«Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και δημιουργίας τετελεσμένων και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» διαμηνύει αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ υπογραμμίζει πως «Η χώρα μας έχει μία πάγια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και για αυτό το λόγο κανένα συμφέρον δεν έχουμε να πλειοδοτούμε σε ρητορική πολεμική. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αποκλειστική συνέντευξη στο News 24/7 εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις τουρκικές απειλές ως προς τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Λευκωσία: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για την τουρκική προκλητικότητα. Συντονίζουμε το βηματισμό μας με την Κύπρο ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό».
Παράλληλα χαρακτηρίζει «ένα περαστικό σύννεφο στις παραδοσιακά καλές μας σχέσεις» τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις ελληνορωσικές σχέσεις και αναφέρει ενόψει της συνάντησης Τσίπρα- Πούτιν στη Μόσχα πως «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, επί της ουσίας, τα βήματα περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών, ιδίως στο επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων και της επαφής των δύο λαών». Αποκαλύπτει δε πως η Αθήνα σκέπτεται «το έτος 2019 να είναι έτος πολιτισμού Ελλάδας-Ρωσίας».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του news24/7 , μεταξύ άλλων:
* Επισημαίνει, ενόψει της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό: «Το κύριο σημείο για μας είναι και πάλι να αναδειχθεί το Κυπριακό προεχόντως ως θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Υπό το πρίσμα αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιφρούρηση του κεκτημένου του Γκραν Μοντανά, στην αναγκαία δηλαδή κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και τον τερματισμό της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί»
* Αποστέλλει μήνυμα στα Σκόπια, ενόψει της ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης στη FYROM: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι γείτονες μας, όπως και εμείς, σέβονται το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι αυτό θα βρει πιστή αντανάκλαση και εφαρμογή στην υπό εξέλιξη συνταγματική αναθεώρηση»
* Τάσσεται υπέρ της συγκρότησης πραγματικού ευρωστρατού: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία. Να μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τους πολίτες και τα σύνορα της. Η Συνθήκη περιλαμβάνει πλέον μία ρύθμιση, αυτή του άρθρου 42 παρ. 7, ανάλογη με αυτή του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που εισφέρει την αναγκαία νομική βάση για κάτι τέτοιο. Απομένει τώρα η πολιτική βούληση ώστε να αποκτήσει νόημα η Ευρωπαϊκή Κυριαρχία, με το νόημα που της έδωσα παραπάνω, της κοινής εγγύησης δηλαδή του εδάφους των κρατών μελών ως επικράτεια της Ένωσης»
* Επαναλαμβάνει πως θα προχωρήσει με νόμο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: «Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, μετά από ενημέρωση των άλλων κομμάτων και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, θα προωθήσουμε με νόμο στην επέκταση της αιγιαλίτιδας μας στο Ιόνιο, όπως έχουμε αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα αναγνωρισμένο από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας»
* Επισημαίνει την αναβάθμιση των συζητήσεων με τις ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου: «Ο στρατηγικός διάλογος εκτείνεται και στα δύο αυτά πεδία: αφενός στην ανάδειξη της χώρας μας ως παρόχου ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή. Αφετέρου στην προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών συμφερόντων, τόσο ως προς την υποδοχή αμερικανικών επενδύσεων όσο και ως προς την αξιοποίηση της Ελλάδας ως πύλης οικονομικών συνεργειών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων»
* Αναφέρεται με πολύ θετικά σχόλια στη θητεία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών: «Θεωρώ, και νομίζω δεν είμαι ο μόνος, ότι ήταν από τους καλύτερους Υπουργούς Εξωτερικών της μεταπολίτευσης, με ξεκάθαρη στρατηγική αντίληψη και σπάνιες διαπραγματευτικές ικανότητες. Άφησε το στίγμα του στη Συμφωνία των Πρεσπών και, παρά την μη ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, και στο Κυπριακό, με την ορθή ανάδειξη των εθνικών προτεραιοτήτων, υπό το φως και του διεθνούς δικαίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