“Πέντε σημεία κενά περιεχομένου, όμορφα βότσαλα στην άμμο από χαρούμενα αγόρια και κορίτσια, ενώ ο τόπος καίγεται”. “Το να είμαστε ‘απ’ όλα’ ή το ‘είμαστε αλλιώς’, δεν πείθει πολλούς πέραν ημών”.
Το κλείσιμο των τοποθετήσεων του Μίλτου Κύρκου και του Σπύρου Δανέλλη, αντίστοιχα, συμπύκνωσαν την κριτική τους για τη γενικότητα του προγραμματικού χάρτη που υιοθετήθηκε από το Ποτάμι προκειμένου να επιδιωχθεί μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. Ο τόνος απογοήτευσης τόσο του ευρωβουλευτή όσο και του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη στις ομιλίες τους στο Σινέ Κεραμεικός -δύο εκ των πρωταγωνιστών του Ποταμιού που τάσσονται και τοποθετήθηκαν αναφανδόν κατά μιας συνεργασίας με τη Ν.Δ.- αποτύπωσαν με συναισθηματική έκφραση και φόρτιση αυτό που κανείς δεν θα μπορούσε να εκφράσει ρητά, αλλά που όλοι αντιλήφθηκαν. Δηλαδή ότι η “αυτόνομη πορεία” που αποφασίστηκε συνιστά ένα “φιλελεύθερο τάνγκο” προς την αγκαλιά του Κυρ. Μητσοτάκη, ακόμα και προεκλογικά.
“Τον Μάρτιο…”
Άλλωστε ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης τεχνηέντως έσπευσε να “καθησυχάσει” τον Γ. Αμυρά και τον Γρ. Ψαριανό (“η συνεργασία με τη Ν.Δ. είναι ο μόνος δρόμος”) που ζήτησαν προεκλογική συνεργασία ή “φιλελεύθερο τάνγκο” του Ποταμιού με τη Ν.Δ. Υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ. τοποθετήθηκε, χαρακτηριστικά, και ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Τσιόδρας. Στην καταληκτική ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου με 93,59% (και ο Γ. Μαυρωτάς στη θέση του αντιπροέδρου), ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε να τους “καθησυχάσει” υπονοώντας πως, όταν έρθει η ώρα, θα εκτιμηθεί εάν το Ποτάμι βρίσκει ή όχι τον δρόμο της εισόδου στη Βουλή και τότε θα επαναξιολογηθούν όλα. Δηλαδή θα επανεκτιμηθεί εάν η απόφαση για αυτόνομη εκλογική κάθοδο θα μετατραπεί σε ένταξη στη Ν.Δ. εγκαίρως, πριν από τις εθνικές κάλπες. “Πολύ σύντομα, πολύ πριν από τις εκλογές, με τελική ημερομηνία τον Μάρτιο, αυτό έχω θέσει μέσα μου, τον Μάρτιο, θα δούμε ότι το Ποτάμι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο και βαδίζει για μια δυνατή ενωμένη κοινοβουλευτική πορεία”.
Μάλιστα, η εκτίμηση που ο Στ. Θεοδωράκης θα έκανε την επομένη του συνεδρίου, χθες (τηλεόραση Open), ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην επόμενη Βουλή και όχι στην παρούσα, καθώς εκλογές θα έχουν γίνει έως τον Μάιο, έρχεται να ενισχύσει την πρόθεση που του αποδίδεται εσωκομματικά περί αναθεώρησης της απόφασης για αυτόνομη εκλογική κάθοδο τον Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια η εισήγηση του Στ. Θεοδωράκη και η πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (90,33%), χωρίς καμία αναφορά και κριτική στη Ν.Δ., αλλά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, είχε δείξει από το ξεκίνημα του συνεδρίου ότι η κατεύθυνση που επιλέχθηκε είναι το κλείσιμο του ματιού στη Ν.Δ. “Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχε. Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί μια συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας, που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι, οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά στείρες και συντηρητικές” αναφέρεται στην απόφαση.
Οι προγραμματικές θέσεις: “Αποκομματικοποίηση του κράτους, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Παιδεία χωρίς ιδεοληψίες και μη κρατικά ΑΕΙ, ατομικά δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις, προστασία περιβάλλοντος, διαγενεακή δικαιοσύνη σε εργασία – ασφαλιστικό, αταλάντευτη πορεία με στόχο μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία”.
Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης ενσωμάτωσε στην πολιτική απόφαση την πρόταση δέκα σημείων του Γ. Αμυρά για προεκλογική προγραμματική σύγκλιση με τη Ν.Δ. αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της δεξιόστροφης πρόθεσης. Για την πρόταση Αμυρά, που έλαβε το σημαντικό ποσοστό 34,47% υπέρ, 23,86% λευκό και 41,67% κατά, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι “είναι κατ’ ουσίαν συμπληρωματική πρόταση στην πολιτική απόφαση και εκλαμβάνω ως θετική ψήφο για την πρόταση του Γιώργου και τα ναι και τα λευκά”.
