Αντιφατικά είναι τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου για τη στάση που θα τηρήσουν οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο μετά την απόρριψη εκ νέου από την Κομισιόν του προϋπολογισμού, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και αντιπαράθεση στην κυβέρνηση συνασπισμού για τις επόμενες κινήσεις. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος παρεμβαίνει με συνέντευξή του στην στην Corriere della Sera ο οποίος ουσιαστικά λέει ναι σε άτυπες συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντά και στις ειρωνείες που διατύπωσε ο Matteo Salvini, ο οποίος και με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως περιμένει και «γράμμα από τον Άγιο Βασίλη».
Είμαι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ και πιστεύω ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα με αμοιβαίο σεβασμό, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Όχι χαλαρά και με ειρωνεία, αυτό είναι σημαντικό και για τους Ιταλούς και για τους Ευρωπαίους» τόνισε ο Μοσκοβισί , υποστηρίζοντας πως υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο ζήτημα της Ιταλίας, το οποίο όπως λέει, δεν προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Ο διάλογος δεν είναι μόνο επιλογή, είναι επιβεβλημένος περισσότερο από ποτέ» είπε ο Moscovici, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν συναντά τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο που έχουν την πραγματική εξουσία στην Ιταλία και επιμένει να συνομιλεί με τον Tria που δεν έχει εξουσία, υποστήριξε ότι «συνομιλεί με εκείνους που εκπροσωπούν τους πραγματικούς θεσμούς».
«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμοποίηση των συνομιλητών μας. Σε αυτούς εναπόκειται μαζί με τους συναδέλφους τους να δουν πως μπορούν να οργανώσουν το διάλογο» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στην παρατήρηση ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι διάλογος μεταξύ κουφών, όπου δεν γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά, ο Moscovici εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Το να διατηρούμε το νήμα του διαλόγου σημαίνει ότι παραμένουμε σε κοινό πλαίσιο που είναι η Ευρωζώνη και σε κοινούς θεσμούς που είναι το Eurogroup.Σημαίνει ότι συνομιλούν θεσμοί που έχουν ένα σημαντικό παρελθόν και ένα σημαντικό μέλλον.Ο ίδιος ο Salvini είπε ότι επιθυμεί το διάλογο για τον προϋπολογισμό, καθώς γνωρίζει τι διακυβεύεται.Θα συνεχίσω τις συναντήσεις με τους θεσμικούς συνομιλητές μου, και αν κάποια στιγμή δοθεί η δυνατότητα να συναντήσω ατύπως τους Salvini, Di Maio θα το πράξω. Αλλά θεσμικά συνομιλητές μου θα είναι πάντα ο Tria και ο πρωθυπουργός» υποστήριξε ο Moscovici.
La Repubblica: Επικρατεί διχασμός στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης
Η ίδια εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι Ντι Μάιο και Σαλβίνι μπλοκάρουν τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.
Την ώρα που ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την Κομισιόν, η οποία κινείται στην κατεύθυνση επιβολής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η εντολή των δύο αντιπροέδρων και επί της ουσίας επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι «να μην γίνει καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ».
Βάσει του δημοσιεύματος, επικρατεί διχασμός στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης καθώς ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria είναι ανοιχτοί στο διάλογο και σε αλλαγές στον προϋπολογισμό, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Salvini – Di Maio, οι πραγματικοί επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίοι επιθυμούν να περιμένουν έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σημειώνεται πάντως πως το δημοσίευμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η οποία εμφανίζει τον Luigi Di Maio ανοιχτό σε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, εφόσον αυτές προκύψουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του στην ιταλική Βουλή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Di Maio απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι όποιες αλλαγές να αφορούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός (π.χ. ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εισόδημα πολιτών), κάτι πάντως που δεν αποκλείει – βάσει πάντα του δημοσιεύματος – ο Salvini, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να μειωθεί το ποσό των 6 με 7 δις ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Είναι χαρακτηριστικό πως η La Stampa αναφέρει πως ο Di Maio δεν κινείται στη γραμμή Salvini, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως είναι διατεθειμένος να μειώσει πόρους από τα περίπου 6 με 7 δις ευρώ που απαιτούνται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Την ίδια στιγμή πάντως φουντώνουν και οι αντιδράσεις στην ΕΕ για τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τον προϋπολογισμό της και παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hartwig Loeger υποστήριξε ότι «η Ιταλία πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες», αναφέροντας πως η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα για όλη την ΕΕ.