Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε την απολογία του ο 51 δετών ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος εμφανίζεται από τις αρχές ως βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης – καταγγελλόμενης- λαθρεμπορίας χρυσού.
Ο επιχειρηματίας με τα 88 καταστήματα σε όλη τη χώρα υπεραμύνεται της νομιμότητας όλων των συναλλαγών του και ήδη από χθες είχε προδιαγράψει την διάθεσή του να επιρρίψει ευθύνες για οποιαδήποτε τυχόν παράνομη πράξη στον φερόμενο ως συναρχηγό της οργάνωσης, Τούρκο Υπήκοο, προκαλώντας σφοδρή σύγκρουση μαζί του. Μάλιστα ο τελευταίος φρόντισε να του στείλει μήνυμα πως «τον περιμένουν εκπλήξεις».
Το υπόμνημα
Στα δικαστήρια βρέθηκαν και περίπου 20 υπάλληλοι ενεχυροδανειστηρίων προκειμένου να του συμπαρασταθούν. Ο κατηγορούμενος παρέδωσε δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια.
Σε αυτό περιγράφει ένα νόμιμο κύκλο εργασιών 30 εκατομμυρίων σε μια 2ετία και αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ισχυριζεται πως:
- Ήταν καθόλα νόμιμες οι εξαγωγές χρυσού. Δεν υπάρχει λαθρεμπορία. Δεν οφείλονται δασμοί και φόροι καθώς επρόκειτο για έξω κοινοτικές εξαγωγές.
- Τα τελευταία 2 χρόνια είχε κάνει νόμιμες εξαγωγές χρυσού 30 εκ στην Τουρκία
- Απόλυτα νόμιμο το χυτήριο της Στουρνάρη 29. Στα άλλα δυο χυτήρια που φέρονται ως παράνομα ούτε έχει πάει ποτέ ούτε προκύπτει ότι έχει κάποια σχέση.
Θα απαντήσει στην ανακρίτρια
Ο επιχειρηματίας θα απαντήσει σε ερωτήσεις της ανακρίτριας πριν αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος . Ένα από τα ζητήματα στα οποία έδωσε βάση η αστυνομική έρευνα είναι οι συνομιλίες που έχει καταγράψει ο υπερκοριός της αστυνομίας και συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά και πως βρέθηκε στα χέρια του ο θησαυρός που εντοπίστηκε κρυμμένος σε απίθανα σημεία. Μεταξύ αυτών, μια ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη η οποία είχε κατασκευαστεί στα σκαλοπάτια του υπογείου στο κεντρικό κατάστημα του στη λεωφόρο Πατησίων.
Ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, επιμελώς δημιουργημένη κάτω από το τελευταίο σκαλί ξύλινης κλίμακας που οδηγεί στο υπόγειο» βρέθηκαν δεκάδες αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα μαύρο μεταλλικό βαλιτσάκι με το κλειδί του το οποίο περιείχε 323 λίρες χρυσού χρώματος. Δίπλα του εντοπίστηκαν μέσα σε πλαστικά σακουλάκια, δαχτυλίδια, ρολόγια και άλλα τιμαλφή, ενώ πάνω στις συσκευασίες αναγράφονταν περιοχές της Ελλάδος ή αρχικά που παραπέμπουν σε ονόματα. Όταν ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για τα ευρήματα ανέφερε ότι «αποτελούν προσωπικά του αντικείμενα αγορασμένα κατά το παρελθόν και προορίζονταν για λιανικό εμπόριο στο μέλλον» .
Στο ίδιο κατάστημα βρέθηκαν στην κεντρική σάλα δύο χρηματοκιβώτια. Το πρώτο περιείχε πλάκες ασημιού και άλλων μετάλλων και το δεύτερο το ποσό των 83.480 ευρώ σε χαρτονομίσματα.
Έρευνες έγιναν στο γραφείο του γνωστού ενεχυροδανειστή, στο λογιστήριο και στους χώρους του υπογείου, απ’ όπου κατασχέθηκαν δεκάδες αντικείμενα, ενώ αντίστοιχες έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στα δύο σπίτια του στην Αθήνα και στην Κερατέα αμέτρητα κοσμήματα.
Η βίλα στην Ανάβυσσο
Ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής, σύμφωνα με τις αρχές, ζούσε μια πλούσια ζωή στη βίλα του στην Ανάβυσσο, οδηγώντας πανάκριβα αυτοκίνητα και κάνοντας βόλτα με την θαλαμηγό του.
Ο κατηγορούμενος ήταν λάτρης των ταξιδιών αλλά και της έντονης νυχτερινής ζωής την οποία δεν έκρυβε. Άλλωστε, οι αστυνομικοί σημειώνουν πως πρόβαλε σε κάθε ευκαιρία το προφίλ του ως σοβαρός επιχειρηματίας και προχωρούσε ακόμη και σε αγαθοεργίες φροντίζοντας αυτές να λάβουν δημοσιότητα όπως η αγορά κοσμημάτων, για καλό σκοπό, από την Πάρις Χίλτον. Εμφανιζόταν δε να έχει υψηλές γνωριμίες αλλά και σχέδια για επέκταση της επιχείρησης του ακόμη και στην Αμερική.
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr