Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ σήμερα και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, με σύνθημα «Τίποτα για εμάς- χωρίς Εμάς». Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 και αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ίσες ευκαιρίες και κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου διοργανώνει σήμεραη Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των AμεΑ.
Μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί και των ταγμάτων ασφαλείας το πογκρόμ κατά των αναπήρων πολέμου της Αλβανίας
Λίγες μόνο μέρες νωρίτερα στις 30 Νοεμβρίου σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες κατά αμάχων την περίοδο της Κατοχής από τα Τάγματα Ασφαλείας που μόλις πριν λίγο καιρό είχαν συγκροτηθεί και εξοπλιστεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατοχής.
Στο στόχαστρο και στο έλεός τους βρέθηκα πρώτοι από όλους οι ανάπηροι, ήρωες πολέμου από το μέτωπο της Αλβανίας. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι ανάπηροι συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου του 1943 κατά της γενικής επιστράτευσης, με τίμημα 46 νεκρούς διαδηλωτές. Άλλωστε, οι ανάπηροι πολέμου ήταν αρκετά δραστήριοι, συμμετέχοντας και στις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου μαζί με φοιτητές και εργαζόμενους, όπως επίσης και στις διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής κατοχής και του λιμού.
Τη νύχτα της 30ης Νοεμβρίου κλιμακώθηκε η επίθεση κατά των ανάπηρων, όταν υπό την επίβλεψη των Ες-Ες οι «γερμανοτσολιάδες», όπως ιστορικά χαρακτηρίστηκαν, του Ράλλη περικύκλωσαν με καμιόνια τα 19 νοσοκομεία της Αθήνας και ξέσπασαν πάνω στους ανάπηρους του πολέμου της Αλβανίας. Η φρίκη, η βαναυσότητα και το μένος των ταγματασφαλιτών ήταν πρωτόγνωρο ακόμη και για τα δικά τους, απάνθρωπα, δεδομένα.
Οι ανάπηροι στιβάχθηκαν σαν σακιά, χωρίς τις πατερίτσες τους ή τα ξύλινα προσθετικά μέλη, στα καμιόνια και οδηγήθηκαν άρον άρον στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου. Εγιναν 283 εκτελέσεις.
Πρ. Παυλόπουλος: Θεμελιώδη αρχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης η προστασία της αξίας και η εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ατόμων με Αναπηρία
«Η προστασία της αξίας και η εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά, ταυτοχρόνως, θεμελιώδη αρχή Κοινωνικής Δικαιοσύνης αυτού τούτου του Πολιτισμού μας, αλλά και ρητή επιταγή του Συντάγματος τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Τούτο προκύπτει σαφώς από τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 3 και 6 του Συντάγματος, ερμηνευόμενες μάλιστα υπό το φως των συνταγματικών προβλέψεων του άρθρου 2 παρ.1, περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου, του άρθρου 4 παρ. 1, αναφορικά με την αρχή της ισότητας και του άρθρου 5 παρ.1, ως προς την ρήτρα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Ειδικότερα, στο άρθρο 21 το Σύνταγμα ορίζει: Στην παρ. 3: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Και στην παρ. 6: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».
Προωθώντας λοιπόν αποτελεσματικές δράσεις για την ομαλή και αποδοτική κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, τα στηρίζουμε ώστε, υπό όρους σεβασμού της αξίας τους και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, να συμμετέχουν ισοτίμως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Και τούτο διότι, υπό τις συνθήκες αυτές, τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν, κατά το δυνατόν, να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργώς και ισοτίμως στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
Ανακοίνωση της Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και για υλοποίηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα αναπτύξουν τις προοπτικές για την πλήρη κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να βιώνουν την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά σε όλους.
Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας πρέπει να επιδιώκεται από όλους μας.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Α.μεΑ
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εστιάζει την προσοχή στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν τις προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να βιώνουν την περιθωριοποίηση, τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είναι κοινά σε όλους.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Α.μεΑ. συμμετέχει σε εκδηλώσεις με θέμα «Ελευθερία στις διαβάσεις» του Δήμου Καλλιθέας, προκειμένου να διαδώσει το μήνυμα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
α) Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (Μαντζαγριωτάκη 76).
β) Δράσεις ευαισθητοποίησης στην Πλατεία Κύπρου, στις 12.00.
Συμμετέχουν: ΕΣΑΜΕΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» και Φάρος Τυφλών Ελλάδας
Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕΑΤ σε συνεργασία με το Matter Over Matter, ένα πολιτιστικό εγχείρημα που συνδέει νέους καλλιτέχνες και designers από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με σκοπό την από κοινού δημιουργία και απόδοση εικαστικών έργων μέσω της τεχνολογίας του 3D Printing, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική δράση στις 3 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00.
Θα πραγματοποιηθεί έκθεση στα πλαίσια του προγράμματος “Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης 2017-Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη” του Goethe Institut, η οποία επιχειρεί να προσφέρει πρόσβαση σε ομάδες ατόμων με αναπηρία στην όραση μέσω ενός απτικού χάρτη, ειδικά σχεδιασμένου από το εργαστήριο Mind the Map. Ο απτικός χάρτης διευκολύνει τον επισκέπτη να περιεργαστεί απτικά την έκθεση, να περιηγηθεί με ασφάλεια στο χώρο και να επεξεργαστεί τα εκθέματα αγγίζοντάς τα.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 18.00 και θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο του Goethe Institut Θεσσαλονίκης, έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018. Πληροφορίες: matterovermatter.blogspot.com
Πηγή: avgi.gr