Θέμα χρόνου
Καθίσταται σαφές ότι το Ποτάμι θα κινείται από εδώ και πέρα με εξαιρετικά εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία. Κανείς από τους 5 βουλευτές (6 με τον Στ. Θεοδωράκη) δεν θα ήθελε να “χρεωθεί” με την αποχώρησή του τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά πιθανή εξέλιξη όταν οι βουλευτές έρθουν αντιμέτωποι με κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Δύο από τα κοινοβουλευτικά μέτωπα που μπορεί να δρομολογήσουν εξελίξεις είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία των Πρεσπών.
Δανέλλης – Κύρκος αποδόμησαν την πολιτική απόφαση
“Δεν με αφορά η συμπόρευση με τη Ν.Δ.” τόνισε ο βουλευτής *”Δεν έχω σχέση με τέτοια συνεργασία” τόνισε ο ευρωβουλευτής
Κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. τάχθηκε ο Μ. Κύρκος, υποστηρίζοντας ότι, αν το Ποτάμι επιβιώσει στις εκλογές, πρέπει να γίνει κανονικό κόμμα. Σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις στηλίτευσε την επιδιωκόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ. θέτοντας το ερώτημα: Θα βάλουμε ως στοιχείο συνεργασίας τα ατομικά δικαιώματα σε ένα κόμμα που δεν ψήφισε κανένα από αυτά, το τέμενος, την καύση νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης, την ιθαγένεια; “Συνέδριο κάνουμε, δεν ανοίγουμε έναν χορό” απάντησε στο “φιλελεύθερο τάνγκο” του Γ. Αμυρά και αναρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας θα γίνει με τη Ν.Δ., η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με τον Χαρ. Αθανασίου, η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου από τη Ν.Δ. που τον κατάργησε το 2012.
Με παραπομπή στην απόρριψη εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη της πρόσκλησης να παρευρεθεί στο συνέδριο, σημείωσε ότι “δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβάλουμε μια θολή και ψευδή πρόταση προς ένα μεγάλο κόμμα που δεν είναι καν εδώ επειδή τολμήσαμε να μην τους ακούσουμε στη συμφωνία των Πρεσπών που υποστήριζαν οι ίδιοι οι ηγέτες τους”. “Δεν έχω σχέση με τέτοια συνεργασία” υπογράμμισε.
Προοδευτικές συγκλίσεις
“Σε ό,τι με αφορά η πορεία μου στην ανανεωτική Αριστερά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν θα μου επέτρεπε και δεν θα μπορούσε να κάνει να με αφορά η συμπόρευση με τη δεξιόστροφη συντήρηση, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη ξανασχεδιάζεται” ξεκαθάρισε ο Σπ. Δανέλλης, ασκώντας συνολική κριτική στη Ν.Δ. και διατυπώνοντας εκ νέου τις θέσεις του για “προοδευτικές συγκλίσεις”.
Μίλησε για “διολίσθηση προς τη Ν.Δ.” παραπέμποντας στις καθημερινές ανακοινώσεις του Ποταμιού και την “αφελή λογική της συνεργασίας με το πρώτο κόμμα”, αλλά και το γεγονός ότι “φτάσαμε στη στήριξη Μπακογιάννη για τον Δ. Αθηναίων πριν ακόμα υποβάλει την υποψηφιότητά του”. “Είναι δεδομένη η κίνησή μας προς τα εκεί” είπε. Πρόσθεσε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκαν “γιαλαντζί ευρωπαϊστές”, “διαστρεβλώνουν συνειδητά το Μακεδονικό, επενδύουν στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον”. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει απεμπολήσει τον πολιτικό φιλελευθερισμό που διακρίνει το Ποτάμι και για το οποίο αποτελεί ταυτοτικό ζήτημα.
Παράλληλα άσκησε κριτική στην ηγεσία για τη συνταγματική αναθεώρηση σημειώνοντας ότι “δεν μπορεί το άρθρο 16 να αποτελέσει άλλοθι για την καταψήφιση άλλων ωριμότερων αλλαγών, στις οποίες χρόνια αναφερόμαστε κι εμείς”. Προειδοποίησε ότι η Ν.Δ. έρχεται με διαθέσεις άγριου ρεβανσισμού, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο παρελθόν, σαν να μην ευθύνονται για τη χρεοκοπία, “βαθιά συντηρητικοί, πολιτικά εθνοκεντρικοί επαρχιώτες”. “Ποια είναι η εκλεκτική συγγένεια μ’ αυτόν τον χώρο;”.
ΠΗΓΗ: avgi.gr