Μια αγωγή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (και όπως έχει λεχθεί “ταμία” του κόμματος) Κώστα Γείτονα κατά του διακινητή του μαύρου χρήματος από τη Siemens προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα Μιχάλη Χριστοφοράκο, παραμένει εδώ και 10 χρόνια στους διαδρόμους των δικαστηρίων και δεν εκδικάζεται δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη διαπλοκή της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και ειδικότερα σχετικά με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
‘Οπως γράφει η Αντωνία Ξυνού στο news247.gr, μπορεί το 2009, οπότε και κατατέθηκε η αγωγή, ο πρώην υπουργός να άστραψε και να βρόντηξε με την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ο τελευταίος τον χαρακτήρισε ως τον “εισπράκτορα” του ΠΑΣΟΚ το 2003, όμως σχεδόν δέκα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως.
Αν και ο βασικός κατηγορούμενος για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens έχει εδώ και χρόνια φυγαδευτεί στο εξωτερικό, δεν ισχύει το ίδιο για τον Κώστα Γείτονα. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην πολιτικός άνδρας δεν προχωρά στη συζήτηση της αγωγής που σέρνεται τόσα χρόνια στα αστικά δικαστήρια, όχι τόσο για να του καταβληθεί η αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ που ζητά, αλλά και να αποκατασταθεί το όνομά του.
Τέσσερις φορές έχει προσδιοριστεί η αγωγή του Κώστα Γείτονα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Από αυτές τις δύο αναβλήθηκε και τις υπόλοιπες ματαιώθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι απών από τη διαδικασία δεν ήταν μόνο ο εναγόμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος, αλλά και ο ενάγων Κώστας Γείτονας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο αστικό δίκαιο η βασική αρχή που διέπει τη διαδικασία, είναι η πρόοδος της δίκης με ενέργειες του επιμελέστερου διαδίκου. Με άλλα λόγια, αυτός που θέλει την έκδοση απόφασης κινεί τις διαδικασίες και επιδιώκει τη συντομότερη εκδίκαση της υπόθεσης.
Τι αναφέρει η αγωγή
Η κατάθεση που έδωσε ο πρώην δ.σ. της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος στις γερμανικές αρχές, ήταν αυτή που οδήγησε τον Κώστα Γείτονα στο να υποβάλει αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ “ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητάς μου”, ενώ παράλληλα, είχε απαιτήσει να αποκαταστήσει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος την τιμή και υπόληψή ου με δημόσια δήλωσή του, άλλως να απειληθεί σε βάρος του χρηματική ποινή 5.900 ευρώ για κάθε μέρα που παραλείπει να συμμορφωθεί.
Στο δικόγραφο, το οποίο ματαιώθηκε για δεύτερη φορά πριν λίγο καιρό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “ψεύδη και αναλήθειες” τις οποίες κατέθεσε στη Γερμανία ο κατηγορούμενος για τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού. Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε υποστηρίξει πως στα τέλη του 2003 ο Κώστας Γείτονας ήταν ο ταμίας του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. για τη ΝΔ είχε οριστεί ο εκλιπών Γιάννης Βαρθολομαίος), που θα ασκούσε επιρροή σε δημοσίους υπαλλήλους για να αποφασίζουν υπέρ της Siemens, ενώ εκείνη ως αντάλλαγμα θα εφοδίαζε οικονομικά το κόμμα.
Όπως αναφέρεται στην αγωγή, “ο εναγόμενος δεν παρουσίασε αν και του ζητήθηκε κανέναν αποδεικτικό των λεγομένων του στοιχείο, προφασιζόμενος “τη μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας που εκκρεμούσε στη Γερμανίας”. Αντίθετα εγώ υλοποιώντας δήλωσή μου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, προσέφυγα άμεσα ενώπιον των αρμοδίων γερμανικών δικαστικών αρχών και ζήτησα με αίτησή μου να μου χορηγηθούν επίσημα αντίγραφά της απόφασης του Ειρηνοδικείο Μονάχου, καθώς και τα στοιχεία και το υλικό που τυχόν τη συνόδευσαν και με αφορούσαν, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου έναντι στις γενικόλογες συκοφαντίες του εναγομένου. Προτού προλάβουν οι Γερμανικές δικαστικές αρχές να επεξεργαστούν και να μου γνωρίσουν την απάντησή τους στο αίτημα που τους απηύθυνα, δημοσιεύθηκαν την 13/9/2009 σε κυριακάτικη εφημερίδα αυτολεξεί αποσπάσματα από την κατάθεση του εναγομένου στη Γερμανίδα ανακρίτρια Μπόιμλερ – Χεσλ, τα οποία προφανώς ο ίδιος εξυπηρετώντας τις προσωπικές του σκοπιμότητες, άφησε να διαρρεύσουν (αφού είναι αδύνατον να υποθέσει κανείς ότι τα αποσπάσματα διέρρευσαν από την εισαγγελία του Μονάχου) και τα οποία αφορούσαν στο πρόσωπό μου θίγοντας ευθέως την τιμή και την υπόληψή μου”.
Μεταξύ των αποσπασμάτων που αναφέρονται και τα οποία ο ενάγων χαρακτηρίζει “κακόβουλα και γενικόλογα”. είναι τα εξής:
– “Τηλεφωνήματα δεχόμουν από τα δύο κεντρικά γραφεία των κομμάτων, ονομαστικά από τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ και το Γιάννη Βαρθολομαίο, τον υπεύθυνο για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Αποδείξεις φυσικά δεν υπήρχαν. Μου ήταν σαφές ότι αυτοί οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεν κρατούσαν τα χρήματα για αυτούς, αλλά -έτσι πίστευα- τα παρέδιδαν στο κόμμα…”
– “Στον Γείτονα είπα χωρίς περιστροφές ότι η Siemems θα δίνει πάντα χρήματα στα κόμματα, για να στηρίξει το σταθερό δικομματικό σύστημα… θα μπορούσα όμως να φανταστώ ότι η Siemens θα μπορούσε να κάνει μια επιπλέον χορηγία στο κόμμα, χτίζοντας στο 2% αν το κόμμα φρόντιζε να παραληφθεί το έργο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων έγκαιρα. Η χορηγία μας θα ήταν μια προκαταβολή….”
– “Ο Γείτονας μου είπε με γλώσσα που στρογγύλευε τα πράγματα, αλλά με σαφήνεια όπως αντελήφθην, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Θα έκανε τις ανάλογες κουβέντες και θα φρόντιζε γι’ αυτό”.
Πηγή: news247.gr