσης. Το γεγονός όμως ότι η Βουλή τούτη τη στιγμή είναι 8κομματική, με 10 επίσης ανεξάρτητους βουλευτές, προϊδεάζει μάλλον για μια Επιτροπή με τον ανώτατο αριθμό βουλευτών (προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες).
Αφού συγκροτηθεί η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τότε θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει το πέρας των εργασιών της Επιτροπής (πόσο καιρό θα συνεδριάσει η Επιτροπή με άλλα λόγια).
Όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή, δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση και άλλης πρότασης -πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών (πρακτικά μιλώντας, μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δυνατότητα για κατάθεση δεύτερης πρότασης).
Η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προτείνει εν κατακλείδι, στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Ακολουθούν δύο ψηφοφορίες των 300 βουλευτών, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα.
Όσα άρθρα προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές) ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή αποφασίζει με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.
Σφοδρή κόντρα
Την ίδια ώρα η αντιπαράθεση έχει φθάσει στο ζενίθ, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν πυρά μέσω ανακοινώσεων.
Αξιοσημείωτη είναι η στροφή της ΝΔ η οποία αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει στη διαδικασία εμμένοντας στο να συμπεριληφθούν οι προτάσεις της με κορυφαίο σημείο το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη υπό τον φόβο ότι τυχόν αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ από τη διαδικασία και την ψηφοφορία θα έδινε τροφή στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που θα ισχυριζόταν ότι αυτό αποτελεί αποφυγή να στηρίξει “εμβληματικά ” άρθρα όπως η κατάργηση του διαβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Κυρανάκης που είχε μιλήσει στο news247 είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυβέρνησης που κατηγορούσε τη Ν.Δ ότι δεν θέλει να ψηφίσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παρά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2016.
Το Μαξίμου έκανε λόγο για φόβο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος υπογραμμίζοντας την αλλαγή πλεύσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Όπως ανέφεραν, πρόκειται για αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και σημείωναν πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ.»
«Μία ημέρα μετά τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, η αμηχανία της ΝΔ να πάρει σαφή θέση για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι πασιφανής», σημείωναν και πρόσθεταν:
«Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει. Σήμερα, μετά την κατακραυγή, η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.»
Για να καταλήξουν:
«Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός.
Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.»
Σε απάντησή της η ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «εργαλειοποίηση» της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευσης, και προσθέτει:
Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σε νεότερη ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε:
«Έστω και στο παρά πέντε […] η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του με την οποία καλωσορίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός. Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».
Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε με νέα ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση. Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015. Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…»
ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα και Μητσοτάκη: Το δούλεμα καλά κρατεί…
Αντιδρά το Κίνημα Αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αφού οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης καλλιεργώντας την πόλωση και τον διχασμό, εντείνουν τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην χώρα, τώρα οδηγούν και σε θεσμικό αδιέξοδο χρησιμοποιώντας την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ενώ πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία που προϋποθέτει και επιβάλλει συναίνεση, ήδη αυτή χρησιμοποιείται και από τους δύο, για ορατές μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο ένας αφού καθυστέρησε με τα παιχνίδια του επί 2,5 χρόνια, χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως προεκλογικό εργαλείο, και ο άλλος παίρνει την σκυτάλη και το μετατρέπει σε μετεκλογικό εργαλείο.
Το αποτέλεσμα; Η Αναθεώρηση θα πάει στις καλένδες και το δούλεμα καλά κρατεί…….»
Η αντίδραση των ΑΝΕΛ
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν γενναίες αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες θα αποτρέψουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς τους πολιτικούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να συμβάλει και να στηρίξει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης επικαλούμενος προσχηματικά επιχειρήματα. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Θα έχει τους λόγους του να φοβάται. Κάτι θα ξέρει», προσθέτει ο κ. Τοσουνίδης.