Σε πρόσωπο- κλειδί για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή αναδεικνύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς όλα δείχνουν πλέον πως από αυτόν και τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά αλλά και τον συνεργαζόμενο Σπύρο Λυκούδη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν επιτευχθεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Οι πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής του Ποταμιού να έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου πως για τον ίδιο το Μακεδονικό είναι “ταυτοτικό” θέμα και ως εκ τούτου θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, οι πληροφορίες που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιφατικές.
Οι δηλώσεις των προηγουμένων ημερών έδειξαν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κινείται πάλι (μετά από τις φήμες περί συνεργασίας με τη Ν.Δ και τα ήξεις αφίξεις του ιδίου σχετικά με τη συμφωνία μετά τις δηλώσεις Ζάεφ) προς τη…σωστή κατεύθυνση και στο επιτελείο του πρωθυπουργού ηρέμησαν. Κακώς, απ΄ ότι φαίνεται, καθώς έχουν αρχίσει τα “σκωτσέζικα ντους” και ο επικεφαλής του Ποταμιού αφήνει τώρα να εννοηθεί πως μπορεί, τελικά, να επιλέξει την αποχή ή το “παρών” στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, αφήνοντας τους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση.
Ακόμα, όμως, και η ψήφος του Σταύρου είναι υπερπολύτιμη για το “151”. Η κυβέρνηση έχει δεδομένες τις 145 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκτός ακραίου απροόπτου εκείνες του Σπύρου Δανέλλη και Κατερίνας Παπακώστα. Δεδομένες εθεωρούντο και οι ψήφοι του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελένης Κουντουρά, αν και η δήλωση του Πάνου Καμμένου (Ποντίκι) ότι έχει συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ότι κανείς εκ των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εάν αυτό είναι ακριβές περιπλέκει τα πράγματα, αν και οι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφανίζονται αποφασισμένοι.
Ακόμα κι αν όλα πάνω καλά, λοιπόν, η κυβέρνηση διαθέτει 145+2+2=149 βουλευτές υπέρ της συμφωνίας. Ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης που εθεωρείτο βέβαιο ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας τις τελευταίες μέρες φαίνεται να είναι πολύ επιφυλακτικός και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, εφόσον αποφασίσει κατά συνείδηση, αναμένεται να ψηφίσει, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης. Θα κινηθούν, όμως, οι δύο αυτοί βουλευτές κατά βούληση ή θα πράξουν ότι αποφασίσει ο ΣΤαύρος Θεοδωράκης; Ο Σπύρος Λυκούδης, με την μακρά πορεία στην Αριστερά, είναι βέβαιο πως δεν περιμένει το “πράσινο φως” του επικεφαλής του Ποταμιού και θα αποφασίσει μόνος του. Όχι, όμως, με βεβαιότητα, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος.
Τούτων δοθέντων εάν ο Σπύρος Λυκούδης είναι ο 150ος βουλευτής υπέρ της συμφωνίας, ο 151ος θα είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο 152ος ο Σταύρος Θεοδωράκης ή όλα θα σταματήσουν στους 150;
Υπάρχει, βεβαίως, και ένας κρυφός μπαλαντέρ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο οποίος λέει “ναι” στην κύρωση της συμφωνίας υπό τον όρο, όμως, ότι θα προκηρυχθούν αμέσως μετά εκλογές. Τις τελευταίες μέρες, όμως, ο Θεοχαρόπουλος πνέει τα μένεα για τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά που επέβαλε κομματική πειθαρχία σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ χωρίς να συζητηθεί το θέμα στα όργανα και, πάντως, χωρίς να ερωτηθεί η συνεργαζόμενη ΔΗΜΑΡ. Κάποιοι λένε πως το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να χάσει άλλο ένα “συστατικό” του, μετά το Ποτάμι…
Εάν, πάντως, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος γίνει δέκτης κάποιας εγγύησης ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάϊο, ίσως, τότε, ψηφίσει υπέρ της κύρωσης και μεταβάλλει τα παραπάνω δεδομένα.
Και κάτι τελευταίο: Η παραπάνω “αριθμητική” έχει γίνει και στο Μαξίμου και στο επιτελείο Μητσοτάκη. Και εάν οι μεν κάνουν ότι μπορούν για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, οι δε κάνουν ακριβώς το αντίθετο. ‘Ενα είναι βέβαιο. Το όριο των 151 βουλευτών, παρότι δεν είναι απαραίτητο -αφού η συμφωνία ως νόμος μπορεί να περάσει και με πλειοψηφία επί των παρόντων (άρα κάθε αποχή βοηθάει)- είναι εξαιρετικά κρίσιμο πολιτικά. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Και εντός και εκτός Ελλάδας…