Οι προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης είναι πιο αισιόδοξες από ό,τι είναι η οικονομική πραγματικότητα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι οποίες δείχνουν μικρότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη και ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη για το 2019 προβλέπεται να φθάσει στο 1,2%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης η οποία αναμένει ανάπτυξη 1,5%. Εκεί όμως που υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων της ιταλικής κυβέρνησης και αυτών της Επιτροπής είναι στο μέγεθος του ελλείμματος που αποτελεί και το αγκάθι στις σχέσεις τους. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2020, καθώς τονίζει ότι η ασθενής ανάπτυξη έχει συνέπειες και στο έλλειμμα. Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα ξεπεράσει το 2,4%.
«Υστερα από σταθερή ανάπτυξη για το 2017, αυτή μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή εξασθένησαν», λέει η έκθεση της Επιτροπής. Συγχρόνως, η αύξηση στο έλλειμμα της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και τους κινδύνους που παραμονεύουν στην Ευρωζώνη, θέτει σε κίνδυνο τη μείωση του ιταλικού χρέους. Εξαιτίας της δημοσιονομικής υποβάθμισης και της μείωσης της ανάπτυξης, το ήδη υψηλό ιταλικό χρέος θα παραμείνει σταθερό στο περίπου 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε τόνισε χθες ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής υποεκτιμούν τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη της χώρας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ρώμη. «Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απολύτως απίθανο οποιοδήποτε άλλο σενάριο για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας», τόνισε επιμένοντας ότι η Ρώμη δεν θα στείλει προϋπολογισμό με αλλαγές, παρόλο που η Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία στην ιταλική κυβέρνηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου να παρουσιάσει νέο στοιχεία. Εάν η Ιταλία δεν αλλάξει στάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να δρομολογήσει μια «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμα και σε πρόστιμα, αν και αυτά δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία χώρα της Ευρωζώνης. «Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προέρχονται από ανακριβή και ελλιπή ανάλυση (του προϋπολογισμού)», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία. «Λυπούμαστε και σημειώνουμε αυτό το τεχνικό λάθος εκ μέρους της Επιτροπής, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου».
«Καμπανάκι» για επιβράδυνση στην Ευρωζώνη
Παρόλο που η Ευρωζώνη παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν πως η οικονομία της επιβραδύνεται σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, καθώς μια σειρά από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους ενδέχεται να επηρεάσουν την επίδοση της Ευρωζώνης. Η σύγκρουση με την Ιταλία, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι συνέπειες του Brexit αλλά και οι όλο και πιο δύσκολες σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ είναι μερικοί από τους λόγους που στις φθινοπωρινές προβλέψεις η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι στο 2,0% για το 2019 και στο 1,9% για το 2020.
«Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, αυξάνονται και έχουν αρχίσει να έχουν επίπτωση στον ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το ευρώ, Β. Ντομπρόβσκις. Η επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης έρχεται μετά 22 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, ενώ πλέον όλα τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται εκτός προγραμμάτων προσαρμογής.
H Επιτροπή προειδοποίησε ότι «επικρατεί έντονη αβεβαιότητα» και τόνισε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομία της Eυρωζώνης, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να μεγιστοποιήσει τις αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία.
Εκεί που εξακολουθεί να υπάρχει βελτίωση είναι στην αγορά εργασίας, η οποία συνεχίζεται από το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η ανεργία αναμένεται στην Ευρωζώνη να μειωθεί στο 8,4% φέτος και να παραμείνει σε πτωτική πορεία μέχρι και το 2020, όπου θα βρίσκεται στο 7,5%.
Ο δείκτης της ανεργίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000 που ξεκίνησε και η μέτρησή του. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για το 2018 και το 2019 στο 1,8%, ενώ για το 2020 αναμένεται στο 1,6%. Ο λόγος βρίσκεται στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr