Την καθιέρωση μιας «κόκκινης γραμμής» επικοινωνίας μεταξύ των πρακτορείων ειδήσεων για τη διασταύρωση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν σημαντικά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, πρότεινε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και γενικός γραμματέας της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων ABNA-SE, Μιχάλης Ψύλος, μιλώντας στο συνέδριο για τα «πρακτορεία ειδήσεων και τα fake news», που διοργάνωσε χθες στα Τίρανα, το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.
Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ πρότεινε επίσης την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των πρακτορείων για την άμεση διασταύρωση μιας πληροφορίας ή μιας είδησης, αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων για το φιλτράρισμα του «θορύβου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού και να επενδύσουμε στη δημιουργία ενός εργαλείου που θα μας επιτρέπει να διαπιστώνουμε εάν τα ζητήματα που είναι ψηλά στην προτίμηση των αναγνωστών έχουν όντως ειδησεογραφική αξία και είναι αληθινά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημείωσε δε ότι η κρίση που έχουν επιφέρει τα fake news στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί ευκαιρία, ώστε τα πρακτορεία ειδήσεων να επαναπροσδιορίσουν και να βελτιώσουν τις πρακτικές που χρησιμοποιούν, και να γίνουν οι πιο αξιόπιστοι οργανισμοί στο οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης.
«Η ίδια μας η ύπαρξη βασίζεται στην εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας. Τους προσφέρουμε ακριβείς και αξιόπιστες ειδήσεις. Κι αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημά μας στο ψηφιακό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης. Εάν διασφαλίσουμε και προωθήσουμε αυτό το μοντέλο αξιοπιστίας έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε- και σε επίπεδο πόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πιστεύω σθεναρά ότι τι φαινόμενο των fake news έχει διεθνείς διαστάσεις και ως τέτοιο απαιτεί μια διεθνή, παγκόσμια απάντηση», επισήμανε από την πλευρά της η διευθύντρια του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ -και οικοδέσποινα της συνάντησης- Αρμέλα Κρασνίτσι.
«Είναι αναγκαίο», σημείωσε, «να δημιουργήσουμε νέα κανάλια συνεργασίας σε μια προσπάθεια να οικοδομήσουμε κάποια “χρυσά” στάνταρτ για τα μέσα της τρίτης γενιάς».
«Οι εχθροί μας είναι έξυπνοι, δεν στρέφονται μεμονωμένα εναντίον μας και χρησιμοποιούν τα fake news για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους ή -ακόμα χειρότερα- μόνο για να έχουν την ικανοποίηση της συρρίκνωσης των κοινωνιών μας και της διασποράς του φόβου», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΑΤΑ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των πρακτορείων.
Τη σημασία του ρόλου των πρακτορείων ειδήσεων στην καταπολέμηση των fake news, υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων ΕΑΝΑ, ‘Αλεξ Τζίμποϊ, μιλώντας στο συνέδριο.
«Η αποστολή των πρακτορείων ειδήσεων είναι η παροχή αληθινών, αμερόληπτων και αδιαμφισβήτητων ειδήσεων. Αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο στα fake news», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΑΝΑ.
Πολλά πρακτορεία ειδήσεων αποτελούν τη βασική πηγή της ειδησεογραφίας και περιβάλλονται με εμπιστοσύνη από τους αναγνώστες, σημείωσε, επισημαίνοντας ακόμα τη σημασία της άμεσης εξακρίβωσης των fake news, καθώς «εάν πεις ένα ψέμα 100 φορές, τότε καθίσταται αλήθεια…».
Τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για να μελετήσει το φαινόμενο των fake news και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή του από τα πρακτορεία ειδήσεων -και όχι μόνο-, πρότεινε ο γενικός διευθυντής του ΚΥΠΕ και γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων ΑΜΑΝ, Γιώργος Πενηνταέξ.
Όπως είπε, τα πρακτορεία ειδήσεων δικαίως επιμένουν στην πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφορία για τους αναγνώστες τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων.
Τα πρακτορεία ειδήσεων παρέχουν μια σοβαρή πηγή πληροφόρησης, που επιβιώνει εδώ και δεκαετίας και θα πρέπει μα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και τα επόμενα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.
Πέραν των δημοσιογράφων, στελεχών και εκπροσώπων πρακτορείων ειδήσεων από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, την Κύπρο, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία κ.ά, στο συνέδριο μίλησε και η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Μίλβα Εκόνομι, η οποία εξέφρασε -μεταξύ άλλων- την πεποίθηση ότι «η καθιέρωση ενός σαφέστερου συστήματος κανόνων, τόσο σε νομικό πλαίσιο όσο και στην προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης για τεχνολογική αναβάθμιση αλλά και η εκπαίδευση των δημοσιογράφων, θα συμβάλει αναμφίβολα στη βελτίωση της κατάστασης και στις σχέσεις των μέσων, από τη μια πλευρά και των πηγών παραγωγής της είδησης, από την άλλη».
Σύμφωνα με τη βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπάρχουν σήμερα 700 portals στην Αλβανία, εκ των οποίων μόλις τα 12 έχουν μια κάποια συντακτική δομή και μόλις 72 δημοσιογράφους. Για τα υπόλοιπα, όπως είπε, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας τους.