Η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας της ΕΕ, Κάρλος Μοέντας ανακοίνωσε στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας ότι η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.
«Μέσω της καινοτομίας, η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ’ αυτές», δήλωσε ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας της ΕΕ, Κάρλος Μοέντας ανακοινώνοντας στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας ότι η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.
«Οι πόλεις αποτελούν φάρους καινοτομίας. Τραβούν σαν μαγνήτες τα ταλέντα, τα κεφάλαια, τις ευκαιρίες. Με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, επιβραβεύουμε τις πόλεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και τρόπους και για να ακούσουν τη γνώμη των πολιτών τους σχετικά με το πώς πρέπει να αλλάξει η πόλη τους», δήλωσε ο κ. Μοέντας.
Ο φετινός διαγωνισμός «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» προκηρύχτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορούσε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020». Είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας.
Η επιλογή της νικήτριας πόλης και των πέντε επιλαχουσών πόλεων πραγματοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι οποίοι προέρχονταν από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις και τον μη κερδοσκοπικό τομέα, σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής.
Στο πλαίσιο των κριτηρίων απονομής του βραβείου -πειραματισμός, συμμετοχή, επέκταση, ενδυνάμωση- εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προκλήσεις, πώς επιτυγχάνουν την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πώς βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τους.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017). Τα βραβεία χορηγούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», με προϋπολογισμό 77 δισ. ευρώ (2014-2020). Ο επόμενος διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Οι επιλαχούσες πόλεις -Όρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία)- έλαβαν από 100.000 ευρώ η καθεμία. Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.
https://twitter.com/twitter/statuses/1059760937694097408
ΠΗΓΗ: left.gr