Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη, με την ονομασία « European Money Mule Action 4» για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018, με την υποστήριξη της Europol , της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας ( European Banking Federation – EBF ) καθώς και 300 τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων ενώ συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 26 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Συνολικά, εντοπίστηκαν 1.504 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), 140 εντολείς – καθοδηγητές (Herders) και συνελήφθησαν 168 άτομα, με τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, να ανέρχονται στα 72.400.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις «βρώμικου χρήματος» προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.
Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στην έδρα της Europol σε συνεργασία με τη Eurojust , με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή πληροφοριών και τη διασταύρωση αυτών για περαιτέρω ανάλυση. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντόπισε 44 άτομα που δραστηριοποιούνταν-ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και μετέφεραν με παράνομο τρόπο 834.310 ευρώ.
Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι, η δράση αυτή είναι πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και αποτελεί μία συντονισμένη επιχείρηση των Υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2018-2021» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT » ( European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats ) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.
Τι είναι ο μεταφορέας παράνομου χρήματος (Money Mule)
Ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mule) χαρακτηρίζεται το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες, μπορεί και άθελά του, για την νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων. Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος, μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.
Οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια θύματά τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους.
Προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η απάτη, μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιήσουν παραπλήσιες διευθύνσεις.
Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες και τις τρέχουσες τάσεις για την εξαπάτηση των θυμάτων τους, μέσω διαδικτυακών αγγελιών, διαφημίσεων φαινομενικά νόμιμων θέσεων εργασίας, άμεσης επικοινωνίας ή μέσω e-mail, μέσω social media και μέσω εφαρμογών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων.
Το τυπικό προφίλ μεταφορέα παράνομου χρήματος είναι οι νεοαφιχθέντες στη χώρα, άνεργοι, φοιτητές και άτομα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και συνήθως είναι άντρες ηλικιών 18-34 ετών.
Οι ενδείξεις της απάτης που οφείλει ένας χρήστης του διαδικτύου να προσέχει είναι τα αυτόκλητα μηνύματα e-mail, μηνύματα μέσω κοινωνικών δικτύων για θέσεις εργασίας που υπόσχονται εύκολα χρήματα, δήθεν ευκαιρίες εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές για θέσεις που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, χωρίς προαπαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία και χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια.
Επίσης, όταν δεν υπάρχει περιγραφή των εργασιακών καθηκόντων, πέραν της χρήσης τραπεζικού λογαριασμού για μεταφορά χρημάτων, όταν η επικοινωνία και οι συναλλαγές γίνονται μέσω διαδικτύου, για αγγελίες εργασίας οι οποίες δημοσιεύονται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αναζητούν υπαλλήλους στην χώρα μας, ώστε δήθεν να εργαστούν εκ μέρους τους, όταν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφαίνονται στις αγγελίες είναι παραπλήσιες αυθεντικών εταιρειών και όταν υπάρχει απλοϊκή δομή προτάσεων με γραμματικά και ορθογραφικά λάθη.
Συμβουλές:
- Εάν λάβεις ύποπτο μήνυμαe-mail, μην απαντήσεις και μην ακολουθήσεις τυχόν link.
- Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στα αυτόκληταe-mails ή διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές.
- Διασταύρωσε τα στοιχεία της εταιρείας που προσφέρει την δήθεν θέση εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας της, ειδικά αν εδρεύει στο εξωτερικό.
- Μην παραχωρείς ποτέ στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κανέναν, εκτός αν τον γνωρίζεις και τον εμπιστεύεσαι.
- Εάν πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μεταφορά παράνομου χρήματος, μην προβείς σε καμία άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σου ζητηθεί. Ειδοποίησε αμέσως την τράπεζά σου, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποίησες την συναλλαγή και την Αστυνομία. Κινδυνεύεις να βρεθείς κατηγορούμενος ως “money mule”.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνονταςe – mail στο: ccu @ cybercrimeunit . gov . gr
- ΜέσωTwitter : @CyberAlertGR
- Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal ) της Ελληνικής Αστυνομίας: https :// goo . gl / UWkku 9
- Μέσω της εφαρμογής (application ) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ( smart phones ): CYBERKID
- Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο:http :// cyberalert . gr / feelsafe /
ΠΗΓΗ: news247.gr