Λήγει σήμερα Τρίτη 13/11 το τελεσίγραφο της Κομισιόν προς την Ιταλία, η οποία είναι υποχρεωμένη να αποστείλει αναθεωρημένο το σχέδιο της για τον προϋπολογισμό του 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό που της είχε αποστείλει η Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο κάνοντας λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων. Μάλιστα η Κομισιόν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «επιταγές», θα εξετάσει να κινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.
Πάντως και απέναντι σε αυτές τις σκληρές προειδοποιήσεις και απειλές η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, αν και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια πιο συμφιλιωτική στάση από τη Ρώμη κυρίως όσον αφορά το στόχο για την ανάπτυξη.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Sole αναφέρει πως η κυβέρνηση Conte θα διατηρήσει το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019, όσο δηλαδή το είχε και στον πρώτο προϋπολογισμό που είχε αποστείλει στην Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια μικρή αναπροσαρμογή του στόχου για την ανάπτυξη για το 2019, μειώνοντας τον από το 1,5% που προέβλεπε αρχικά σε 1,3%, αν και άλλα δημοσιεύματα όπως η Messaggero τον κατεβάζουν στο 1,1% με 1,2% για το 2019.
Τις πληροφορίες αυτές μεταδίδει και η Corriere della Sera, τονίζοντας πάντως και τη διαφορά στη στάση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο αντιπροέδρους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, με τους δύο πρώτους να δηλώνουν ανυποχωρήτοι σε οποιαδήποτε αλλαγή και με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ να είναι ανοιχτός σε διάλογο και σε υποχωρήσεις.
Σημειώνεται επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάζεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό μείωσης των δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει και την χρυσή τομή μεταξύ Ιταλίας – ΕΕ προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ύψος του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, από τον αυτόματο αυτό μηχανισμό αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων, με τον Τρία να προσανατολίζεται σε περικοπή των δαπανών.
Ωστόσο, στο σενάριο αυτό αντιτίθενται σφόδρα οι Σαλβίνι και Ντι Μάτζιο καθώς γνωρίζουν ότι τα πρώτα “θύματα” της περικοπής των δαπανών θα είναι οι βασικές τους πολιτικές και προεκλογικές δεσμεύσεις για το εισόδημα των πολιτών και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αρκετά κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, με τελευταίο τον Γιούνκερ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να σημάνει μία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, με δεδομένη τη «βαρύτητα» που έχει η Ιταλία, ως η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στην Ιταλία, με δεδομένο ότι, όντως, παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα δεν θα ήθελαν κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου να δημιουργήσουν κλίμα «διαχωρισμού» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά διαλλακτικοί έναντι της Ιταλίας, καθώς και αυτοί με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση μίας κρίσης στη χώρα –κρίσης χρέους και όχι υπερβολικού ελλείμματος- θα μπορούσε να συμπαρασύρει το σύνολο της ζώνης του ευρώ όχι απλά σε δύσκολες καταστάσεις αλλά ακόμη και στην καταστροφή.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αλλά και το ίδιο ανοδικά κινείται και η δημοτικότητα της κυβέρνησης.