Σε συμφωνία έχουν έρθει Ελλάδα και Κομισιόν σε σχέση με το ύψος των μόνιμων θετικών μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το 2019. Τα παραπάνω ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε μάλιστα πως είναι τελικά πολλαπλάσια από τα 765 εκατ. ευρώ, τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην τελική ευθεία των συζητήσεων με τους δανειστές, ο προϋπολογισμός του 2019 θα ενσωματώνει θετικά μέτρα της τάξεως των 965 εκατ. ευρώ.
Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση στη συζήτηση για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», και σημείωσε πως εφόσον γίνει δεκτό το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρόκειται για κατάργηση του μέτρου και όχι αναστολή. «Αναμένουμε την εισήγηση της Κομισιόν σε σχέση με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος εξετάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχτεί τις θέσεις και τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο μέτρο είναι αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τη θετική έκβαση στη συγκεκριμένη συζήτηση».
Αύξηση στο επίδομα ενοικίου
Το προσχέδιο προϋπολογισμού, στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων, προέβλεπε θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ, τα οποία στον βασικό τους κορμό αναλύονταν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, μείωση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως η αύξηση των θετικών μέτρων επικεντρώνεται κυρίως στο γνωστό επίδομα «ενοικίου». Αυτό σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2019, στον βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές, το επίδομα θα δικαιούνται τόσο όσοι νοικιάζουν σπίτι όσο και όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αισιοδοξία για μη περικοπή των συντάξεων
Αξίζει δε να σημειωθεί πως στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου επικρατεί αισιοδοξία και για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις.
Το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με συντάξεις και θετικά μέτρα αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση του EuroWorking Group, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα πάντα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν επί του ελληνικού προσχεδίου προϋπολογισμού, και την ίδια ημέρα, η κατάθεση του προϋπολογισμού 2019 στην ελληνική Βουλή.
Το πακέτο των θετικών παρεμβάσεων
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση (και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε περίπου 965 εκατ. ευρώ), περιλαμβάνονται:
* Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
* Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
* Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
* Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
* Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
* Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
* Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
* Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
ΠΗΓΗ: avgi.gr