Η συμφωνία της Ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός ο οποίος σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στοCNN Greece και τον δημοσιογράφο Αδάμο Ζαχαριάδη.
Ο κ. Βούτσης προσθέτει ότι τα σημεία συμφωνίας που παρουσίασαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος νοηματοδοτούν παράλληλα με την καθιέρωση του πολιτικού όρκου, την ουδετεροθρησκία η οποία εισάγεται στο Άρθρο 3 του Συντάγματος ενώ σημειώνει ότι ανοίγει επιτέλους μια επίκαιρη συζήτηση η οποία, όπως λέει, κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης εξηγώντας για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την πρόταση που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία το 2013 υποστηρίζοντας ότι ήταν μια περιοριστική και προβληματική ρύθμιση που δεν αφορούσε μια συνολική στρατηγική για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, όπως η πρόταση που κατατίθεται σήμερα.
Αναφορικά με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν ότι το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλει το χρηματικό ποσό για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι η συζήτηση που άνοιξε «επιτρέπει συν τω χρόνω η Ορθόδοξη Εκκλησία να αναλάβει τα βάρη που αφορούν στη μισθοδοσία εφόσον προχωρήσει σωστά η συνδιαχείριση του συνόλου της περιουσίας της μετά το 1951».
Σχετικά με την συζήτηση που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και προθεσμίες. «Είναι πολύ ώριμο, καθώς η χώρα βγαίνει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Είναι ευθύνη και χρέος μας να δρομολογηθούν οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί στο ελληνικό Σύνταγμα», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης υποστηρίζει ότι με το τέλος του μνημονίου, δημιουργείται ένα νέο πολιτικό πεδίο όπου τα κόμματα καλούνται, πλέον, να αναπτύξουν τις δικές τους προτάσεις και θέσεις σε μία σειρά από θέματα που θα φτάσουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα. «Θα διαμορφωθούν σαφείς οριοθετήσεις ανάμεσα στα Δεξιά και τα Αριστερά, ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αγορές, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα προτάγματα και κοινωνικές συγκλίσεις εντός ενός μεγαλύτερου κάδρου που είναι οι διεθνείς εξελίξεις», λέει ο Νίκος Βούτσης.
Αναφορικά με τις εξεταστικές επιτροπές ο Νίκος Βούτσης σημειώνει ότι δεν θα γίνει κυνήγι μαγισσών και εκτιμά ότι θα είναι μεγάλο λάθος να “κουκουλωθούν” σκάνδαλα ενόψει προεκλογικής περιόδου.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι πιθανή πρόταση δυσπιστίας προς την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνει ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και καταλήγει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συνταγματική προϋπόθεση για να μην ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία.
ΠΗΓΗ: left.gr