Πριν λίγο καιρό, ανώτερα στελέχη της εταιρείας Singular Logic που παραδοσιακά αναλαμβάνει την διεξαγωγή έκδοσης και ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων ενημέρωσαν, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του anatropinews.gr, στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις δυνατότητες του μηχανισμού να διεξαγάγει δίχως τεχνικά προβλήματα μία εκ των πραγμάτων πολύπλοκη τριπλή αναμέτρηση τον επόμενο Μάϊο.
Η ανάγκη αυτή προέκυψε καθώς αρχικώς είχε αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του συστήματος λήψης και μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων στην “δοκιμασία” μιας τριπλής αναμέτρησης (εθνικές εκλογές και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαϊου, ευρωεκλογές και δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαϊου), ιδιαίτερα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά” τον περασμένο Αύγουστο. Τα στελέχη της εταιρείας προέβησαν στις απαραίτητες προσαρμογές στο σύστημα και μετά από αρκετές προσομοιώσεις έφθασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που, όπως ανέφεραν, εξασφαλίζει απόλυτη αξιοπιστία. Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να έχει παρασχεθεί σχετική ενημέρωση και προς στελέχη του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.
Πρακτικά, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και απομένει, πλέον, στην ευχέρεια του πρωθυπουργού να επιλέξει εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάϊο ή με το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Όλα φαίνεται, ωστόσο, πως θα κριθούν στο διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου, καθώς μέσα σε περίπου 60 μέρες η Βουλή θα μετατραπεί σε “πεδίο μάχης” με εξαιρετικά κρίσιμες ψηφοφορίες που θα αναδείξουν τις αντοχές της κυβέρνησης αλλά, πιθανώς, και τη διαμόρφωση νέων κοινοβουλευτικών και πολιτικών συσχετισμών.
Η πορεία συζήτησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έχει ήδη δρομολογηθεί θα οδηγήσει, εκτός απροόπτου, σε δύο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μήνα η μία από την άλλη, οι οποίες τοποθετούνται στον Φεβρουάριο. Εκεί θα σημειωθεί σκληρή πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευση αλλά θα διαπιστωθούν και συγκλίσεις και συναινέσεις σε σημαντικά άρθρα προς αναθεώρηση, όπως ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Εφόσον, μέχρι τότε, έχουν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη των Πρεσπών και έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή του Συντάγματος από τη Βουλή των Σκοπίων, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Με τις ψηφοφορίες περί Συνταγματικής Αναθεώρησης σε εξέλιξη και με την ανοχή του Ζόραν Ζάεφ (και φυσικά του διεθνούς παράγοντα), η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί ελαστικά τη Συνθήκη (που αναφέρει ρητά πως μετά την κύρωση στα Σκόπια πρέπει να έρθει άμεσα προς κύρωση και στην Αθήνα) και να φέρει το θέμα σε ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές ή το αργότερα στα μέσα Μαρτίου. Πιθανώς μαζί με την κύρωση της πρόβλεψης για έναρξη των διαδικασιών εισδοχής της Fyrom στο ΝΑΤΟ.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα είχε κατά νου ο Αλέξης Τσίπρας όταν συζήτησε το θέμα με τον Πάνο Καμμένο και έθεσαν το ορόσημο του Μαρτίου.
Εκεί θα διαπιστωθεί, τελικά, εάν υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών υπέρ της Συνθήκης των Πρεσπών, κάτι που θεωρείται μαθηματικώς βέβαιο. Ο Πάνος Καμμένος θα αναγκαστεί σε εκείνο τον χρόνο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και πιθανότατα θα εκδηλωθούν διαφοροποιήσεις από βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε πρόσφατα -προφανώς γνωρίζοντας- πως τότε θα γίνει “ανασχηματισμός της πλειοψηφίας”, ίσως και ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση με την υποστήριξη βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί εφικτό να σταθεί ακόμα και ως κυβέρνηση μειοψηφίας και έτσι να φτάσει μέχρι τον Μάϊο στις εκλογές. Αυτό προϋποθέτει διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών στις 18 Απριλίου (Πέμπτη πριν την Κυριακή των Βαϊων).
Σ.Κ