Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, η μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.
Η Ιεραρχία με ομόφωνη απόφαση θέτει εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία καθώς αθετεί ένα σημαντικό μέρος απ’ όσα ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο, στις 6 Νοεμβρίου. Να σημειώσουμε πως το άρθρο 15 που αναφέρει ρητά το εξής: «Οι δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».
Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί θα ανοίξει έναν ακόμα κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Η Ν.Δ, παρότι αρχικώς δήλωσε ικανοποιημένη από το “προσύμφωνο” και ουσιαστικά εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι σύρεται σε παλαιότερες δικές της θέσεις, έχει λάβει το μέρος των σκληρών της Ιεραρχίας και του Συνδέσμου Κληρικών στοχεύοντας στο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος.
Πρακτικά, όπως αναφέρουν ορισμένοι στη Ν.Δ, οι περίπου 10.000 κληρικοί μπορούν να επηρεάσουν υπέρ του κόμματος αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κρίσιμες ψήφους. Κάτι που, όπως ομολογούν αρκετοί στην Πειραιώς, θα μπορούσε να της χαρίσει ακόμα και την αυτοδυναμία.
Από την άλλη η κυβέρνηση στοχεύει στο να αναδείξει το προοδευτικό της προφίλ και αποσκοπεί στο να προσελκύσει το “φιλελεύθερο” τμήμα της κοινής γνώμης που επιθυμεί τους διακριτούς ρόλους, ακόμα και τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Πολιτείας. Θέση που έχουν εκφράσει και το ΠΑΣΟΚ (Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου) αλλά και το Ποτάμι και η ανανεωτική αριστερά.
Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας διήρκησε περίπου 6 ώρες και υπήρξαν δύο αποχωρήσεις. Πριν την ολοκλήρωσή της, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Λόγω ασθένειας απουσιάζουν από τη σημερινή συνεδρίαση οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Λήμνου Ιερόθεος.
Η Ιεραρχία με ομόφωνη απόφαση έθεσε εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, τονίζοντας ότι δεν το κάνει αποδεκτό. Επίσης, η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για την συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.
Το ανακοινωθέν της Ιεραρχίας:
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα»
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, υπογράμμισε ότι το προσύμφωνο είναι πρόταση ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σημείωσε ότι σήμερα δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο.
Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές.
Τέλος, διεμήνυσε πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον αρχιεπίσκοπο.
Ικανοποίηση του Συνδέσμου Κληρικών
Η απόφαση της Ιεραρχίας να τεθεί εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου προκάλεσε την ικανοποίηση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) που «ευχαριστεί θερμότατα τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία του εφημεριακού Κλήρου της χώρας και υποστήριξαν σθεναρά το δίκαιά του».
Η χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 6 ώρες αποφασίζοντας να συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.
Για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», προκαλώντας την ικανοποίηση του ΙΣΚΕ.
Λίγες ώρες μετά, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΚΕ δήλωσαν πως παραμένουν «σε αγωνιστική επαγρύπνηση», περιμένοντας τις επόμενες πολιτικές και εκκλησιαστικές πρωτοβουλίες.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η Πολιτεία είναι εκείνη που αποφασίζει τη μισθολογική κατάσταση των ιερέων και πως η στοχοθεσία δεν αλλάζει και θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση σχεδίου νόμου, το οποίο θα είναι βασισμένο στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα – Ιερώνυμου στις 6 Νοεμβρίου.
Χαιρετίζει ο Ιερώνυμος
Μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
«Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα»
Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, υπογράμμισε ότι το προσύμφωνο είναι πρόταση ιστορικής συμφωνίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι χθες δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία.
Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».
Ο μητροπολίτης Πειραιώς
Σκληρή στάση απέναντι στον αρχιεπίσκοπο έλαβε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ λέγοντας πως ο κ. Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την Εκκλησία και πως έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας» και κατονόμασε υπεύθυνους γι’ αυτό τον Αλ. Τσίπρα και τον Π. Καμμένο, σημειώνοντας παράλληλα πως το «κλειδί» των εξελίξεων το κρατά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ.
«Πήγαν να παγιδεύσουν την Εκκλησία πετώντας μας από το μισθολόγιο, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους», ανέφερε επίσης ο μητροπολίτης Πειραιώς.
Ανέφερε ότι η Εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». Πρόσθεσε ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο πρώτος μεταξύ 81 ίσων.
Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
► Η ιεραρχία στάθηκε στο ύψος της δήλωσε (ΣΚΑΪ) η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και χαρακτήρισε απόλυτο πολιτικό παιχνίδι τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.
► Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, πάντοτε βέβαια κρατώντας τη δυναμική και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου (KONTRA).
Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών