Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση σχολίασε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Όπως σημείωσε «ενώ έχουμε ένα Σύνταγμα που αποδεχόμαστε ότι είναι μία σωστή βάση και θέλουμε την αναθεώρησή του», το να «φτάνουμε σε μία πρόταση η οποία ζητάει να αλλάξουν τα πάντα, αυτό νομίζω ότι είναι υπερβολή».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε πως «η απόφαση αυτής της Βουλής δείχνει θεσμικά ότι ο λαός θέλει μία αναθεώρηση του Συντάγματος», «φαίνεται ότι σε ορισμένα θέματα θέλει την αλλαγή και ποια είναι η κατεύθυνση». «Από την άλλη μεριά», συνέχισε, «δεν φάνηκε ότι χρειαζόμαστε, ότι θέλουμε ένα νέο Σύνταγμα». «Η πρόταση αλλαγής 57 άρθρων και μάλιστα από ένα κόμμα που λίγο πριν δεν εκφραζόταν καθόλου για το θέμα, το οποίο αποδέχεται να προστεθούν στα άρθρα αυτά και άλλα άρθρα από άλλα κόμματα και να αναθεωρηθούν όλα, σημαίνει ότι το Σύνταγμα αντιμετωπίζεται σαν ‘ό,τι να ναι’».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε πως «σε αρκετά θέματα θα υπάρχουν συναινέσεις. Σε θέματα που αφορούν τα όργανα του πολιτεύματος, κάποιες αλλαγές οι οποίες συνδέονται με επιμέρους δυσλειτουργίες που φάνηκαν μέχρι τώρα, ή κι επίσης στο άρθρο 86, νομίζω θα έχουμε σύγκλιση». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση «θα προχωρήσει» και εξέφρασε την ελπίδα πως «και η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει στη συζήτηση».
Αναφερόμενος στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, επανέλαβε την άποψη πως «φτάνουμε να θέλουμε όλοι την αλλαγή και μάλιστα να την θέλουμε στην ίδια κατεύθυνση, να γίνουν τα πράγματα αυστηρότερα, μόνο που δεν φτάνουμε με το ίδιο σκεπτικό». Κι αυτό γιατί όπως πρόσθεσε «ένα μέρος του πολιτικού φάσματος, το ακροδεξιό, την αλλαγή του άρθρου 86 την θέλει επειδή πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί πρέπει να είναι στο σκαμνί», αντίθετα «τα υπόλοιπα κόμματα, τα δημοκρατικά, θέλουν την αλλαγή του άρθρου διότι όταν έχουν ευθύνες και μάλιστα ποινικές οι πολιτικοί, όντως τότε πρέπει να κρίνονται και όχι να έχουμε σύντομες παραγραφές και να μένουν στο απυρόβλητο».
Στο θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέτει η ΝΔ , ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «ζωτική αξία» το δημόσιο πανεπιστήμιο και τόνισε πως «η δημόσια παραγωγή γνώσης είναι ανιδιοτελής», ενώ «όταν το πανεπιστήμιο είναι επιχείρηση είναι δύσκολο η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί να θίγει τα συμφέροντα της επιχείρησης ιδιοκτήτη». Επίσης, τόνισε πως «προκειμένου να έχουμε γνώση πρέπει να έχουμε έναν όσο το δυνατόν πιο ανοιχτό διάλογο, στον οποίο να μπορούν να μετέχουν κι οι φτωχοί», σημειώνοντας πως «οι φτωχοί δεν είναι εύκολο να βρεθούν στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο».