Πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού χθες στη γερμανική Βουλή και όπως συνηθίζεται, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στο πού θα πάνε τα 356,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ξοδέψει ο κρατικός κορβανάς το 2019. Αντίθετα, ήταν μια ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση επί παντός του επιστητού.
Η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι στη Γερμανία κυβερνούν τα δύο μεγάλα -λέμε τώρα- κόμματα μαζί, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Πήρε πρώτη λοιπόν τον λόγο η Άλις Βάιντελ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της AfD. Και ξεσπάθωσε ενάντια στον προϋπολογισμό, στις “σπατάλες” για τους ξένους, στην “κοροϊδία” των φορολογουμένων. Κλασική εμφάνιση της AfD, αλλά με τη… μαχητική ομιλήτρια να είναι σε θέση άμυνας. Η εισαγγελία την κυνηγάει για παραβίαση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, στα ταμεία της μπήκαν “ανώνυμες” προεκλογικές δωρεές από την Ελβετία. Κι επειδή η καλύτερη άμυνα όσων έχουν λερωμένη τη φωλιά τους είναι η επίθεση, η Βάιντελ, αφού παραδέχτηκε την ύπαρξη του δικού της σκανδάλου -“δεν ήξερα κι όταν έμαθα επέστρεψα τα χρήματα”-, επιτέθηκε στη Μέρκελ για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χέλμουτ Κολ, πριν από είκοσι χρόνια. Γι’ αυτό και τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από την καγκελάριο.
Η Μέρκελ, μόλις ανέβηκε στο βήμα -και πριν αρχίσει να μιλά για τον προϋπολογισμό έσπευσε να απαντήσει στη Βάιντελ: «Το ωραίο στις ελεύθερες συζητήσεις είναι ότι ο καθένας μιλάει για ό,τι νομίζει πως είναι σημαντικό για τη χώρα». Και στη συνέχεια έκανε κάτι ασυνήθιστο. Μίλησε με πάθος. Για τη δουλειά του Μεγάλου Συνασπισμού, τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και το Brexit. Και με ακόμη μεγαλύτερο πάθος μίλησε για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, καλώντας τους βουλευτές να το στηρίξουν: “Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος και ότι πρέπει να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του είναι καθαρός εθνικισμός”, είπε. “Πατριωτισμός είναι να περιλαμβάνει και τους άλλους στα γερμανικά συμφέροντα και να δέχεται επωφελείς για όλους καταστάσεις”. Και “το γερμανικό συμφέρον επιβάλλει να σκεφτόμαστε πάντα τους άλλους”. Η αντίδραση των βουλευτών της AfD ήταν γιουχάισμα.
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Απτόητη η Μέρκελ συνέχισε να αναφέρεται στο πώς βλέπει τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο: «Ο κόσμος του Ψυχρού Πολέμου ήταν απαίσιος, αλλά ήταν πιο ξεκάθαρος. Σήμερα υπάρχουν διάφορα κέντρα, για τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Γερμανία. Αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης και αυτή είναι η επιτυχία ενός πολυμερούς κόσμου», τόνισε η καγκελάριος, η οποία, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ των διεθνών συνεργασιών, ενώ υπερασπίστηκε το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. «Αυτή η συμφωνία για τη μετανάστευση, όπως και το Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες», δήλωσε, «είναι η σωστή προσπάθεια απάντησης, προκειμένου να λύσουμε παγκόσμια προβλήματα διεθνώς, αλλά και μεταξύ μας». Η προσφυγική κρίση, συνέχισε, «έδειξε πόσο σημαντικό είναι τέτοιου είδους κρίσεις να επιλύονται σε διεθνές πλαίσιο συνεργασίας», ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, διότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της προσφυγικής κίνησης και της μετανάστευσης παγκοσμίως.
Να σημειωθεί ότι η Μέρκελ απευθυνόταν και σε μια ομάδα των δικών της βουλευτών, με επικεφαλής τον επίδοξο διάδοχό της Γιενς Σπαν, που έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το Σύμφωνο.
ΠΗΓΗ: avgi.gr