Επιτάχυνση των δικαστικών εξελίξεων σε δύο μέτωπα, την υπόθεση των φρεγατών για την οποία κατηγορείται το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου (που άνοιξε με τα στοιχεία που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ), αλλά και την υπόθεση της Siemens, η δίκη της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, φαίνεται ότι δρομολογείται το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, οι ανακριτές διαφθοράς θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στο Παρίσι προκειμένου να συναντήσουν το πρώην μεγαλοστέλεχος της γαλλικής εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος αν και έχει καταγγείλει τις μίζες που δόθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Αρκετοί θεωρούν τον Ζοσεράν αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ενώ παλαιότερα ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε στραφεί εναντίον του και είχε κερδίσει σχετική υπόθεση στα γαλλικά δικαστήρια, ωστόσο είναι αυτονόητο πως όσα έχει να συνεισφέρει αξίζουν τουλάχιστον διερεύνησης.
Όμως, εξελίξεις ίσως υπάρξουν και στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens για την οποία είναι σε εξέλιξη η σχετική δίκη με πάνω από 60 κατηγορούμενους αλλά με την απουσία “εμβληματικών” προσώπων και διαχειριστών των “μαύρων” ταμείων της εταιρείας, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Οι πληροφορίες θέλουν Έλληνες εισαγγελείς να μεταβαίνουν το επόμενο διάστημα στο Μόναχο προκειμένου να συναντήσουν ένα από τα ισχυρότερα εκείνη την εποχή πρόσωπα της εταιρείας με σκοτεινό ρόλο στη διαχείριση των μαύρων ταμείων. Το εν λόγω στέλεχος έχει καταθέσει στη γερμανική δικαιοσύνη και έχει αποκαλύψει τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι μεγάλο νομικό γραφείο της Αθήνας έχει έρθει σε επαφή με τον Γερμανό πρώην αξιωματούχο της Siemens προκειμένου να τον εκπροσωπήσει έναντι των ελληνικών αρχών. Δύο δικηγόροι βρέθηκαν πρόσφατα στο Μόναχο, ένας εξ αυτών, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα γνωστός και έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις μεταξύ των οποίων και μία που αφορά άμεσα το σκάνδαλο της Siemens.
Το “ραντεβού” στο Παρίσι
Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η έρευνα των ανακριτικών αρχών για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου ως προς τις μίζες από τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S» με την εταιρεία Thales. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και ο επίκουρος Γιώργος Ευαγγέλου αναμένεται να μεταβούν στο Παρίσι (απομένει μόνο ο επίσημος προσδιορισμός του χρόνου της επίσκεψης) ύστερα από σχετικό αίτημα προς τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές την περασμένη άνοιξη, προκειμένου να λάβουν κατάθεση από τον Μισέλ Ζοσεράν, πάλαι ποτέ στέλεχος της Thales, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε προβεί σε καταγγελίες περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων κατά το διάστημα 2002-2003.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το “Βήμα”, η υπόθεση που έχει ανοίξει βάσει των ισχυρισμών τού Ζοσεράν (η Thales έχει βρεθεί απέναντί του, ενώ η γαλλική Δικαιοσύνη τον έχει καταδικάσει για σκέλη της υπόθεσης) είναι ιδιαιτέρως σύνθετη, αφού στο κάδρο μπαίνει και το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες C4I.
Πηγές της αντιπολίτευσης αλλά και συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θεωρούν, ωστόσο, πως η κινητικότητα που παρουσιάζεται αφορά την προσπάθεια να πληγεί πολιτικά ο ίδιος και να επιταχυνθούν πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Το “Βήμα” αναφέρει ότι στην υπόθεση Παπαντωνίου, πάντως, οι ανακριτές φέρονται διατεθειμένοι να εξετάσουν πλην του Ζοσεράν και άλλα πρόσωπα από τη Thales, προσδοκώντας στοιχεία-κλειδιά για την ώθηση της έρευνας. Λέγεται μάλιστα ότι στο Παρίσι θα πιέσουν «όπως και όσο μπορούν» για το άνοιγμα των λογαριασμών που διατηρεί εκεί ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος σημειωτέον έχει και τη γαλλική υπηκοότητα.
Πηγές εμφανίζουν τους ανακριτές να επιδιώκουν επίσπευση του ανοίγματος λογαριασμών σε χώρες όπως η Ελβετία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το οποίο έχουν αιτηθεί μέσω της – συνήθως μακράς – διαδικασίας των δικαστικών συνδρομών. Για τον σκοπό αυτόν, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, θα αποταθούν στη Eurojust και τον επίσημο εκπρόσωπο της χώρας στη Χάγη Παρασκευά Αδάμη, ζητώντας τη διενέργεια, και μάλιστα άμεσα, συντονιστικής συνάντησης στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων αρχών (δικαστικών – εισαγγελικών – αστυνομικών) από τις συγκεκριμένες χώρες.
Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου θεωρείται κατά κοινή ομολογία μοχλός πίεσης για την αποστολή των στοιχείων αυτών, αλλά και πολλών άλλων, που αφορούν πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, όπως τον κουμπάρο τους Γιώργο Κανδαλέπα.
Με πληροφορίες από το “Βήμα”