Ο κ. Βορίδης υπέγραψε απόφαση για τις αρθροσκοπήσεις που «πάσχει και ελέγχεται» γιατί αφενός ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο ΚΥΑ και αφετέρου δεν έλαβε υπόψιν την έγγραφη διαφωνία δύο διευθυντών σχετικά με την τιμολόγηση στα 1.500 ευρώ ως «κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» για εξέταση 20 λεπτών των 150 ευρώ, που με τα αναλώσιμα έφτανε ως τα 300 ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας Στο Κόκκινο.
Το δεύτερο τμήμα του πορίσματος για τα σκάνδαλα στην Υγεία που αφορά τις Αρθροσκοπήσεις «ήδη έχει δοθεί από το πρωί στα μέλη της Επιτροπής όλων των κομμάτων. Αύριο θα γίνει η παρουσίαση των θέσεων. Νομίζω ότι θα κυλήσει ομαλότερα αυτή την φορά, γιατί και το ζήτημα είναι αδιαμφισβήτητο και έχουν υπάρξει παραδοχές, τόσο από από τον κ. Βορίδη όταν εξετάστηκε ότι όποιοι παρανόμως ωφελήθηκαν πρέπει να γυρίσουν τα χρήματα όσο και εμμέσως από την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν ο κ. Σαλμάς, με την επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ του ποσού των 50.000 ευρώ, έστω και αναιτιολόγητα. Είναι μία αρχή εμπράκτου ομολογίας … ότι υπήρξε παράνομος πλουτισμός», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης.
Θύμισε επίσης ότι ο τότε υπουργός Υγείας, «ο κ. Βορίδης υπέγραψε τελικώς απόφαση που πάσχει και ελέγχεται, γιατί πρώτον ελήφθη χωρίς ΚΥΑ όπως απαιτείται από το νόμο και, δεύτερον, παρά τις αντιρρήσεις των προϊσταμένων δύο διευθύνσεων του υπουργείου του, έγγραφες παρατηρήσεις που έχουμε στο αρχείο μας … είπαν ότι διαφωνούν ως προς την τιμολόγηση και μάλιστα ως “κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο”, δηλαδή εντόπισαν την ουσία του θέματος, ότι δεν επρόκειτο περί νοσηλείας αλλά απλής διαγνωστικής πράξης, που χρεωνόταν 1.500 ευρώ έκαστη, για 20 λεπτά διαδικασία», όταν οι ίδιες εξετάσεις μετά έκαναν 150 ευρώ και μαζί με τα αναλώσιμα 300 ευρώ.
Το τι θα ακολουθήσει «θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, «θα είναι συνολικότερη απόφαση και πολιτικού τύπου … Ας αφήσουμε ανοιχτό» το θέμα της συγκρότησης Προανακριτικής, συνέχισε ο ίδιος, καθώς «στην Ολομέλεια θα έρθει ενιαίο το πόρισμα με τα τμήματά του».
«Βέβαια» όπως παραδέχθηκε, το πολυαναμενόμενο τμήμα του πορίσματος είναι αυτό για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι φορτωμένο «με κοσμητικά επίθετα, “σκουπίδια”, “γελοιότητες” … διάφορες εξυπνάδες που λένε και τους χαρακτηρίζουν, όσοι τις εκστομίζουν αυτοχαρακτηρίζονται. Εμείς καλά κάνουμε και απαξιούμε να απαντήσουμε σε αυτόν τον τόνο».
Αν τα στοιχεία από την «κρύπτη» του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σημαντικά, θα πρέπει να εμπλουτιστεί το πόρισμα
Για το θέμα της «κρύπτης» στο ΚΕΕΛΠΝΟ, «αρχικά, είχαμε πρόθεση να την δούμε, αλλά επεκράτησε η σκέψη να σταλεί έγγραφο και να ερωτηθεί η κ. Παπασπύρου εάν είναι δυνατόν, λόγω του μυστικού χαρακτήρα της προανακρίσεως, να μας ανακοινώσει, και τι. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες, αν έχει κάτι ανακοινώσιμο», σημείωσε ο κ. Μπαλωμενάκης. «Θέλουμε να σεβαστούμε την προδιαδικασία, όχι γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο, αλλά επειδή … αν πηγαίναμε τώρα μπορεί να κατηγορούμασταν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ας κάνει την δουλειά της η κ. Παπασπύρου και αν έχει κάτι ανακοινώσιμο θα εμπλουτίσουμε τα στοιχεία μας. Αλλά ήδη τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συντριπτικά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείει να υπάρχουν πολύ καθοριστικά στοιχεία που θα κοινοποιήσει η κ. Παπασπύρου και «προς το παρόν έχουμε μεταθέσει την συζήτηση για το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τις 20 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται τίποτε. Αν είναι σημαντικά τα στοιχεία, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και το αποδεικτικό υλικό».
Θύμισε ότι «οι ορκωτοί λογιστές που ήρθαν, δεν βρήκαν στοιχεία και δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν την προέλευση αυτής της “αρνητικής διαφοράς” των 89 εκατ. ευρώ», αλλά και ότι η τότε οικονομική διευθύντρια «άθελά της αποκάλυψε ότι υπήρχαν “ειδικές δαπάνες” που ήταν άδηλο ποιος τις καθόριζε, πού πήγαν, αν υπήρχε ξεχωριστός λογαριασμός. Το χειρότερο από όλα γι’ αυτούς, είναι ότι ομολόγησαν πως είχαν ξεχωριστά βιβλία “ειδικών δαπανών”, που δεν προβλέπονται από πουθενά … υπάρχει παραδοχή, ανοήτως βέβαια, καθώς αποκαλύφθηκε μία ακόμη παρανομία».
Επιβεβαίωσε μάλιστα την πιθανότητα από αυτά τα κρυμμένα στοιχεία, να δικαιολογείται ένα μέρος από τα 89 εκατ. ευρώ της «αρνητικής διαφοράς», αλλά το πού πήγαν να είναι «ακριβώς» το πιο ενοχοποιητικό. «Και μόνο το γεγονός ότι τα ζητούσαν επισταμένως επί πολύ καιρό οι επιθεωρητές, η κ. Παπασπύρου, και δεν τα επεδείκνυαν, αυτό είναι επιλήψιμο», όπως τόνισε.
Ο κ. Μπαλωμενάκης τέλος θύμισε ότι ακολουθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κατάθεση του τμήματος του πορίσματος για το Φάρμακο και στο τέλος της το αντίστοιχο για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΠΗΓΗ: stokokkino.gr