«Εμείς δεν βρισκόμαστε απέναντι από τους κληρικούς. Θέλουμε όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης να βρεθούν με τον μέγιστο βαθμό διαλόγου και συναίνεσης», τόνισε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις αντιδράσεις γύρω από τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.
Ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως «είναι απολύτως χρήσιμο να εξαντληθούν τα περιθώρια του διαλόγου, τα επιχειρήματα, να υπάρξουν οι διασφαλίσεις και για τη μισθοδοσία και για τα συνταξιοδοτικά και για τα ασφαλιστικά», και στη συνέχεια, εφόσον καταλήξουν οι δύο πλευρές, «είναι ευθύνη της Πολιτείας και των κομμάτων να ψηφίσουν ό,τι ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο».
«Αν εμείς θέλαμε να κάνουμε μια μονομερή ενέργεια ή να έχουμε μια συγκρουσιακή αντίληψη δεν θα ξεκινάγαμε τον διάλογο, δεν θα πηγαίναμε στο κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπήρχε αυτό το απολύτως θετικό κλίμα που υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Είπε, ακόμα, πως η ΝΔ «βρίσκει αφορμή τώρα να παίξει με διάφορα ζητήματα στο εσωτερικό αυτής της κατάστασης, να συμμαχήσει με διάφορους, οι οποίοι θα ήθελαν να καταργήσουμε τις φάτνες και τα Χριστούγεννα, και να δημιουργήσει ένα κλίμα, μια εικόνα και μια εντύπωση ότι εμείς θέλουμε πόλεμο με την ηγεσία της Εκκλησίας και με τους κληρικούς».
«Κάθε άλλο παρά έτσι είναι», πρόσθεσε και εξήγησε: «Εμείς θέλουμε μια αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία, θέλουμε εκσυγχρονισμό των σχέσεων και θέλουμε διακριτές σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Αυτά, με έναν τρόπο, έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης πριν γίνει πρόεδρος της ΝΔ. Από την ώρα που έγινε πρόεδρος της ΝΔ μάλλον κάποιοι πιο σκληροπυρηνικοί και πιο συντηρητικοί τον έδεσαν πισθάγκωνα και είναι τώρα πιο συντηρητικός στις απόψεις του».
Σημείωσε, δε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος «αντιλαμβάνεται τη σημασία να κάνουμε βήματα μπροστά και υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι σ’ αυτά τα ζητήματα δεν ψάχνουμε να βρούμε νικητές και χαμένους. Ψάχνουμε να βρούμε μια μέση οδό και οι δύο πλευρές να αρπάξουν τα θετικά του μέλλοντος, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν μαζί πράγματα και να υπάρχει μια καλή συνεργασία, ο καθένας από τον διακριτό του ρόλο· η Πολιτεία κάνει τα πολιτικά, η Εκκλησία κάνει τα θρησκευτικά, τα πνευματικά».
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ζαχαριάδης, τόνισε -μεταξύ άλλων – ότι «η βούλησή μας είναι τώρα, που η οικονομία είναι σε ανοδικούς ρυθμούς και έχουμε βγει από τα μνημόνια, όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει να μπορεί να χρησιμοποιείται εις το διηνεκές για θετικά μέτρα βελτίωσης της πραγματικότητας των συμπολιτών μας».
«Βεβαίως και είμαστε προσεκτικοί, βεβαίως δεν κάνουμε σπατάλες, βεβαίως δεν θέλουμε να μοιράσουμε λεφτά που δεν υπάρχουν και να γυρίσουμε τη χώρα σε δίδυμα ελλείμματα, από την άλλη όμως έχει διαμορφωθεί, με τις τεράστιες θυσίες, τις οικονομικές και κοινωνικές του ελληνικού λαού, μια δυναμική και μια δυνατότητα ώστε σιγά – σιγά να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης και να προχωράμε σε στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», εξήγησε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «δεν συντρέχει κάποιος λόγος πανηγυρισμού για όλα αυτά, σε καμία περίπτωση, αλλά είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει πατήσει στα πόδια της, πάει καλύτερα και έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζει δυσκολίες και παθογένειες».
Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Η πρόταση που είχε γίνει στον κ. Μπουτάρη είναι στη σωστή κατεύθυνση και η επόμενη λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να έχει ανάλογα χαρακτηριστικά. Δεν μπαίνω τόσο πολύ στο αν θα είναι κάποιο στέλεχος από την κομματική μας φαρέτρα ή από την ευρύτερη προοδευτική παράταξη όσο στην πολιτική πρόταση, τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και τη λογική των συμμαχιών για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να έχει και την επόμενη περίοδο προοδευτικό πρόσημο. Να μη γυρίσει δηλαδή στις σκοτεινές περιόδους των προηγούμενων δεκαετιών».
Διευκρίνισε, δε, ότι «η τελική απόφαση για τη Θεσσαλονίκη δεν θα ληφθεί στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη» καθώς «θα πρέπει να είναι μια υποψηφιότητα που να υπακούει στις τοπικές ανάγκες και στα τοπικά προβλήματα» και σημείωσε πως «η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μας φέρνει και για τη Θεσσαλονίκη και για όλες τις πόλεις περισσότερο σε αυτοδιοικητικά σχήματα με ισχυρά προγραμματικά χαρακτηριστικά παρά σε ισχυρούς κομματικούς συμβολισμούς, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξουν».
Κληθείς να σχολιάσει τις καταλήψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Με ανησυχούν πάρα πολύ αυτά τα φαινόμενα γιατί δυστυχώς τον προηγούμενο χειμώνα έπεσε μια σπορά ακρότητας, απολυτότητας, ακροδεξιού λαϊκισμού, που τώρα σε κάποιες περιπτώσεις καρπίζει. Απέναντι στον εθνικισμό η απάντηση πρέπει να είναι η δημοκρατική συνεννόηση, ο δημοκρατικός πατριωτισμός όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τις ακρότητες, τις μεγάλες κουβέντες και τις υπερβολές η χώρα τις έχει πληρώσει πάρα πολύ σε προηγούμενες δεκαετίες».