“Είναι η πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια που θα υπάρξει εντός του 2019 αύξηση μισθών και αύξηση συντάξεων” ανέφερε η υπουργός Εργασίας. Άκουσε και τα προβλήματα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιστιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής.
Αυξήσεις, με θετική προσωπική διαφορά, θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 600.000 συνταξιούχοι, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια ομιλίας της το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης με τίτλο « Η υπεράσπιση της Εργασίας στη Νέα Εποχή», στο πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου.
“Στις 21 Αυγούστου 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κερδήθηκε η πρώτη μάχη. Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη, που αφορά στο να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο χρέος που έχουμε προς την κοινωνία. Ο πρωθυπουργός το ονόμασε ένα μνημόνιο με τον λαό”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια. Πρόσθεσε ότι, “χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση και τη σαφή στρατηγική της, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μπει στην επόμενη ημέρα και να μπορούμε να διαμορφώνουμε πολιτικές σε καθεστώς οικονομικής ελευθερίας και οικονομικής κυριαρχίας”.
Αναφερόμενη στο “χρέος” όπως χαρακτηριστικά είπε, της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον λαό, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε: “Το χρέος αυτό το υπηρετούμε με τον νόμο που πέρασε χθες από τη Βουλή για τη μείωση των εισφορών σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που υλοποιήσαμε στη χώρα από την 21η Αυγούστου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του λεγόμενου ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους, με την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και αντιθέτως την αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους και την ενίσχυση μισθών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια”.
Πρόσθεσε, “το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία το υπηρετούμε με την πολιτική μας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει επεκτατικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ, (μεταξύ των οποίων οι προσλήψεις στο «Βοήθεια στο σπίτι» και την Ειδική Αγωγή, το επίδομα στέγασης, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ)”.
Αναφερόμενη στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι “αποδεικνύει τρία αντικειμενικά δεδομένα” που δεν μπορούν να “αμφισβητηθούν”. Αυτά είναι όπως είπε: “ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως εύσχημα ονομάστηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικών περιορισμών, έχει κλείσει οριστικά. Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών: περικοπών ή διόγκωσης των φόρων. Αντιθέτως, περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης: αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων και εισφορών για τους πολίτες. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά στον αντίποδα, μεταφράζεται αμέσως, απτά, υλικά και μετρήσιμα σε πολιτικές βελτίωσης της καθημερινότητας, του εισοδήματος της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία.Πλέον η κυβέρνηση, μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές, να παίρνει θετικά μέτρα, να ακυρώνει μέτρα αχρείαστα, σε καθεστώς πολιτικής ελευθερίας και όχι καταναγκασμού”.