Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση πωλήσεων ακινήτων σε κινέζους επενδυτές με την εμπλοκή του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Ειδικότερα όπως έγινε χθες γνωστό την διενέργεια έρευνας παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην οικονομική εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS (τραπεζικές κάρτες).
Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.
Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας. Το πρόγραμμα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς, εφόσον αγοράσουν ακίνητο (δηλαδή πραγματοποιήσουν επένδυση στην Ελλάδα) αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια.
Ακόμα, έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα πληροφορίες του Euro2day.gr, πέραν των ελέγχων των κινεζικών αρχών εξετάζεται επίσης αν οι συναλλαγές που σχετίζονται με τις μεταπωλήσεις ακινήτων της ελληνικής εταιρίας real estate υπήρξαν «διαφανείς» σε σχέση με ό,τι προβλέπει, αφενός, η ελληνική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων, τις προμήθειες και τις υπεραξίες που προκύπτουν για τον πωλητή και αφετέρου, σε σχέση με το πλαίσιο χορήγησης της «χρυσής βίζας».
Τέλος, η διεύθυνση της Jumbo, επισημαίνει ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Εξάλλου, η εταιρεία Jumbo AEE εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.
«Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Παπαευαγγέλου και της οικογένειάς του στον τομέα των ακινήτων ή άλλες, ενώ ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητας της», επισημαίνει η εταιρία.
Προσθέτει επίσης ότι « σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς»
«To Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo AEE εφαρμόζοντας στην πράξη τα υψηλά πρότυπα που ακολουθεί σε θέματα διαφάνειας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα 31/10/2018, έκανε αποδεκτή, την ζητηθείσα την 29.10.2018, για λόγους ηθικής τάξης, και υποβληθείσα αυθημερόν, για προσωπικούς λόγους, παραίτηση του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, από τις ανωτέρω θέσεις, που κατείχε. Η κενωθείσα θέση του παραιτηθέντος αποφασίστηκε να μην αναπληρωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεχίσει τη θητεία του με επταμελή σύνθεση»
Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα ότι «μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους». «Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Γιάννης Ρεβύθης σε δηλώσεις του αναφέρει ο «δεν υπάρχει καμία έκπληξη στον κλάδο των μεσιτών και στην κτηματαγορά για την συγκεκριμένη πυραμίδα αγοραπωλησιών σε Κινέζους από επώνυμο επιχειρηματία. Ήτανε σε άπαντες γνωστό ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σε συνεργασία με κινεζικά πρακτορεία αγόραζαν και αγοράζουν διαμερίσματα σε εξευτελιστικές τιμές τα οποία μετέπειτα τα μεταβίβαζαν ατομικά σε κινέζους εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ από αυτή την διαδικασία και οι τελικοί αγοραστές έπαιρναν την άδεια παραμονής στην χώρα μας»
«Για τον λόγο αυτό, στον κλάδο των μεσιτών που έχουν νόμιμες άδειες και ασχολούνται με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολιόντουσαν με κινέζους αγοραστές. Είναι πολύ λογικό διότι ούτε μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητα και να τα μεταπωλήσουν ούτε είχαν τις διασυνδέσεις με αυτά τα κινεζικά πρακτορεία. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τις δικαστικές αρχές θα λάμψει η αλήθεια σε αυτή την περιβόητη πυραμίδα και πώς είχε στηθεί όλο αυτό το παιχνίδι εις βάρος και των κινέζων – τελικών αγοραστών και αυτών που πωλούσαν τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές», αναφέρει ο κ. Ρεβύθης.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, euro2day.gr