Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές μειώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι μόνο σε θετική κατεύθυνση και υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για στείρα κριτική.
«Δεν είναι φιλανθρωπία αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αλλά μια ουσιαστική συνειδητή επιλογή για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος που είχε διαλυθεί με τα μνημόνια », επεσήμανε εξάλλου ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Παράλληλα επέκρινε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκρισία και εκλογική παροχολογία, αντιτείνοντας ότι «θα πιούν το πικρό ποτήρι κατά ριπάς μέχρι το Δεκέμβριο καθώς θα ψηφίζονται ένα – ένα και τα 11 μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι υπερβολή ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αντίθετα θα αυξηθούν και θα το δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι.
Η αντιπολίτευση
«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές που έχει τίτλο ρεσιτάλ ηθοποιίας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόλυτη υποκρισία.
«Το νομοσχέδιο με τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές έρχεται συνοδευτικά με τη μείωση των συντάξεων, ενώ σηματοδοτεί την κατάργηση του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης. Τελειώνει σήμερα το εφάπαξ και η επικουρική και ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε έναν νέο προϋπολογισμό, τον τελευταίο της, όπως είπε, που «ψιχαλίζει επιδόματα, που περιλαμβάνει κατακλυσμό φόρων και εισφορών και έχει ξηρασία στην ανάπτυξη».
«Το ισχυρό καμπανάκι για όλους είναι ότι το 10ετές ομόλογο ανέβηκε στο 4,7%. Αυτό σημαίνει ότι κι αν εξαγγέλλετε, δεν πείθετε τις διεθνείς αγορές. Είμαστε εκτός αγορών και η Ελλάδα βρίσκεται στο κενό», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.
«Η ΝΔ πιστή στη γραμμή της υγιούς ανάπτυξης, που δεν λαϊκίζει, δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της, ψηφίζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ήταν δική μας πρόταση και εξαγγελία και αποδεικνύει ότι πράγματι είμαστε διαφορετικοί», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» που περιλαμβάνει όπως είπε, «ρυθμίσεις τύπου Πινοσέτ».
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «είναι ένα μικρό βήμα, μια μικρή βελτίωση» αλλά δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
«Η κυβέρνηση παραδέχεται, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση την αποτυχία του “ νόμου Κατρούγκαλου”. Ωστόσο οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αφορούν μόλις 250.000 άτομα σε σύνολο 1,5 εκατ. αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με φειδώ λοιπόν οι πανηγυρισμοί σας», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα του θα το υπερψηφίσει.
«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης και καταλόγισε στην κυβέρνηση εκλογική μικροκομματική σκοπιμότητα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος από το νόμο λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου δίνοντας ψίχουλα και την κατηγόρησε ότι έβαλε ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.
«Από τη μια κατηγορείτε τη ΝΔ ότι έκανε 21 μειώσεις στις συντάξεις και από την άλλη, με το “ νόμο Κατρούγκαλου” και όλους τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους που δεν καταργήσατε, εφαρμόζετε και υπηρετείτε την ίδια πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.
«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διορθώσει τις δραματικές αστοχίες του “ νόμου Κατρούγκαλου” που διέλυσε το δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Όσες όμως τροποποιήσεις και να γίνουν δεν διορθώνεται πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς .
«Εμείς από τότε λέγαμε ότι δεν είναι βιώσιμος γιατί συνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική αφαίμαξη όλες οι παραγωγικές δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τις ασφαλιστικές μειώσεις σε σχέση με τη σφαγή που έγινε με το “ νόμο Κατρούγκαλου” που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση».
Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπερφορολόγησε τους Έλληνες πολίτες αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.