Η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup παίρνει την τελική έγκριση για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις «παλιές συντάξεις» αφού η Επιτροπή και στην συνέχεια η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης έχουν αποδεχθεί ήδη ότι το μέτρο δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά απαραίτητο. Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού ως έχει εγκρίνεται και η εφαρμογή των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ που νομοθετούνται σταδιακά με αμέσως επόμενη κίνηση την κατάθεση του Ν/Σ για το νέο στεγαστικό επίδομα των 400 εκ ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν με συνοπτικές διαδικασίες το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.
«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», σημειώνει ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «πολύ σημαντικό», καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: «Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης».
«Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».
Μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες».
Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής «σε τρεις μήνες». «Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες», κατέληξε.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή και η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ως γνωστό η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι και οι 16 τομείς που αποτελούσαν δεσμεύσεις της χώρας μετά το τρίτο πρόγραμμα έχουν κάποια πρόοδο αλλά καμμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Στην συζήτηση για το θέμα – αν υπάρξει χώρος από το θέμα της Ιταλίας – το πιο πιθανό είναι να υπάρχει μια σύσταση επιτάχυνσης. Η ουσιαστική συζήτηση για την πρόοδο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αναμένεται κατά την δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές του 2019. Τότε η εξέταση θα είναι πιο ουσιαστική αφού από την έκβαση της θα κριθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 600 εκ ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών ( ANFA SNP’s).
Μαζί με την αξιολόγηση της Ελλάδας θα συζητηθούν και οι αντίστοιχες μετα-μνημονιακές εκθέσεις για την Κύπρο και την Ισπανία.
Τι θα γίνει με την Ιταλία
Από την άλλη στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα απασχολήσει η κίτρινη κάρτα που βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας της Ισπανίας της Πορτογαλίας και του Βελγίου σε ότι αφορά τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2019. Κόκκινα πανί όμως του συμβουλίου θα είναι η «απείθαρχη» Ιταλία η οποία επιμένει στην επιλογή της για υψηλό έλλειμμα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ της ( έναντι 2,,4% του ΑΕΠ αρχικά ) για τον επόμενο χρόνο θέλοντας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες.
Οι πληροφορίες θέλουν αν η Ιταλία δεν αλλάξει στάση στο «και πέντε» το συμβούλιο να κινεί την διαδικασία κυρώσεων κατά της Ιταλίας οι οποίες θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019 και αφορούν κατά βάση τα κοινοτικά κονδύλια προς την γειτονική χώρα. Ωστόσο κάτι που μπορεί να αφορά και την Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει μια τέτοια αρνητική απόφαση στις αγορές και ειδικότερα σε ότι αφορά τα επιτόκια των Ιταλικών ομολόγων που επηρεάζουν – ακόμη – και τα ελληνικά.