Έξι επιστολές υπολείπονται προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun. Συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι έχουν βεβαιώσει ότι υπέβαλαν επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, προσθέτει η Sun.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι 25 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπέβαλαν τις επιστολές αυτές, ενώ άλλοι 17 έχουν δηλώσει εμπιστευτικά ότι έχουν αποστείλει τις επιστολές αυτές στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος συγκεντρώνει ανώνυμα τα ονόματα αυτών που έχουν υποβάλει επιστολές, βάσει του ρόλου του ως πρόεδρος της “Επιτροπής 1922” των Συντηρητικών.
Ημέρα της Κρίσεως είναι η σημερινή για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε ο “αντάρτης” βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Σάιμον Κλαρκ.
Η Τερέζα Μέι απειλείται με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις- δηλαδή από 48 βουλευτές.
“Πρόκειται απολύτως για μια μέρα κατά την οποία βρισκόμαστε απέναντι στην Ιστορία”, δήλωσε στο BBC ο Κλαρκ, προσθέτοντας ότι “η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελέσει το σημείο κατά το οποίο (…) αναλαμβάνουμε δράση”.
“Αν συνεχίσουμε με αυτό το σχέδιο απλώς δεν θα έχουμε κυβέρνηση, επειδή η σαφής απειλή που θέτει στην ακεραιότητα της ένωσης (Ηνωμένο Βασίλειο) είναι κάτι το οποίο οι συνάδελφοί μας στο DUP απλά δεν θα ανεχθούν”, δήλωσε επίσης στον ραδιοσταθμό του BBC.
Ο Κλαρκ, ο οποίος έχει υποβάλει επιστολή για την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της Μέι, σημείωσε επίσης ότι κάθε ώρα και κάθε μέρα που η συμφωνία για το Brexit δεν απορρίπτεται είναι μια χαμένη μέρα για αξιόπιστες διαπραγματεύσεις.
“Μου είναι αρκετά σαφές ότι ο καπετάνιος οδηγεί το πλοίο στα βράχια”, κατέληξε.
Αν συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.
Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.
Τζόνσον: Επίθεση στη Μέι
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού της χώρας υποστηρίζοντας πως ο ισχυρισμός που έκανε η Τερέζα Μέι, κατά τον οποίο τα προβλήματα της συμφωνίας για το Brexit θα μπορέσουν να διορθωθούν στις συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί είτε «τραγική παραίσθηση» ή «μια απόπειρα εξαπάτησης».
Αφού παρουσίασε το σχέδιό της για το διαζύγιο, η Μέι είδε την κυβέρνησή της να εισέρχεται σε φάση νέας κρίσης. Πολλά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, ανάμεσά τους και ο υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ, παραιτήθηκαν, ενώ μέλη του ίδιου του κόμματός της στη Βουλή των Κοινοτήτων προσπαθούν να την ανατρέψουν.
Εν μέσω καταιγισμού επικρίσεων για τη συμφωνία που έκλεισε, η Μέι σε μια συνέντευξή της την Κυριακή αντέτεινε ότι το περίγραμμα της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και υποσχέθηκε για άλλη μια φορά πως η συμφωνία που θα κλειστεί τελικά θα εκπληρώνει τη βούληση των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ, το 2016.
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός στη συνέντευξή της (…) μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Μπρέξιτ που θέλουμε», έγραψε ο Τζόνσον στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Telegraph.
«Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης (…) Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;», πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Μέι για το Μπρέξιτ και θεωρείται διεκδικητής της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και του αξιώματος του πρωθυπουργού.
Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Τζόνσον τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να απαλλαγεί από τον λεγόμενο βορειοϊρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις), μέτρο με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ξανά «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και την Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ. Για τον Τζόνσον, αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» θα σημάνει πως το ΗΒ θα παγιδευτεί σε μια κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας» και αντ’ αυτού, πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να παρακρατήσει τουλάχιστον το μισό ποσό από τα 39 δισεκ. λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το διαζύγιο ωσότου να κλειστεί διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πιο προχωρημένη από αυτή με τον Καναδά. Κατά τον Τζόνσον, εξάλλου, πρέπει να ενταθούν οι προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.