Συνάντησή του με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίος εξήρε τη στάση του Έλληνα Προέδρου και θυμήθηκε τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν του ελληνικού δημοψηφίσματος – Νωρίτερα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.
Τον ιστορικής σημασίας ρόλο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε ιστορικό το τηλεφώνημα, που είχε δεχθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το 2015 αμέσως μετά το Δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας Πρόεδρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες εκείνης της συνομιλίας ο κ. Ολάντ, τόνισε ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έθεσε τον εαυτό του, ως εγγυητή της Βούλησης της Ελλάδος να παραμείνει στην Ευρωζώνη μετά από το Δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι η αντιπολίτευση ήταν και εκείνη έτοιμη να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης.
Όπως σημείωσε ο ρόλος του τώρα πλέον είναι να υπηρετεί την Ιστορία και τόνισε ότι «το τηλεφώνημα αυτό ήταν ιστορικό, καθώς χάρη σε αυτό καταφέραμε να ξεκινήσουμε και πάλι τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, είχαν πιστέψει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τελικά στις 13 Ιουλίου κατέληξαν σε Συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αποφασιστική την παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και του ρόλου της Γαλλίας, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα τα είχε καταφέρει αυτά εάν δεν είχε εταίρους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να συμβάλλουν, όπως η κ.Μέρκελ, η οποία διαδραμάτισε έναν ρόλο σημαντικό και θετικό.
Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, τόνισε ότι μπορεί να είναι υπερήφανος για το αποτύπωμα των πράξεών του, προς όφελος της Χώρας του και πρόσθεσε πως και ο ίδιος είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές.
«Η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα σας οφείλει πάρα πολλά» πρόσθεσε επίσης ο κ. Ολάντ απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «O Φρανσουά Ολάντ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας μεγάλος Φίλος της Ελλάδας αλλά και μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία στον Ευρωπαϊκό χώρο», ενώ υπογράμμισε και την πολύτιμη συμβολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνόδευε τον κ. Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι Έλληνες – και ο ίδιος προσωπικώς – θα θυμόμαστε, στο διηνεκές, τον καθοριστικό ρόλο σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εμπέδωση, σε κρίσιμες στιγμές, της ομαλής και δημιουργικής πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός Λαός δεν ξεχνά, ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε το θάρρος να αναγνωρίσει ευθέως τις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο Ελληνικός Λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν.
«Με την στάση σας όμως αυτή, εκτός από την φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο διότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα όταν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βάλλεται από τα μορφώματα λαϊκισμού που φθάνουν στα όρια του φασισμού και του ναζισμού» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα στην χορεία των κρατών-μελών της.