Το τρίτο συνέδριο από την ίδρυσή του, πριν από περίπου 4,5 χρόνια. διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Ποτάμι στο Σινέ Κεραμεικός.
Η αυτόνομη κάθοδος του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές είναι, αναμφίβολα, το δίλημμα που θα βασανίσει τα στελέχη του κόμματος στο συνέδριο, αν και η καταφατική απόφαση θεωρείται προεξοφλημένη.
Ωστόσο ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τα “σύννεφα” που συγκεντρώνονται μετά τις διαφορετικές τοποθετήσεις των βουλευτών του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Ο Γιώργος Αμυράς θα καταθέσει πρόταση για μετεκλογικές συνεργασίες μέσω ενός ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού μετώπου “φωτογραφίζοντας” καθαρά τη σύγκλιση με τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Η απουσία, τελικά, του προέδρου της Ν.Δ από το συνέδριο, αν και αρχικά είχε λεχθεί πως θα ήταν εκεί για να απευθύνει χαιρετισμό, φαίνεται πως διευκολύνει την τάση της “στροφής προς τα δεξιά” του Ποταμιού, ώστε να μην προκληθούν εσωτερικές αντιθέσεις.
Από την άλλη ο Σταύρος Δανέλλης θεωρεί casus belli οιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με τη Ν.Δ και καθιστά σαφές πως ο προνομιακός χώρος του Ποταμιού είναι η κεντροαριστερά και βλέπει ως μοναδική προοπτική τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η “σολομώντεια λύση” του Σταύρου Θεοδωράκη ακούει στο όνομα του βουλευτή Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα θέσει υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος του κόμματος και θα στηριχθεί από τον πρώτο. Ο κ. Μαυρωτάς είναι αναφανδόν υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών γνωρίζει, ωστόσο, να κρατά αποστάσεις και να κινείται ισορροπημένα, με κριτική και προς την κυβέρνηση αλλά και προς τη Ν.Δ.
Τωρα στο Σινε Κεραμεικος στο συνεδριο απο @ToPotami pic.twitter.com/uHEsW2dY6e
— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) November 3, 2018
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογικές προοπτικές του Ποταμιού είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Το κόμμα δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει το 3% και στο επόμενο διάστημα πρέπει να πείσει ότι είναι χρήσιμο στο πολιτικό σκηνικό, αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός θα μετακομίσουν στη Ν.Δ, μάλλον μετά τις εκλογές, αν και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη μία κίνηση και νωρίτερα.
Υπό τις συνθήκες αυτές άλλοι μιλούν για μια “εκτροπή” του Ποταμιού προς τη Ν.Δ, κι άλλοι για την αναζήτηση ενός νέου στίγματος, μιας …εκβολής προς τη θάλασσα.
Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του Ποταμιού, τον Φεβρουάριο του 2016, είχαν μιλήσει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά, ενώ στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ. είχε μιλήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ωστόσο, φέτος, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις, ενώ η κα Γεννηματά θα βρίσκεται σε περιοδεία στην Κάλυμνο και στη Λέρο.
Το συνέδριο του Ποταμιού θα έχει εναλλακτικό στίγμα, καθώς όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «θα είναι συνέδριο χωρίς πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια και πλαστικά μπουκαλάκια νερό».
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση πλαστικού στις δυο μέρες του συνεδρίου μας και να γίνουμε έτσι η αφορμή για να μειωθεί το πλαστικό -αν όχι να καταργηθεί- και από άλλες μεγάλες διοργανώσεις» δήλωσε ο υπεύθυνος υλικοτεχνικής υποδομής στο Ποτάμι, Νίκος Παπαδάκης.
Οι φίλοι – εσείς – και η αλήθεια με κρατούν στην πολιτική! Αυτό που κρατά και εσάς σε αυτόν τον αγώνα! Οι φίλοι και η αλήθεια! Αυτά κρατούν και θα κρατούν ζωντανό #topotami !Αυτά μαζί με το θάρρος και την περιέργεια να δούμε την χώρα ΑΛΛΙΩΣ! #thelopotami pic.twitter.com/5n9W8W70ug
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 3, 2018
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης περιέγραψε το Σάββατο τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί το Ποτάμι το επόμενο διάστημα. Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέλει μη κρατικά ΑΕΙ και εκλογικό σύστημα διαφορετικό από την απλή αναλογική.
Η ομιλία του:
«ΘΕΛΩ την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ
Και αυτό το ΑΛΛΙΩΣ , θέλω σήμερα να σας περιγράψω. Γιατί αυτό που ζούμε είναι γνωστό και αδιέξοδο! Ο δείκτης ανεργίας. Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας. Ο δείκτης καινοτομίας. Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνουν μια απογοητευτική στασιμότητα πολλές φορές και μια οπισθοχώρηση. Κόκκινα δάνεια 94 δις. Ληξιπρόθεσμες οφειλές 101 δις. Περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες. Φόροι και εισφορές σε δυσθεώρητα ύψη και ταυτόχρονα η βαρύτερη ΕΜΜΕΣΗ φορολογία στην Ευρωζώνη.
Με το δημόσιο να συνεχίζει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές. Και μετά είναι η συνεχιζόμενη παραποίηση των λέξεων. Η άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν βαπτίζεται αγάπη για την ισότητα. Η γραφειοκρατία αναβαθμίζεται σε αναγκαίο… καλό! Το κομματικό κράτος θεωρείται ΑΜΥΝΑ στο κράτος των αντιπάλων.
Η περιφρόνηση των νόμων από μπαχαλάκηδες και συμμορίες αθωώνεται ως αγώνας για την ελευθερία. Η κυβερνητική προπαγάνδα αποκαλείται αντικειμενική ενημέρωση. Υπάρχει λύση λοιπόν; Πότε και με ποιους; Σε αυτή τη Βουλή ή την επόμενη; Πως θα πάμε παρακάτω; Σε μια χώρα που θα χτίζει πάνω στα πλεονεκτήματα της Σε ένα κράτος που θα αφήνει τους πολίτες να δημιουργήσουν εξοπλίζοντας τους με τις δεξιότητες που απαιτεί η εποχή. Με ξεκάθαρους κανόνες που δεν θα αλλάζουν ανάλογα με τις τρύπες στα υπουργεία και τις προεκλογικές παροχές. Πως θα γίνουν όλα αυτά; Πως θα βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό του Έλληνα; Πως θα φτιάξουμε την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ;
Προφανώς το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Και όλοι, οι συντριπτικά περισσότεροι λέμε ότι χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Όμως, τα νέα μυαλά, η ταχύτητα, η δικαιοσύνη, η μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων,δεν έρχονται αυτομάτως με την αλλαγή της κυβέρνησης. Θα χρειαστεί μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει. Τον ψύχραιμο λόγο. Τη διαφορετική άποψη.
Το Ποτάμι συνομιλεί – όχι πάντα με ορατά αποτελέσματα – με την δημιουργική Ελλάδα. Αυτή η σκέψη μας οδήγησε να καλέσουμε στο συνέδριό μας τις «Φωνές που μας εμπνέουν». Είναι σήμερα εδώ άνθρωποι που μας ταρακουνούν με καινοτόμες προτάσεις, τολμηρές ιδέες, κόντρα στο κυρίαρχο, γκρίζο και άγονο της πολιτικής. Περιμένουμε να τους ακούσουμε και τους ευχαριστούμε που είναι εδώ. Σε τι λοιπόν διαφέρει το Ποτάμι από τους άλλους; Γιατί πρέπει να είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή; Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο Κίνημα: – Άλλης νοοτροπίας – Άλλης αισθητικής – Άλλης γλώσσας.
Το παλιό σύστημα αναζητά τις απαντήσεις στα παλιά βιβλία. Καυγάδες για το «αριστερά» και το «δεξιά»σε έναν κόσμο που ο καθένας είναι από ΟΛΑ. Προσπαθούν να κερδίσουν έναν αγώνα που έχει λήξει και δεν ενδιαφέρει πια κανέναν. Ο τεμαχισμός της κοινωνίας. Οι κομματικοί στρατοί. Οι συντεχνίες θεωρούνται και σήμερα τα μεγάλα σκαλοπάτια της εξουσίας. Η Ελλάδα όμως χάνει. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, συνεργασίες, συναίνεση. Λόγια μετρημένα χωρίς τις υστερίες που προκαλεί ο εναγκαλισμός ή η έλλειψη της εξουσίας. Αλλά και καλύτερα αντανακλαστικά…
Το Ποτάμι πρώτο πήγε στην Μόρια. Και πρώτο μίλησε για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στο προσφυγικό. Έδειξε την βιομηχανία των VIP αποφυλακίσεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Έσπασε τη σιωπή – στη Βουλή – για τους λογαριασμούς Παπαντωνίου στην Ελβετία. Αγωνίστηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και προσπάθησε να πείσει τα άλλα κόμματα για την ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πολύ πριν απλωθούν τα σύννεφα στα σύνορα μας.
Παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά αγκαλιασμένοι.Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν. Όμως, η αλλοπρόσαλλη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,δεν πρέπει να βρει συνέχεια σε ένα συντηρητικό σχήμα. Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά την επόμενη διακυβέρνηση. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να δούμε όλη την σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις.
Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμιοι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές. Πρέπει λοιπόν ο κόσμος να ανοίξει τα φράγματα στο Ποτάμι. Οι πολίτες και ειδικά αυτοί που ΠΟΤΕ δεν τους χαρίστηκε τίποτα πρέπει να βρουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν! Ξέρετε… Το μυστικό πάντοτε είναι οι άνθρωποι.Αυτοί που θα εφαρμόσουν τα σχέδια! Και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα ανειδίκευτοι πτυχιούχοι, απαίδευτοι γόνοι και μετά… υπουργοί του παρελθόντος
Ακόμα τόνισε:
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Αλλά μπορούμε κάτι άλλο; Και ποιο είναι αυτό; Γιατί δεν μας το αποκαλύπτουν; Εμείς αντί να κρυφτούμε όπως μας συστήνουν κάποιες παλιές καραβάνες, τολμάμε και λέμε: Η παράταση της διαμάχης θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα. Σε όλο τον κόσμο η Μακεδονία ταυτίζεται με τα Σκόπια.Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. Και την Άνοιξη όταν θα έρθει η συμφωνία στην Βουλή οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν! Με την Ρωσία και την Τουρκία; Ή με την Γαλλία, την Γερμανία, την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Το τέρας του αντιευρωπαϊσμού θέριεψε στις πλατείες των αγανακτισμένων και κόντεψε να καταστρέψει τη χώρα το 2015! Στο τσακ την γλυτώσαμε! Και τώρα το ίδιο τέρας τρέφετε με τις νέες εθνικιστικές ρητορείες έτοιμο πάλι να δαγκώσει και αυτούς που το τρέφουν, και όλους εμάς! Οι παραχωρήσεις στα άκρα είτε αυτά είναι «Χρυσή Αυγή» είτε εθνικολαϊκίστικα κινήματα δεν ανακόπτουν την επέλαση τους, την δυναμώνουν! Γιατί εκτός των άλλων διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα παραμύθια των ακραίων.
Πατριωτισμός δεν είναι λοιπόν μόνο οι παρελάσεις. Πατριωτισμός είναι κυρίως να δημιουργείς εθνική παραγωγική βάση, στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία μας, να δημιουργείς συνθήκες, ώστε οι άνθρωποι να στέκονται γερά στα πόδια τους και να είναι ευτυχισμένοι. Οι Tούρκοι ψαράδες έφτασαν το καλοκαίρι μέχρι τις παραλίες στο Αγαθονήσι. Με κατήγγειλαν οι Τούρκοι επειδή έκανα απόβαση σε τουρκικό έδαφος… και εννοούσαν το Αγαθονήσι!…
….Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Το Ποτάμι καταθέτει μια ριζοσπαστική πρόταση. – Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές – Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. – Να κατοχυρώσουμε την ανεξαρτησία της πολιτείας έναντι των κομμάτων – Να μην συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες. – Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια. To αίτημά μας αυτό προς αυτούς που φέρνουν σήμερα τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν νερώνεται. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει και μη κρατικά πανεπιστήμια. Να φύγουμε από τον παραλογισμό ότι στέλνουμε τα παιδιά μας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού να σπουδάσουν και εδώ απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε ένα μίξερ αναταράξεων Εκλογές το ‘19 Εκλογές το 2020. Πρότεινα λοιπόν στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη αφού και οι δύο λένε πως θα κερδίσουν, να δεσμευθούν ότι το 2020 θα πάμε σε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Σε αυτές τις εκλογές θα χαριστούν ξανά 50 έδρες στο πρώτο κόμμα και στις μεθεπόμενες εκλογές έρχεται η ισοπεδωτική δημαγωγική αναλογική. Η μια παράνοια δηλαδή να διαδέχεται την άλλη.
Εμείς θα επιμείνουμε στην πρόταση μας για διπλή κάλπη όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν τοπικό βουλευτή ανεξαρτήτως κόμματος και ταυτοχρόνως το κόμμα του ο καθένας, στην περιφερειακή λίστα. Θα προτείνουμε επίσης στον εκλογικό νόμο να υπάρξει πρόβλεψη οι βουλευτές να μην μπορούν να αλλάζουν Κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στη θητεία τους. Το αλισβερίσι πρέπει να σταματήσει. Η αποστασία πρέπει να πάψει να είναι η λύση. Το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Με λάθη και ατέλειες. Ένα Κίνημα που ποτέ δεν βολεύτηκε με την ακινησία και τη σιωπή.
«Ήταν λάθος λοιπόν η συνεργασία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη;» Είναι ένα ερώτημα που πολλοί φίλοι μου κάνουν. Δεν ήταν λάθος η ιδέα, ήταν λάθος η εκτίμησή μου. Και η ευθύνη είναι όλη δική μου! Πίστεψα ότι όλοι όσοι δηλώναμε αντίπαλοι του συντηρητισμού και του λαϊκισμού μπορούσαμε να συνυπάρξουμε. Όμως κάποιοι είχαν στο μυαλό τους μόνο το παρελθόν τους. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, αποχωρήσαμε έντιμα και επιστρέψαμε στο δικό μας δρόμο… Στο δικό μας Κίνημα. Ένα Κίνημα που δεν θα αναπαράγει τα στρεβλά του κομματικού μας συστήματος. Ένα Κίνημα που δεν έχει ως στόχο την αυτοσυντήρησή του. Ένα κίνημα του κοινωνικού φιλελευθερισμού με κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς μαζί.
Υπάρχουν βέβαια στιγμές που νιώθω και εγώ κουρασμένος. Σαν να θέλουμε να αλλάξουμε τη γεύση και το χρώμα μιας μεγάλης και βαθιάς λίμνης. Μπορούμε; Όσο παγωμένο, κρυστάλλινο νερό και αν ρίξεις αλλάζει αυτή η λίμνη; Μπορεί να πάψει να έχει πικρή γεύση το νερό της; Δεν ξέρω; Αλλά δεν θα σταματήσω να προσπαθώ.
«Και από που παίρνεις δυνάμεις»; Αν είσαι σε κόμμα εξουσίας κρατιέσαι από την αδρεναλίνη του νικητή. Αν είσαι σε κόμμα με παλιές ρίζες περιμένεις να δικαιωθείς ιστορικά. – Όπως αυτοί που αγοράζουν τάφους απέναντι από την Χρυσή πύλη της Ιερουσαλήμ για να δουν πρώτοι τον Μεσσία να έρχεται. Εμείς όμως που δεν περιμένουμε ούτε εξουσία, ούτε Μεσσίες, από που να κρατηθούμε; Θα μου επιτρέψετε να καταφύγω στους κλασικούς. Είναι οι συμβουλές του Πολώνιου στον Λαέρτη Στον Άμλετ. «Τους φίλους που ‘χεις δοκιμάσει, κλείσ’ τους με κύκλους από ατσάλι στην ψυχή σου». «Και πάνω απ’ όλα, να ‘σαι αληθινά αυτός που είσαι, κι είναι σίγουρο, όσο η νύχτα ακολουθεί τη μέρα, ότι κανέναν δεν θα εξαπατήσεις».
Οι φίλοι λοιπόν – εσείς και η αλήθεια, με κρατούν στην πολιτική! Αυτό που κρατά και εσάς σε αυτόν τον αγώνα! Οι φίλοι και η αλήθεια! Αυτά κρατούν και θα κρατούν ζωντανό το Ποτάμι! Αυτά μαζί με το θάρρος και την περιέργεια να δούμε τη χώρα ΑΛΛΙΩΣ!