Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τους πρώτους νέους υποψήφιους που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της οδού Πειραιώς, για τις εθνικές εκλογές. Δεν πρόκειται για πρώην βουλευτές της ΝΔ, αλλά για πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν την είσοδό τους στη Βουλή. Δεξαμενή για την επιχείρηση «ανανέωση» της κεντροδεξιάς παράταξης, είναι το μητρώο στελεχών, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Από τότε, περισσότερα από 2.500 άτομα που πέρασαν από τη διαδικασία αξιολόγησης σε όλη τη χώρα, κατανεμήθηκαν στους Τομείς και τις Γραμματείες του κόμματος. Αυτοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ξεπερνούν τους 4.000, ενώ έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. 135 από αυτούς, που τελικά θα τοποθετηθούν είτε ως υποψήφιοι βουλευτές είτε ως υποψήφιοι στην Τοπική αυτοδιοίκηση, έλαβαν προσκλήσεις και έδωσαν το «παρών» πριν ένα μήνα, στην πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη για τα 44α γενέθλια της ΝΔ.
Εκτός από τις προεκλογικές ετοιμασίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκινήσει να βάζει τους όρους και για την επομένη των εκλογών, αφού έδωσε πρώτα το στίγμα του για το πώς θα κινηθεί μέχρι τότε. Η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, είναι πλέον ξεκάθαρη επιλογή της οδού Πειραιώς απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτική είναι και η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Πρώτο Θέμα και στο Γρηγόρη Τζιοβάρα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι συντηρείται στην εξουσία «με συνεχείς μεταλλάξεις και με την ψήφο των άβουλων βουλευτών του και λίγων μονάδων του πολιτικού περιθωρίου» και χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο «ακροδεξιό τυχοδιώκτη», με τον οποίο έχει «συμμαχήσει κυνικά» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όπως λέει «ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε πολύ βολικός για ορισμένους εντός και εκτός συνόρων». Ο ίδιος εκτιμά ότι «όποια κόλπα και αν χρησιμοποιήσουν, δεν θα γλιτώσουν την κρίση των πολιτών».
Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει στον πρωθυπουργό πως αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στο να συνεχίσει να κυβερνά. Σε ένα τέτοιο σενάριο τον καλεί, είτε να ζητήσει αμέσως νέα ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως έκανε το 2015 μετά το δημοψήφισμα, όταν έμεινε με λιγότερους από 151 βουλευτές, παραιτήθηκε και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου.
Ωστόσο, η υπενθύμιση αυτή, με αναφορά στο παρελθόν, δεν είναι η μόνη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει στον κ. Τσίπρα, πως όταν ως απλός βουλευτής της ΝΔ πρότεινε την αλλαγή του το 2006, εκείνον «τον απασχολούσε, προφανώς τότε, το πώς θα υπονομεύσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ώστε είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού».
Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζει καταρχήν ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως λέει, θα επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε όχι», με τα υπόλοιπα κόμματα, στα οποία επίσης στέλνει από τώρα ένα μήνυμα, προφανώς για την περίπτωση που η πρώτη διερευνητική εντολή αποβεί άκαρπη: «είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα τολμήσει να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο, όταν οι πολίτες θα τον έχουν διώξει από την πόρτα», αναφέρει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι την ίδια ώρα, στο Συνέδριο του Ποταμιού, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και πως το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, «προκειμένου να προωθηθούν φιλελεύθερες ευρωπαϊκές λύσεις και να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε και κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα».
ΠΗΓΗ: newpost.gr