Ένα μικρό κλικ προς την Κεντροαριστερά έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εγκαταλείποντας τη δεξιά φρασεολογία του λεγόμενου ακραίου Κέντρου, που τσουβαλιάζει όλους τους αντιπάλους του ως «λαϊκιστές», από την Πολωνία του Κατσίνσκι και την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι τους… Ισπανούς Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το δίλημμα είναι πλέον ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στην Ευρώπη και σε εκείνους που δεν πιστεύουν σε αυτήν, είπε ο Μακρόν κάνοντας λόγο για θεμελιώδη αντίθεση ανάμεσα στους προοδευτικούς και στους εθνικιστές, τη στιγμή που ο ίδιος πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός φιλελεύθερου μετώπου στην Ευρώπη.
Εξηγώντας τη θέση του στη διάρκεια συζήτησης που έκανε με περίπου 800 φοιτητές στο πανεπιστήμιο Λουβέν-λα-Νεβ έχοντας δίπλα του τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος Πρόεδρος επέστησε την προσοχή στο «να μην ξεχνάμε ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος σε μια εκλογική αναμέτρηση» και προσδιόρισε τον αντίπαλο ως το στρατόπεδο των «εθνικιστών», των «δημαγωγών», όρων που, όπως εξήγησε, προτιμά απ’ αυτόν των «λαϊκιστών». Ακόμα και οι πρώτοι… διδάξαντες του τσουβαλιάσματος της Αριστεράς στον λαϊκισμό, όπως ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, έχουν αναγκαστεί να βάλουν νερό στο κρασί τους αναγνωρίζοντας την απειλή της Ακροδεξιάς και ομολογώντας το αδιέξοδο του αφηγήματός τους. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Βέμπερ, που θα είναι επικεφαλής του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δεν μπορεί να κόψει τους δεσμούς με τον ιδεολογικό «αδελφό» πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Μακρόν σημείωσε ότι η νική του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν στη Γαλλία στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν βελτίωσε την κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε τον φόβο μήπως δεν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή χωρίς «τους εθνικιστές ή τα άκρα». Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πολίτες να «μην εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό σχέδιο στους εξτρεμιστές της Δεξιάς ή της Αριστεράς και στους τεχνοκράτες». Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης διαφορετικών ταχυτήτων μέσω αλλαγών στις συνθήκες ώστε να μην μπορεί μια χώρα – μέλος να μπλοκάρει όλες τις άλλες, ενώ ο Σαρλ Μισέλ σχολίασε ότι »μπορούν να αλλάξουν πολλά χωρίς τροποποίηση συνθηκών”.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, καθώς διαδηλωτές άνοιξαν πανό κατά της αιματηρής καταστολής των φοιτητικών κινημάτων. «Λέτε ό,τι να ‘ναι», σχολίασε ο Μακρόν υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα την επέμβαση της αστυνομίας στο παρισινό πανεπιστήμιο της Τολμπιάκ τον Απρίλιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «λεηλασία» του από τους καταληψίες.
ΠΗΓΗ: avgi.gr